петък, 6 декември 2024 г.

Пържен ватос с ароматни подправки

 


На 6 декември християните празнуват Никулден. 

Това е празник не само на рибарите и моряците. Свети Николай покровителства и семейството. 

Традицията повелява на празничната софра задължително да има риба /по възможност шаран/. На трапезата трябва да се сложат и постни ястия, като боб, чушки, сарми, варено жито. 

Прави се постна питка, украсена с риба от тесто, лодка или друга символична фигура.


Продукти за рецептата:

Ватос - 500 г
Кориандър, чесън на прах
Мащерка, сол, черен пипер
Соев сос
Ситно настъргана лимонова кора
Галета
Зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

 Нарязаният ватос се натрива със сол, черен пипер и останалите подправки, които се дозират на вкус. Престоява в тях 30 минути, след което се овалва в галета и се пържи в нагорещен зехтин до златисто.




Ватосът е вкусна хрущялна риба, наричана още Морска лисица.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар