събота, 9 май 2020 г.

Торта с дантела от карамел


БЛАТ:                                               КРЕМ:                                                 КАРАМЕЛ:
Зехтин - 80 мл                                 Сладкарска сметана - 800 мл           Захар - 100 г
Прясно мляко - 100 мл                   Маскарпоне - 400 г
Бяло брашно - 85 г                         Захар - 100 г
Яйца - 5 бр.                                      Ванилия
Захар - 110 г
Щипка сол
Бакпулвер - 15 г
Червена сладкарска боя
Ванилия, ягоди за декорация

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1.Зехтинът се загрява в микровълнова печка за 1 минута (или на водна баня). Слага се в миксера заедно с прясно мляко, брашно, бакпулвер, щипка сол, червена боя на върха на ножа, а при разбиването се добавят един по един жълтъците от яйцата.
2.Белтъците се разбиват на сняг и на ръка внимателно с лъжица се обединяват с останалите продукти.
3.Яйчената смес се излива в широка тава с пергаментова хартия.
Пече се в загрята на 150 градуса фурна за 35 минути.
4.След охлаждане блатът се реже с ринг на три части, които в тортена форма се редуват с крем.
Остатъците от блатовете се смилат на трохи и с тях се покрива тортата.
5.От хартия за печене се изрязва ивица, чиято дължина е равна на обиколката на тортата. Тя се слага върху силиконова подложка.
Захарта се карамелизира в подходящ съд и с кръгообразни движения се излива върху ивицата пергаментова хартия, след което с нея се обвива тортата. Хартията се отстранява, а допълнителна декорация може да се направи с карамелизирани ягоди.


Няма коментари:

Публикуване на коментар