петък, 9 януари 2015 г.

Руло със свинско месо и зеленчуци






Продукти:

Свинско месо - 400 г
Микс от замразени зеленчуци (броколи, карфиол, грах) - 200 г
Лук - 1 глава
Моркови - 1-2 бр.
Яйца - 1 бр.
Настърган кашкавал - 100 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Белтъкът на яйцето се сварява и се наситнява. Месото се нарязва на парченца и се изпържва в нагорещена мазнина. Добавят се нарязаният лук и настърганите моркови и се овкусява със сол и черен пипер. Сместа се смила с миксер и се нанася върху кухненско фолио на тънък пласт. Върху нея се подреждат бланшираните за няколко минути зеленчуци.




2.Поръсва се с наситнения белтък и се навива на руло.




3.Рулото се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кашкавал.




4.Пече се на 200 градуса до златисто за около 10 минути.




                                                                       ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 8 януари 2015 г.

Крем от тиква и сметана


Продукти:

Сварена тиква - 500 г
Сладкарска сметана - 250 мл
Разтопен бял шоколад - 150 г
Канела - 10 г
Ром - 10 мл

За украса:
Канелени пръчици, кокосови стърготини и дребни захарни фигурки

Начин на приготвяне:

1.Тиквата се сварява в подсладена вода с пръчици канела. Пасира се и се разбърква с останалите продукти. По желание могат да се добавят и леко запечени и смлени орехи.
2.С лъжица за сладолед кремът се слага в подходящи чаши и се украсява с кокосови стърготини и дребни захарни фигурки.








сряда, 7 януари 2015 г.

Мини аспержи с бекон





Продукти :

Мини аспержи - 1 връзка
Бекон - 200 г
Масло - 20 г
Лимонов сок
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Аспержите се бланшират за няколко минути във вряща подсолена вода. Изваждат се и се поръсват със сол, черен пипер, лимонов сок и малко разтопено масло.
2.Беконът се нарязва на ленти, върху които се правят нарези. В лентите се промушват аспержите.




3.Пекат се до златисто на 180 градуса. Могат да се поднесат с чеснов сос.




ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 5 януари 2015 г.

Малки омлети с киноа и зеленчуци






Продукти:

Киноа - 150 г
Яйца - 4 бр.
Оризово брашно - 30 г
Магданоз - 1/2 връзка
Настъргани моркови - 2 бр.
Пресен лук - 1-2 стръка
Замразен грах - 150 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Киноата се сварява във вода в съотношение 1:2. Нарязаните магданоз и лук се разбъркват с другите зеленчуци, яйцата, брашното и сварената киноа.




2.Сместа се овкусява със сол и черен пипер и с лъжица се слага директно в нагорещена мазнина.




3.Омлетите се пържат до златисто и се сервират със свежа салата и чеснов сос.




                                                                      ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 2 януари 2015 г.

Бишкотена торта с карамел и шоколад






Продукти:

Бишкоти - 1 пакет
Шоколад - 100 г
Сладкарска сметана - 300 мл
Маскарпоне - 150 г
Настъргана кора от лимон
Прясно мляко - 100 мл
Инстантно какао - 30 г
Сок от 1/2 лимон
Ром - 10 мл
Мед - 15 г
Фондан за украса

Начин на приготвяне:

1.Бишкотите се нареждат в основата на форма, покрита с хартия за печене. Поръсват се с топло прясно мляко, разбъркано с какао, ром, лимонов сок и мед.

2.Върху бишкотения блат се нанася крем от сметана и маскарпоне, върху който се настъргва шоколад. Бишкотите и кремът се редуват до изчерпване на количествата.

3.Тортата се покрива с крем и се украсява с фигури от разточен фондан, какао и карамелизирана захар.

ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 30 декември 2014 г.

Щрудел с ябълки, орехи и стафиди


Продукти:

Тънки кори за баница - 1 пакет
Ябълки - 400 г
Стафиди - 100 г
Орехи - 100 г
Овесени трици - 30 г
Кафява захар - 200 г
Канела - 10 г
Олио - 50 мл
Газирана вода - 200 мл
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Ябълките се обелват, изчистват се от семките и се нарязват на дребно. Разбъркват се със стафиди, начупени орехи, овесени трици, захар и канела.
2.Взимат се 3 кори и се поръсват с олио и плънка. Навива се руло, което се слага в намаслена тава. Това се прави до изчерпване на количествата.
3.В тавата щруделът се нарязва на парчета, залива се с газирана вода и така след като се изпече, той става по-сочен.


ДОБЪР АПЕТИТ!





неделя, 28 декември 2014 г.

Новогодишен кекс с шоколад






Продукти:

Какаов кекс с череши - 300 г
Черен шоколад - 100 г
Бял шоколад - 100 г
Сладкарска сметана - 100 мл

За украса:
Кокосови стърготини, дребни захарни и шоколадови фигурки, златиста сладкарска боя

Начин на приготвяне:

1.Кексът се реже хоризонтално на две половини и се оформя на части с различни по големина формички.




2.Черният и белият шоколад се разтопяват на водна баня и се разбъркват с по 50 мл сметана. Двете смеси се обединяват с еднократно разбъркване, за да се получи меланж. С този шоколадов крем се пълнят кексовите кръгчета.




3.Кръгчетата се поставят едно в друго.




         4.Процедурата се повтаря до изчерпване на количествата.
                               5.Шоколадовият крем се намазва върху завършения кекс, поръсва се с кокосови стърготини и се украсява с посочените продукти.






ДОБЪР АПЕТИТ!