сряда, 31 януари 2024 г.

Питка за прощъпулник

 




Продукти:

Бяло брашно - 600 г
Прясно мляко - 250 мл
Кисело мляко - 100 г
Сода за хляб - 5 г
Мая - 20 г
Яйца - 4 бр.
Масло - 80 г
Захар - 30 г
Сол - 15 г

Начин на приготвяне:

1.Брашното се пресява. Маята и 1 с. л. захар се разтварят в затоплено прясно мляко и се разбъркват с малко брашно до рядка кашичка. След активиране на маята се добавят 3 яйца, 1 белтък и останалите описани продукти без маслото.
2.Замесва се меко тесто, от което се отделя една по - малка част за средата на питката и фигурите върху нея. Останалото тесто се разточва на 3 кори с дебелина около 0,5 см, намазват се с разтопено масло и се слагат една върху друга.
3.По диаметър с остър нож се изрязват триъгълници, които се навиват на кифлички. Последните се нареждат до стените на намаслена тава.




4.Питката се намазва с разбит жълтък и след втасване се пече на 180°С за 45 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар