събота, 22 декември 2018 г.

Лесни и ефектни елхички за Коледа


ПРОДУКТИ:

Бутер тесто
Жълтък за намазване
Кафява захар, ленени, макови, сусамени семена и хималайска сол за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Бутер тестото се разточва леко, след което с формичка се изрязват елхички. С остър нож се правят по няколко напречни разреза върху тях, намазват се с разбит жълтък и се поръсват с кафява захар или семена.
2.Пекат се при 200 градуса за около 15 минути до златисто.




вторник, 4 декември 2018 г.

Домашна майонеза без яйца за Бъдни вечер






                                                                              ПРОДУКТИ:

Горчица - 15 г
Чесън - 2 скилидки
Вода от консерва нахут - 100 мл
Зехтин (олио) - 150 мл
Куркума - 1 щипка за цвят
Сок от 1 лимон
Сол и черен пипер на вкус
Нахут от консерва - за сгъстяване на майонезата

Начин на приготвяне:

Това е един много лесен начин да се направи домашна майонеза без консерванти и оцветители и без да се добавя олиото капка по капка, както е при яйчената.
В блендер се слагат 100 мл вода от консерва нахут и останалите описани продукти. Трябва да се получи еднородна смес. За сгъстяване се добавят зрънца от нахут до нужната консистенция.
Тази майонеза е много вкусна и с нея могат да се приготвят различни видове салати.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 10 ноември 2018 г.

Бисквитена торта с карамел и шоколад






ПРОДУКТИ

Шоколадов крем:
Разтопен черен шоколад - 150 г
Сметана - 150 мл
Лимончело - 15 мл

Карамелен крем:
Захар - 100 г
Сметана - 100 мл
Масло - 30 г
Сол - 1 щипка

Яйчен крем:
Прясно мляко - 500 мл
Жълтъци - 4 бр.
Царевично нишесте - 30 г
Захар - 100 г
Желатин - 20 г
Ванилия

Бисквити с какао - 1 пакет
Подсладено прясно мляко
Шоколад и жълти перли за декорация

Начин на приготвяне:

1.Чаени лъжички се обвиват с кухненско фолио и се потопяват в разтопен на водна баня шоколад. След като шоколадът сетегне, фолиото се отстранява и така се получават листенцата на цветето върху тортата.




2.Малка част от разтопения шоколад се излива върху целофан, разнася се с шпатула и се покрива със силиконова постелка. Образува се много тънък чипс, който също се използва за декорация.
3.Шоколадов крем:
Сметаната се загрява и в нея се разтопява черният шоколад. Добавя се и ликьорът.
4.Карамелен крем:
Захарта се карамелизира и внимателно се разбърква с масло и топла сметана.
5.Яйчен крем:
Млякото и захарта се загряват в съд на котлона. Жълтъците се разбиват с малко студено мляко и нишесте, при непрекъснато бъркане се добавя от горещото мляко и след това сместа се връща на котлона до сгъстяване. Кремът не бива да надвишава 81 градуса. Ароматизира се с ванилия и се разбърква с разтворен желатин.
6.В тортена форма, покрита с оризова хартия, се редуват напоени с подсладено мляко бисквити, шоколадов и карамелен крем. Бисквитите се подреждат така, че да има малко разстояние до стените на тортената форма. Накрая тортата се залива с яйчения крем и се слага в хладилник, най добре за 1 нощ.




ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 26 октомври 2018 г.

Цветни яйца на очи





Продукти:

Цветно зеле - 200 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 30 г
Сол, черен пипер, лимонов сок

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и жълтъците се разделят.
2.Зелето се настъргва на ситно и се задушава с малко масло. След охлаждане то се разбърква с леко разбитите белтъци и се овкусява със сол и черен пипер. В две купи сместа се разделя на  равни части, като в едната се капват няколко капки лимонов сок и тя се оцветява в розово, а другата остава синя. 
3.В тава с кухненска хартия се слага първо розово зеле, след това синьо и накрая - жълтъкът на яйцето.



4.Яйцата се пекат на 180 градуса за 10 минути.



вторник, 23 октомври 2018 г.

Парфе с карамелизирани сливи


Продукти:

Заквасена сметана - 200 г
Прясно мляко - 100 мл
Ванилия, ром
Захар - 200 г
Желатин - 12 г
Сливи - 200 г

Кръгли бисквити

Начин на приготвяне:

1.В съд на котлона се карамелизират 50 г захар и карамелът се излива в купа с лед. Получават се различни форми, които са подходящи за декорация.


2.Прясното мляко и 100 г захар се загряват до нейното разтваряне. След леко охлаждане се разбъркват със сметана, разтворен желатин и аромати. Млечната смес се разделя в три купи.
3.Сливите се разполовяват и костилките се отстраняват. Те се пускат внимателно в карамелизирана захар, в която престояват няколко минути. Отделенеият сок оцветява в преливащи се нюанси млякото и сметаната в трите купи.


4.Използват се кръгли силиконови форми. В тях се излива първо най-светлата млечна смес, след което се поставя във фризер да стегне (за 10-15 мин.). Формите се изваждат и в тях се излива по-тъмната част. Отново се връщат във фризера и последно се излива най-тъмната част от млечната смес заедно с две половинки от сливите. Парфето се покрива с кръгла бисквита и след като стегне, се обръща в подходящи чинии.
Количеството продукти е за 6 броя парфета.


ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 15 септември 2018 г.

Палачинкова торта с шоколад, сметана и плодове





ПРОДУКТИ:

Крем:
Сметана - 800 мл
Маскарпоне - 500 г
Захар - 150 г
Бял шоколад - 200 г
Ванилия
Ром - 15 мл
Кора и сок от 1/2 лимон
Желатин - 30 г

Палачинки:
3 яйца, 250 г брашно, 500 мл прясно мляко, щипка сол, 30 г какао

Микс от плодове - боровинки, малини, праскови
Сладко от малини

Начин на приготвяне:

1.Продуктите за палачинките се разбъркват добре и се разделят в две купи. Към едната част се добавя какао и така се получава жълто и кафяво тесто. Палачинките се приготвят в намаслен и нагорещен тиган. Прави се руло от 2 кафяви и една жълта палачинки, които се слепват с малиново сладко. Нарязват се напречно през 1 см и с тях се облепват стените на тортена форма.
2.Сметаната, маскарпонето и захарта се разбиват, към тях се излива разтопеният на водна баня бял шоколад, добавят се ароматите и разтвореният желатин.
3.В основата на тортената форма се слага една кафява палачинка, излива се малко крем, а върху него се подреждат палачинки, пълни с крем и нарязани плодове.




Останалият крем се нанася върху палачинките и тортата се декорира с боровинки, малини и рози от тънко нарязана праскова.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 8 септември 2018 г.

Питка "Кошница с рози"



Продуктите и начинът на приготвяне на тестото са описани в раздел "Питки" в рецептата за "Питка със сметана".

За кошницата - 30 г масло, червен пипер и разбит жълтък за намазване на питката
За декорацията:
Тесто от бяло брашно, сол и вода, което се разточва на прозрачен лист, а фигурите се изрязват с формички.

Оформяне на питката:

1.Една част от тестото се разточва на правоъгълник, който се намазва с разтопено масло и се поръсва с червен пипер.
2.Навива се руло и то се нарязва равномерно на части около 1 см. С тях се покрива основата и стените на намаслена тава.




3.В средата се слага тестена топка, която се покрива с розички, направени от разточена кора. От последната с ринг се изрязват по 4 кръгчета, те се слагат едно върху друго, навиват се и се разполовяват напречно, както е показано на снимката.




4.Питката се намазва с разбит жълтък и се слага във фурната на 180 градуса за 45 минути, а дръжката на кошницата се изпича отделно.
Декорацията е с фигури от тънко разточено тесто, които се изсушават на слаба фурна.