сряда, 17 декември 2014 г.

Телешки стек с гъбен сос и печени зеленчуци



Продукти:

Телешки стек  - 200 г (за една порция)

Марината:
Зехтин - 20 мл
Червено вино - 100 мл
Балсамов оцет - 10 мл
Горчица - 5 г
Лимонов сок, розмарин, бял и черен пипер, сол

Гъбен сос:
Гъби - 300 г
Готварска сметана - 300 мл
Масло - 20 г
Брашно - 10 г
Топено сирене - 100 г
Сол, черен пипер, лимонов сок

Зеленчуци:
Картофи, червени чушки, моркови, лук, лимон

Начин на приготвяне:

1.Телешкият стек се маринова за едно денонощие. Така месото става крехко и ароматно.
2.В нагорещен тиган с малко мазнина стекът се изпича от двете страни. Поставя се в чиния и се покрива с алуминиево фолио.
3.Гъбите се нарязват и се запържват с масло в тигана, в който е сготвен стекът. Поръсват се с брашно и при непрекъснато бъркане се добавят сметаната и топеното сирене. Овкусяват се със сол, черен пипер и лимонов сок.
4.Червените чушки се режат на колелца, морковите - на ленти, лукът, картофите и лимонът се разполовяват. Картофите се сваряват в подсолена вода, а лукът и морковите се бланшират за 3-4 минути. Зеленчуците се запичат в нагорещен съд, за да придобият по-приятен вид.
5.Стекът се нарязва под ъгъл и се сервира заедно със зеленчуците.
Може да се нареже много тънко и да се поднесе само с гъбен сос.



Няма коментари:

Публикуване на коментар