четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Пелмени с чоризо и сметанов сос



Продукти:

Тесто:
Брашно - 300 г
Прясно мляко - 150 мл
Яйце - 1 бр.
Олио - 5 мл
Сол

Плънка:
Чоризо - 300 г
Магданоз

Сос:
Заквасена сметана - 100 г
Прясно мляко - 200 мл
Брашно - 15 г
Яйце - 1 бр.
Масло - 20 г
Лимонов сок от 1/2 лимон
Чесън - 2 скилидки
Горчица - 10 г
Сол, черен пипер

Дафинов лист, бахар

Начин на приготвяне:

1.Замесва се тесто с брашно, прясно мляко, яйце, олио и сол. Разточва се тънка кора, в която се изрязват кръгчета.



2.Чоризото представлява пикантна наденица от свинско месо, което е нарязано на по-едри късове.


Наденицата се обелва, добавя се нарязан магданоз и се правят малки топчета. Те се слагат в средата на всяко тестено кръгче, краищата на което леко се навлажняват с вода.
3.Плънката се покрива с още едно кръгче от тестото. Пелмените се пускат във вряща подсолена вода с дафинов лист, бахар и зрънца черен пипер. След като изплуват, те се изваждат с решетъчна лъжица и се поръсват с разтопено масло.
4.Сметанов сос:
Маслото и малко олио се слагат в съд на котлона и в тях се запържва брашното. Разрежда се с прясно мляко при непрекъснато бъркане, като се добавят сол, черен пипер и разбито в малко мляко яйце. В края на готвенето се слагат горчицата, заквасената сметана, настърганият чесън и лимоновият сок.


Няма коментари:

Публикуване на коментар