вторник, 31 март 2015 г.

Бисквитена торта с шоколад и кайсии



Продукти:

Обикновени бисквити - 100 г
Шоколад - 150 г
Сметана - 200 мл
Масло - 30 г
Ванилова есенция
Сушени кайсии - 50 г
Инстантно какао за поръсване
Шоколадови пурички и мента за украса

Начин на приготвяне:

1.Сметаната се загрява и се разбърква с шоколад, масло, ванилова есенция и нарязани бисквити. По желание могат да се добавят и леко запечени и начупени орехи.
2.Шоколадовата смес се излива в подходяща форма за торта, покрита с пергаментова хартия. Поръсва се със сушени кайсии.


3.Тортата се поставя на хладно, като най - добре е това да стане за една нощ. Изважда се от формата и хартията се отстранява.
4.Прави се борд от шоколадови пурички и се поръсва с какао.



неделя, 29 март 2015 г.

Миди с бяло вино



Продукти:

Миди - 1,5 кг
Бяло вино - 100 мл
Девисил - 2-3 стръка
Масло - 30 г
Черен пипер
Магданоз
Лимонов сок, чесън

Начин на приготвяне:

1.Мидите се измиват добре и се слагат в тенджера. Заливат се с бяло вино  и се разбъркват с нарязан девисил. Не е необходимо да се добавя вода, тъй като от тях се отделя достатъчно сок. Варенето продължава до отваряне на черупките. Затворените миди се изхвърлят.
2.Мидите се сервират с лимонов сок и настърган чесън. Поръсват се с разтопено масло, черен пипер и нарязан магданоз.






четвъртък, 26 март 2015 г.

Зеленчукови рулца



Продукти:


Тънки кори за баница 
Черни дървесни гъби                   
Консервирани бамбукови филизи
Морков, червена и зелена чушка
Кълнове от соя
Пресен лук, магданоз
Настъргана лимонова кора
Соев сос
Сол, черен пипер
Зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

1.Гъбите се измиват и се накисват в хладка вода до омекване.
2.Морковът и чушките се нарязват на ивици и се задушават в зехтин и малко вода. Добавят се сол и черен пипер. В края на готвенето зеленчуковата смес се разбърква с гъби и нарязани бамбук, пресен лук и магданоз. Поръсват се със соев сос, настъргана лимонена кора и кълнове от соя.
3.Тестените кори се изрязват на квадрати и върху тях се подреждат зеленчуците. Завиват се на рулца, които се пържат до златисто. Излишната мазнина се отстранява върху кухненска хартия.
4.Поднасят се топли и хрупкави с доматен, чеснов или друг вид сос.


вторник, 24 март 2015 г.

Великденски кексчета



Продукти:

Кексово тесто:
Яйца - 3 бр.
Захар - 150 г
Брашно - 250 г
Кисело мляко - 150 г
Олио - 80 мл
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Какао - 20 г

Сироп:
Мед - 80 г
Вода - 100 мл
Ром - 10 мл

Черупки от сурови яйца

Начин на приготвяне:

1.Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. При непрекъснато бъркане се добавят олиото, киселото мляко, брашното, бакпулверът и ванилията.
2.Кексовото тесто се разделя на две части, като едната се разбърква с какао.
3.В по - широката част яйцата се пробиват и тяхното съдържание се отделя. Черупките се измиват добре и се подсушават. Слагат се в тавичка и се обикалят с алуминиево фолио, за да стоят изправени. Пълнят се последователно с кафява и жълта кексова смес.



 Пекат се на 180 градуса за 15 минути.
4.След като се охладят, черупките се отстраняват и кексчетата се сиропират с топъл разтвор на мед, вода и ром.


Ако остане от яйчената смес, тя може да се изпече допълнително в подходящи формички.



Салата с черни дървесни гъби и соеви кълнове



Продукти:

Черни дървесни гъби - 200 г
Соеви кълнове - 100 г
Пресен лук, магданоз
Зехтин, балсамов оцет
Сол

Начин на приготвяне:

1.Гъбите се измиват и се накисват в хладка вода до омекване.
2.Разбъркват се със соеви кълнове и нарязани пресен лук и магданоз. Овкусяват се със сол и се поръсват с балсамов оцет и зехтин.


Полезните свойства на черната дървесна гъба са известни от древни времена. Тя има тонизиращо действие и се използва при профилактика на заболявания на кръвоносната система.
Соевите кълнове са източник на енергия. Те са лесноусвоими и нискокалорични. Подпомагат изхвърлянето на токсини от човешкия организъм.



петък, 20 март 2015 г.

Млечен пудинг с крема сирене и оризови фусили



Продукти:

Оризови фусили - 200 г
Крема сирене - 200 г
Прясно мляко - 1 л
Яйца - 5 бр.
Оризово брашно - 30 г
Масло - 50 г
Сол на вкус
Настърган кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Оризовите фусили се сваряват.


Слагат се в цедка и се заливат със студена вода, за да се спре тяхното готвене.
2.Яйцата се разбъркват с крема сирене, прясно мляко, оризово брашно и малко сол.
3.Сварените оризови фусили се поръсват с разтопено масло и се подреждат в подходяща форма. Заливат се с яйчена смес.
4.Млечният пудинг се пече на 180 градуса за 30 минути. В края на готвенето се поръсва с настърган кашкавал.


Пудингът е украсен с цвете от кашкавал и мента.

вторник, 17 март 2015 г.

Малки питки с пълнозърнесто пшенично и оризово брашно



Продукти:

Оризово брашно - 150 г
Пълнозърнесто пшенично брашно - 150 г
Бяло брашно - 100 г
Яйца - 2 бр.
Прясно мляко - 250 мл
Мая - 15 г
Олио - 40 мл
Сол - на вкус
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено мляко, добавя се бялото брашно и добре се разбърква. След като втаса, сместа се разделя на 2 части.
2.Жълтъците се разбиват със сол, 20 мл олио, 1/2 от втасалата мая и пълнозърнесто брашно. Белтъците - с оризово брашно и останалите продукти. Полученото тесто е с консистенция малко по-гъста от това за кекс.
3.В малки намаслени форми за кексчета се редуват жълтото и бялото тесто до изчерпване на количествата.
4.След като втасат, питките се пекат на 180 градуса до златисто. Ако остане от тестото, то може да се сложи на два пласта (жълт и бял) в малка намаслена тавичка и да се изпече допълнително.





събота, 14 март 2015 г.

Шоколадови яйца със сушени плодове




Продукти:

Сушени плодове (череши, стафиди, фурми) - 200 г
Орехи - 100 г
Мед - 10 г
Какао - 10 г
Бял шоколад - 100 г
Ром - 10 мл
Настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне:

1.Черешите и стафидите се накисват в гореща вода за 10 минути. Прецеждат се и се смилат заедно с леко запечени орехи, фурми, мед, какао, ром и портокалова кора.
2.Шоколадът се разтопява на водна баня и леко се разбърква с плодовата смес. Оформят се бонбони, които се поставят на хладно, за да се втвърдят.





вторник, 10 март 2015 г.

Супа с броколи и моркови



Продукти:

Броколи - 400 г
Моркови - 150 г
Прясно мляко - 200 мл
Зеленчуков бульон
Масло - 30 г
Брашно - 15 г
Сол, черен пипер
Топено сирене - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Броколите се накъсват на розички и се бланшират за 5 минути във вряща подсолена вода.
2.Брашното се запържва в нагорещено масло и при непрекъснато бъркане се разрежда с бульон и прясно мляко. Овкусява се със сол и черен пипер, добавят се настърганите моркови и в края на готвенето супата се разбърква с броколи и нарязано топено сирене.



неделя, 8 март 2015 г.

Баница с газирана вода



Продукти:

Кори за баница - 1 пакет
Яйца - 4 бр.
Сирене - 300 г
Масло - 50 г
Газирана вода - 400 мл

Начин на приготвяне:

1.Газираната вода се излива в подходящ съд. В нея се потопяват 2 тестени кори и водата от тях се отцежда. Поставят се в намаслена тава.
2.Поръсват се със смес от натрошено сирене, яйца и разтопено масло. Процедурата се повтаря до изчерпване на количествата.


3.Баницата се пече на 180 градуса за 30 минути.


четвъртък, 5 март 2015 г.

Желиран крем със сок от мандарини



Продукти:

Сок от мандарини - 200 мл
Сладкарска сметана - 200 мл
Мед - 30 г
Ванилия - 1 бр.
Желатин - 20 г

Начин на приготвяне:

1.Измитите мандарини се издълбават и сокът от тях се прецежда.
2.Разтвореният желатин се разбърква със сока. Добавят се разбитата сметана, медът и ванилията. С този крем се пълнят издълбаните мандарини.



вторник, 3 март 2015 г.

Чушки бюрек



Продукти:

Изпечени чушки - 10 бр.

Плънка:
Сирене - 300 г
Яйца - 2 бр.
Масло - 20 г
Пресен лук, магданоз
Сол, черен пипер

Панировка:
Яйца - 2 бр.
Брашно и галета за овалване

Начин на приготвяне:

1.Чушките се обелват и се изчистват от семките.
2.Сиренето се натрошава и се разбърква с 2 яйца и останалите продукти за плънката, с която се пълнят чушките.
3.Овалват се в брашно, разбити яйца и галета. Пържат се до златисто, а излишната мазнина се отстранява, като се поставят върху кухненска хартия.


понеделник, 2 март 2015 г.

Мартеници от шоколад




Продукти:

Бял шоколад - 150 г
Лимонена есенция

За украса:
Сметана за разреждане на шоколада
Бонбони маршмелоу
Червена сладкарска боя - на върха на ножа

Начин на приготвяне:

1.Шоколадът се разтопява на водна баня и се разбърква с есенцията. Малка част от него се отделя за украсата.
2.Излива се в малки формички, в които предварително е сложен по един бонбон.
3.След като стегнат, бонбоните се украсяват с бял шоколад, леко разреден със сметана и оцветен със сладкарска боя.