събота, 28 февруари 2015 г.

Руло с блат от белтъци и портокалов крем



Продукти:

Блат:
Белтъци - 5 бр.
Захар - 150 г
Брашно - 150 г
Пшеничено нишесте - 50 г
Масло - 30 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Кокосови стърготини - 50 г

Сироп за блата: 100 мл леко подсладено прясно мляко и портокалова есенция

Крем:
Сладкарска сметана - 200 мл
Прясно мляко - 100 мл
Портокалов сок - 100 мл
Нишесте - 30 г
Жълтъци - 3 бр
Кокосови стърготини - 50 г
Масло - 30 г
Бял шоколад - 100 г
Портокалов ликьор - 10 мл
Желатин - 30 г


Начин на приготвяне:

1.Блат:
Белтъците се разбиват на сняг заедно със захарта. Леко се разбъркват със сухите съставки и разтопеното масло. Сместа се пече в широка тава, покрита с хартия за печене до златисто.



2.Крем:
 Прясното мляко и портокаловият сок се изливат в тенджера с двойно дъно, която се слага на котлона. При непрекъснато бъркане се добавят разбитите с нишесте и малко студено прясно мляко жълтъци. След сгъстяване кремът се разбърква с масло, начупен бял щоколад, кокосови стърготини, 10 мл ликьор и сметана. Леко се охлажда и се добавя разтвореният желатин.
 3.След като стегне, кремът се шприцова върху сиропирания с прясно мляко блат. Последният се навива на руло и се поръсва с кокосови стърготини. От този блат могат да се изрежат квадратни форми и да се направят пастички.






четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Ладийки от тесто със сирене и яйца



Продукти:

Тесто:
Брашно - 400 г
Прясно мляко - 200 мл
Мая - 15 г
Яйца - 3 бр.
Разтопено масло - 30 г
Сол - 10 г

Плънка:
Яйца - 2 бр.
Сирене - 250 г
Пресен лук - 1/2 връзка

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затоплено прясно мляко. С 2 яйца, 1 белтък и останалите продукти се замесва меко тесто. То се покрива с кухненско фолио и се оставя да втаса.
2.Разточват се малки овални кори. Те се оформят като ладийки и се пълнят със смес от разбъркани яйца, натрошено сирене и пресен лук.


3.Тестото се намазва с разбит жълтък и отново трябва да втаса. Ладийките се пекат на 180 градуса за 15 минути.




сряда, 25 февруари 2015 г.

Ореховки с мед и стафиди



Продукти:

Орехи - 200 г
Овесени ядки - 100 г
Стафиди - 50 г
Мед - 100 г
Канела - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Орехите и овесените ядки се смилат и се разбъркват с останалите продукти.
2.Правят се малки ореховки, които се поставят в тава с пергаментова хартия.


3.Пекат се на 180 градуса до златисто.




понеделник, 23 февруари 2015 г.

Кексчета с малини и заквасена сметана



Продукти:

Яйца - 2 бр.
Захар - 150 г
Брашно - 150 г
Заквасена сметана - 150 г
Разтопено масло - 50 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Замразени малини (ягоди или горски плодове) - 120 г
Бишкоти - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Яйчената смес се разбърква с масло, сметана, брашно, бакпулвер и ванилия. Добавят се и малините.
2.В основата на формичките се поставят нарязани бишкоти, които поемат част от сока на малините.


Бишкотите се заливат с яйчената смес. 
3.Кексчетата се пекат на 180 градуса за 10 минути и ако е необходимо, се покриват с алуминиево фолио. По този начин се предпазват от изгаряне.








петък, 20 февруари 2015 г.

Лесна питка без месене



Продукти:

Брашно - 600 г
Прясно мляко - 400 мл
Мая - 20 г
Яйца - 2 бр.
Олио - 100 мл
Сол - 15 г

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затоплено мляко. Добавят се останалите продукти и добре се разбъркват.


2.Тестото се покрива с кухненско фолио и трябва да втаса. Разбърква се с лъжица и отново трябва да втаса. Процедурата се повтаря 3 пъти.
3.Слага се в намаслена тава, като четвъртото втасване става в нея.
4.Питката се пече на 180 градуса до златисто.


четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Пелмени с чоризо и сметанов сос



Продукти:

Тесто:
Брашно - 300 г
Прясно мляко - 150 мл
Яйце - 1 бр.
Олио - 5 мл
Сол

Плънка:
Чоризо - 300 г
Магданоз

Сос:
Заквасена сметана - 100 г
Прясно мляко - 200 мл
Брашно - 15 г
Яйце - 1 бр.
Масло - 20 г
Лимонов сок от 1/2 лимон
Чесън - 2 скилидки
Горчица - 10 г
Сол, черен пипер

Дафинов лист, бахар

Начин на приготвяне:

1.Замесва се тесто с брашно, прясно мляко, яйце, олио и сол. Разточва се тънка кора, в която се изрязват кръгчета.



2.Чоризото представлява пикантна наденица от свинско месо, което е нарязано на по-едри късове.


Наденицата се обелва, добавя се нарязан магданоз и се правят малки топчета. Те се слагат в средата на всяко тестено кръгче, краищата на което леко се навлажняват с вода.
3.Плънката се покрива с още едно кръгче от тестото. Пелмените се пускат във вряща подсолена вода с дафинов лист, бахар и зрънца черен пипер. След като изплуват, те се изваждат с решетъчна лъжица и се поръсват с разтопено масло.
4.Сметанов сос:
Маслото и малко олио се слагат в съд на котлона и в тях се запържва брашното. Разрежда се с прясно мляко при непрекъснато бъркане, като се добавят сол, черен пипер и разбито в малко мляко яйце. В края на готвенето се слагат горчицата, заквасената сметана, настърганият чесън и лимоновият сок.


вторник, 17 февруари 2015 г.

Торта с кайсии и карамел



Продукти:

Блат:
Яйца - 4 бр.
Брашно - 100 г
Бадемови ядки - 50 г
Какао - 30 г
Захар - 100 г
Разтопено масло - 30 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.

Крем:
Маскарпоне - 300 г
Сладкарска сметана - 300 мл
Пудра захар - 100 г
Ванилия - 1 бр.

Захар за карамелизиране - 50 г
Компот от кайсии
Захарни фигурки и перли за украса

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват с 50 г захар на сняг. Жълтъците - с другата половина от захарта и се добавят маслото, леко запечените и смлени ядки, брашното, бакпулверът и ванилията. Двете смеси леко се разбъркват и се изсипват в тортена форма с пергаментова хартия.
2. Блатът се пече на 180 градуса за около 30 минути. След охлаждане хоризонтално се режат 3 еднакви части.
3.Блатовете се сиропират с карамел, разтворен в 100 мл сок от компот и върху тях се нареждат малки парченца от кайсии. Шприцова се и кремът от разбита сметана, маскарпоне, захар и ванилия.

 

4.Готовата торта се украсява със захарни фигурки и перли.



събота, 14 февруари 2015 г.

Сладки с ягоди и сметана



Продукти:

Бутер тесто - 1 кора
Кафява захар за поръсване
Ягоди - 200 г

Крем:
Сметана - 250 мл
Пудра захар - 80 г
Ванилия - 1 бр.

Начин на приготвяне:

1.От тестената кора с формичка се изрязват сърца.


2.Намазват се с разбит жълтък и се поръсват с кафява захар. Пекат се на 200 градуса до златисто.
3.Сметаната се разбива с пудра захар и ванилия. Шприцова се върху сладките, които се украсяват с ягоди и листа от мента.


четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Солени мъфини с царевично брашно



Продукти:

Царевично брашно - 100 г
Вода - 300 мл
Олио - 30 мл
Яйца - 3 бр.
Сол на вкус

Масло за поръсване - 30 г

Начин на приготвяне:

1.Водата и олиото трябва да кипнат. Добавя се сол и брашното се изсипва при непрекъснато бъркане. Сместа ври до сгъстяване.
2.Царевичната каша се отстранява от котлона и леко се охлажда. Едно по едно се добавят яйцата и се разбъркват до хомогенна смес. Пълнят се формички за мъфини.



3.Пекат се на 180 градуса за 15 минути.


Мъфините се поръсват с разтопено масло и се поднасят със сирене.






понеделник, 9 февруари 2015 г.

Кифлички с масло и кашкавал



Продукти:

Брашно - 600 г
Прясно мляко - 200 мл
Готварска сметана - 100 мл
Мая - 20 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 80 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Настърган кашкавал за поръсване - 150 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и се разбъркват с малко пресято брашно. Образува се кашичка, която трябва да втаса.
2.С 2 яйца и 1 белтък, сметана, 60 г размекнато масло и останалите продукти, се замесва меко тесто. Разточва се на кръгла кора, която се намазва с останалото масло.
3.По диаметъра на кората се режат 16 триъгълника, поръсват се с настърган кашкавал и се завиват на кифлички. Те се намазват с разбит жълтък и след като увеличат около 2 пъти своя обем, се пекат на 180 градуса за 15 минути.



събота, 7 февруари 2015 г.

Сладкиш с крем карамел и ябълки




Продукти:

Ябълки - 1 кг
Червено вино - 30 мл
Карамфил - 2-3 зрънца
Канела - 1 пръчица
Бисквити с какао - 300 г
Орехи - 100 г

Яйчен крем:
Прясно мляко - 500 мл
Яйца - 3 бр.
Брашно - 30 г
Пшеничено нишесте - 30 г
Захар - 100 г
Ванилия - 1 бр.

Захар за карамелизиране - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Шест ябълки се обелват и се издълбават. Поставят се в леко подсладена вряща вода с червено вино, карамфил и канела за 2-3 минути.
2.Яйцата се разбиват със 100 г захар. Разбъркват се до хомогенна смес с брашно, нишесте, прясно мляко и ванилия.
3.100 г захар се карамелизира и в нея внимателно се добавят обелена и нарязана ябълка, начупени орехи и натрошени бисквити. Това представлява основата на сладкиша.
4.В тава за печене на водна баня се нареждат охладените ябълки. Те се пълнят с бисквитена смес, като останалото количество покрива основата на съда.


5.Около ябълките се излива яйченият крем.


6.Сладкишът се пече за 40 минути на 150 градуса. Ако е необходимо, се покрива с алуминиево фолио, за да не изгори.

вторник, 3 февруари 2015 г.

Кюфтета от сьомга



Продукти:

Филе от сьомга - 4 бр.
Лук - 1 глава
Настъргана лимонена кора - от 1/2 лимон
Горчица - 10 г
Яйца - 1 бр.
Хляб - 1 филия
Копър, сол, черен пипер
Галета за овалване

Начин на приготвяне:

1.Филетата се слагат в съд за готвене на пара, за да се отстранят лесно костите от тях.
2.С миксер се смилат рибата, лукът, лимонената кора, яйцето и предварително накиснат във вода хляб. Сместа се овкусява със сол и черен пипер. Ако е необходимо, за сгъстяване се добавя малко галета.
3.Оформят се кюфтенца, които се овалват в галета и се пекат от двете страни в нагорещен и намаслен тиган. Могат да се сервират с чеснов или друг сос, свежа салата и др.




понеделник, 2 февруари 2015 г.

Мъфини с ябълки и сушени плодове



Продукти:

Готов блат с какао за торта - 300 г
Ябълки - 2 бр.
Сушени плодове - стафиди, череши
Начупени орехи - 100 г
Яйца - 4 бр
Брашно - 200 г
Захар - 150 г
Ратопено масло - 30 г
Бакпулвер - 10 г
Настъргана лимонена кора
Канела - 5 г
Ром - 10 мл
Сушен кокос за украса
Сладкарска сметана - 300 мл

Начин на приготвяне:

1.Блатът се натрошава в широка тава с хартия за печене. Сушените плодове се заливат с малко гореща вода и ром. След около 15 минути се поръсват върху блата заедно с орехите.
2.Белтъците се разбиват на сняг с половината от захарта. Жълтъците - с другата половина и се разбъркват с брашно, бакпулвер, масло, лимонена кора, настъргани ябълки и канела. Двете смеси се обединяват и кексовото тесто се излива върху натрошения блат и сушените плодове.  Пече се около 20 минути на 180 градуса.


3.С формичка се изрязват малки кръгчета от охладения блат и се слепват с разбита сметана. Мъфините се украсяват с парченца от сушен кокос.