събота, 31 декември 2016 г.

Лъжички от шоколад



Продукти:

Тъмен шоколад - 200 г, масло - 30 г, ванилия или друг аромат

За декорация: бял шоколад и захарни фигури

Начин на приготвяне:

Тъмният шоколад се разтопява на водна баня и се разбърква с маслото и ванилията. Излива се в силиконова форма за лъжички и се слага на хладно да стегне.


Лъжичките се декорират с различни орнаменти от бял шоколад и са много подходящи за украса на празничната трапеза.




събота, 24 декември 2016 г.

Тиквени хапки с карамел, звездовиден анасон и канела



Продукти:

Тиква - 1 кг, захар - 200 г, вода - 200 мл, олио - 30 мл, канела - 1 пръчка, звездовиден анасон - 2 бр.

Начин на приготвяне:

1.Тиквата се измива добре, кората се обелва, а семките се отстраняват. Нарязва се на малки хапки, които се подреждат в тава.
2.Захарта се карамелизира в подходящ дълбок съд на котлона и внимателно към карамела се долива на малки количества 200 мл гореща вода. Получава се сироп, който трябва да ври до разтваряне на захарта. Добавят се канелата и анасонът и карамелът се излива върху нарязаната тиква, която се поръсва с малко олио и се пече на 180 градуса за около 30 минути.
По желание хапките могат да се поръсят с леко запечени и начупени орехи.



четвъртък, 22 декември 2016 г.

Фигури от содено тесто



Продукти:

За тестото: брашно - 750 г, кисело мляко - 400 г, яйца - 3 бр., олио - 100 мл, сода бикарбонат - 10 г, сол - 10 г, захар - 5 г

За декорация - макови, сусамени семена и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Содата се разтваря в киселото мляко и с 2 яйца, 1 белтък и останалите продукти се замесва меко тесто.
2.Разточва се тестена кора, от която се оформят фигурите на костенурка, гъба, пиле и пеперуда. Кръгчетата се изрязват с метален ринг.


За пилето от тестото се изтегля фитил, който се връзва на възел и след това се оформя главата и човката.


Фигурите се намазват с разбит жълтък и се поръсват със семена. Пекат се до златисто на 180 градуса за  15 - 20 минути.




неделя, 18 декември 2016 г.

Патешки бутчета с балсамова редукция



Продукти:

Патешки бутчета
Мащерка, сол, черен пипер
Портокали - 2 бр.

За соса: балсамов оцет - 250 мл, мед - 30 г, изцеден сок от портокали - 100 мл, червено вино - 100 мл

Начин на приготвяне:

1.Патешките бутчета се измиват и се натриват със сол, черен пипер и мащерка. Набождат се на няколко места и в нагорещен тиган с малко олио се запържват по 2-3 минути от двете страни.
2.Всяко бутче се слага в алуминиево фолио с резенчета от портокал. Покрива се с клонче от мащерка и се обвива с фолиото. Оформените пакетчета се пекат на 200 градуса за 15 минути и още 2 часа на 180 градуса.
3.Продуктите за соса се изливат в съд на котлона и се варят до гъст сироп. С този дресинг и разредена с малко вода горчица може да се декорира чинията, в която се сервират бутчетата. Подходяща гарнитура към тях е картофено пюре и задушени зеленчуци.





петък, 16 декември 2016 г.

Празнични меденки



Продукти:
Брашно - 300 г, кафява захар - 100 г, мед - 150 г, яйца - 2 бр., олио - 100 мл, сода бикарбонат - 10 г, канела - 5 г

За декориране:
Тъмен шоколад, фондан, бели перли и захарна дантела

Начин на приготвяне:

1.Продуктите за меденките се миксират и се изливат в пош. Шприцоват се малки количества в тава, която е покрита с оризова хартия. Меденките се пекат 10 минути при 180 градуса.
2.След охлаждане се потопяват в разтопен на водна баня шоколад.



3.Меденките се декорират с панделки от фондан, захарна дантела и бели перли.



вторник, 13 декември 2016 г.

Коледни шоколадови сладки




Продукти:
За тестото: брашно - 250 г, масло - 150 г, белени бадеми - 50 г, захар - 100 г, яйце - 1 бр., лимончело (или друг ликьор) - 10 мл, бакпулвер - 10 г, ванилия

За декорация: бял шоколад - 200 г, айсинг, малко червена сладкарска боя и бяла захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Бадемите се смилат и с останалите продукти се замесва тесто, което се покрива с кухненско фолио и се поставя в хладилник за 30 минути.
2.Разточва се кора, от която с формички се изрязват сладките. Поставят се в тава с кухненска хартия и се пекат на 180 градуса за 8 - 10 минути.
3.Изпечените сладки се потопяват в разтопен на водна баня бял шоколад и се подреждат върху силиконова повърхност или хартия за печене.
4.След като шоколадът се втвърди, сладките се декорират с айсинг и се поръсват с бяла захар.



събота, 10 декември 2016 г.

Коледни бисквити с джинджифил



Продукти:

Брашно - 300 г, масло - 200 г, захар - 100 г, яйце - 1 бр.,настърган джинджифил - 10 г, бакпулвер - 10 г, ванилия

За декорация: айсинг, малко количество зелена сладкарска боя, дребни захарни фигурки за поръсване на бисквитите

Начин на приготвяне:

1.От изброените продукти се замесва хомогенно тесто, което се покрива с кухненско фолио и се поставя в хладилник за 30 минути.
2.От тестото се разточва тънка кора и с формичка от нея се изрязват бисквитите. Последните се подреждат в тава, която е покрита с оризова хартия. Пекат се на 180 градуса за 8 минути.
3.Бисквитите се покриват с айсинг, който може да се намери в специализираните сладкарски магазини. Той допълнително е оцветен с малко количество зелена сладкарска боя.


4.След като айсингът стегне, с четка върху него се нанася захарен разтвор (съотношението на водата към захарта е 1:2), който ще задържи захарните фигурки.







неделя, 4 декември 2016 г.

Коледни елхи от маслено тесто



Продукти:

Брашно - 300 г, масло - 150 г, захар - 100 г, яйце - 1 бр., какао - 30 г, прясно мляко - 30 мл, бакпулвер - 10 г, ванилия

За декорация - фондан, кокосови стърготини и дребни захарни фигурки

Начин на приготвяне:

1.Замесва се маслено тесто, което се слага на хладно за 30 минути. Разточва се тънка кора и от нея се изрязват елхички, които се пекат на 180 градуса за 8 минути.
2.Върху бисквитите с четка се нанася захарен разтвор, който съдържа 1 част вода и 2 части захар. Елхите се покриват с релефен фондан и се разполовяват.


3.Слепват се три или повече половинки в изправено състояние към отрязаната част. Поръсват се с кокосови стърготини и захарни фигурки.



Тези елхички могат да се направят с маслено тесто без какао и да се украсят с оцветен в зелено айсинг. Върху него с пош или фунийка от хартия за печене се нанася бял айсинг и с тънко шишче се очертават различни фигури.


Тези бисквитени елхи също се декорират с цветни захарни фигурки, които им придават празничен вид.