сряда, 5 ноември 2014 г.

Задушени пържоли в глинен съд






Продукти:

Свински пържоли - 4-5 бр.
Червени чушки - 300 г
Лук - 2 глави
Чесън - 1-2 скилидки
Моркови - 2 бр.
Магданоз
Бахар - 2-3 зърна
Дафинов лист
Сол, черен пипер
Червено вино - 20 мл

Начин на приготвяне:

1.Пържолите се поръсват със сол и черен пипер и се запържват до златисто от двете страни. В същата мазнина се задушават нарязаните на ивици зеленчуци и се поръсват с магданоз и риган. По желание могат да се добавят гъби, картофи и други зеленчуци.
2.Пържолите и зеленчуците се редят в глинения съд и се заливат с вино. Добавят се бахарът и дафиновият лист. Слагат се в студена фурна, която след това се включва на 200 градуса за 1 час.


                                                                    ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 3 ноември 2014 г.

Лучени кръгчета с чеснов сос





Продукти:

Лук - 2-3 глави
Брашно - 200 г
Бира - 100 мл
Сусам - 30 г
Мащерка - 1-2 клончета
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Лукът се нарязва на кръгчета. От останалите продукти се прави кашичка, която трябва да е малко по-гъста от боза.
2.Лучените кръгчета се овалват в брашно, за да не пръска олиото при пържене и се потопяват в бирената панировка. Изпържват се до златисто. Излишната мазнина се отстранява върху кухненска хартия.
Хрупкавите лучени кръгчета се сервират с чеснов сос, а рецептата за него е в раздел "Солени сосове".




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 1 ноември 2014 г.

Пилешка супа с ориз






Продукти:

Пилешко месо - 400 г
Ориз - 100 г
Масло - 30 г
Лук - 1 глава
Моркови - 2 бр.
Магданоз - 1/2 връзка

Застройка:
Яйца - 1 бр.
Кисело мляко - 30 г
Лимонов сок от 1/2 лимон
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Пилешкото месо се сварява в подсолена вода и се нарязва на парченца.
2.Нарязаният лук и настърганите моркови се запържват в масло и малко олио. Добавя се оризът, сместа се разрежда с пилешкия бульон от свареното пиле и се овкусява. След като оризът се свари, супата се разбърква с нарязаното пилешко.
3.Застройката се прави от посочените продукти и при непрекъснато бъркане се излива в горещата супа.


                                                                    ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 31 октомври 2014 г.

Кошничка от тесто





Продукти:

Брашно - 600 г
Прясно мляко - 150 мл
Готварска сметана - 150 мл
Мая - 20 г
Яйца - 4 бр.
Разтопено масло - 60 г
Сол - 20 г
Захар - 5 г
Ленени семена за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затоплено мляко и с 3 яйца, 1 белтък, 40 г разтопено масло и останалите продукти се замесва меко тесто. След втасване една част от него се отделя, разточва се на кора, от която с формички се изрязват цветята за кошничката, а две ленти се усукват за дръжка. Намазват се с жълтък и се пекат до златисто.
2.Останалото тесто се разделя на 2 части, които също се разточват. Първата се намазва с разтопено масло, навива се на руло и се поръсва с ленени семена. Завива се в кръг и се поставя в намаслена тава.
3. От втората се изрязват ленти.




4.Лентите се сплитат по посочения начин.




5.Сплетените ленти покриват тестеното руло, намазват се с жълтък и след втасване кошничката се пече на 180 градуса за 35-40 минути. Пълни се с изпечените цветя и топчета от тестото.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Торта с шоколад и ягоди





Продукти:

Блат:
Разтопен шоколад - 200 г
Сметана - 100 мл
Чаени бисквити - 200 г
Масло - 50 г
Орехи - 100 г
Лимонова кора - от 1/2 лимон

Крем:
Прясно мляко - 250 мл
Жълтъци - 2 бр.
Нишесте - 15 г
Захар - 80 г
Ванилия - 1 бр.
Лимонов сок - от 1/2 лимон
Желатин - 20 г
Ягоди - 200 г

Бял фондан за покриване на тортата
Червена сладкарска боя - на върха на ножа

Начин на приготвяне:

1.Леко запечените орехи се смилат заедно с бисквитите и се разбъркват с разтопен шоколад, сметана, настъргана лимонена кора и останалите продукти. Половината от шоколадовата смес се слага в подходяща форма, покрита с кухненско фолио.
2.Прясното мляко се излива в съд на котлона да заври заедно със захарта. Жълтъците се разбиват с нишесте и малко студено мляко. При непрекъснато бъркане се добавят към горещото мляко, което трябва да се вари до сгъстяване. Към края на варенето се прибавят ванилията и лимоновият сок. След леко охлаждане кремът се разбърква с разтворения желатин.
3.Върху блата се нареждат ягодите и върху тях се излива кремът. Тортата се покрива с другия блат, който се разточва от шоколадовата смес между кухненско фолио. Поставя се на хладно да стегне.
4.Малка част от фондана се оцветява с червена сладкарска боя, разточва се на тънка кора и от нея се изрязват панделките. Белият фондан също се разточва и покрива тортата.







ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 29 октомври 2014 г.

Свежа салата с кълнове от лук





                                                                         Продукти:

Марули - червена и зелена
Рукола
Магданоз
Пресен лук
Чери домати
Кълнове от лук

Дресинг:
Зехтин, лимонов сок, сол

Начин на приготвяне:

Марулите се накъсват, добавят се руколата, кълновете от лук и останалите съставки. Салатата се овкусява с лимонов сок, зехтин и сол.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 28 октомври 2014 г.

Пълнени калмари и винен сос





Продукти:

Калмари - 4 бр.
Ориз - 100 г
Замразен грах - 100 г
Копър, мащерка
Лук - 1 глава
Куркума, сол, черен пипер

Марината:
Зехтин - 15 мл
Соев сос - 10 мл
Чесън - 1 скилидка
Лимонов сок - 10 мл
Сол, черен пипер

Винен сос:
Вода - 300 мл
Червено вино - 20 мл
Соев сос - 15 мл
Масло - 15 г
Нишесте - 15 г
Сол, черен пипер

Кълнове от лук за украса

Начин на приготвяне:

1.Изчистените калмари се сваряват във вряща вода за 1 минута. Изцеждат се и се поставят в марината за 30 минути. Изпичат се за по 1 минута от всяка страна в нагорещен тиган, за да придобият приятен златист цвят. Калмарите не трябва да се готвят дълго, тъй като стават жилави.
2.Нарязаният лук се запържва и се добавя оризът, който трябва да стане прозрачен. Налива се вода, овкусява се и се вари до готовност. Разбърква се с копър, мащерка и бланширан за няколко минути грах.
3.Калмарите се пълнят с оризовата смес и се поднасят с винен сос, който се прави от посочените продукти и се вари до сгъстяване.



ДОБЪР АПЕТИТ!