петък, 28 октомври 2016 г.

Бисквитена торта със сметана и малини



Продукти:

Бисквити с какао "Закуска" - 1 пакет

Крем:
Сметана - 500 мл
Захар - 150 г
Жълтъци - 3 бр.
Яйца - 2 бр.
Нишесте - 30 г
Масло - 30 г
Ванилия
Желатин - 15 г

За сиропиране на бисквитите:
Малини - 300 г
Захар - 50 г

Начин на приготвяне:

1.Сметаната и захарта трябва да кипнат в съд с незалепващо покритие. Яйцата се разбиват с нишестето и при непрекъснато бъркане се изливат при сметаната. Кремът трябва да ври до сгъстяване, след което се отстранява от котлона, леко се охлажда и се добавя масло, ванилия и разтворен според описанието на опаковката желатин.
2.Малините и 50 г захар се загряват, при което се отделя сок. Той се прецежда и в него се топят бисквитите, които се нареждат в основата на подходяща форма. Редуват се с крем до изчерпване на количествата. Тортата се покрива с желиран сок от малини и с дървено шишче се рисуват фигури. Може допълнително да се декорира с вкусния плод.


3.Тортата се поставя в хладилник за 1 нощ.



вторник, 11 октомври 2016 г.

Торта със сметана, портокали и шоколад



Продукти:

Крем:
Заквасена сметана - 400 г
Захар - 100 г
Ром - 10 мл
Желатин - 10 г

Блат:
Яйца - 4 бр.
Брашно - 120 г
Захар - 120 г
Какао - 50 г
Прясно мляко - 50 мл
Бакпулвер - 10 г
Ванилия

Тъмен шоколад - 200 г
Масло - 30 г
Едра захар за поръсване

Портокали - 2-3 бр.
Прецедено сладко от портокалови корички - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Кръгли силиконови форми се намазват с разтопени на водна баня шоколад и масло. Поръсват се с едра захар и се поставят на хладно, за да стегне шоколадът.


2.Яйцата и захарта се разбиват добре и се разбъркват с брашно, бакпулвер и ванилия. Разделят се на две части, като в едната се добавят 50 г какао и 50 мл прясно мляко. В широка тава, която е покрита с хартия за печене, се излива първо кафявата смес, а след това - жълтата. Фигурите се оформят с дървено шишче.
Блатът се пече 15 минути при 180 градуса. С него се облепват стените на тортена форма.


3.Портокалите се изчистват от кората, нарязват се и се разбъркват със сладкото и разтворен желатин. Съотношението е 250 г портокали към 5 г. желатин.
4.Сметаната се разбива със захар, ром и разтворен желатин, излива се в облепената с блат форма, а в средата се подреждат шоколадови чашки, пълни с вкусната портокалова смес. Тортата завършва с блат и се поставя в хладилник за една нощ.


Обръща се върху поднос и се поръсва с пудра захар.



вторник, 4 октомври 2016 г.

Кокоски с бял шоколад



Продукти:

Кокосови стърготини - 100 г
Маскарпоне (или друго меко сирене) - 100 г
Мед - 60 г
Разтопено масло - 30 г
Ром - 10 мл
Настърган бял шоколад - 60 г

Цветни кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Всички описани продукти се разбъркват добре и от ароматната смес се оформят малки топчета. Те се овалват в цветни стърготини и се поставят в хладилника, за да се втвърдят.


2.Другият вариант е кокосовата смес да се нанесе върху бисквити с правоъгълна форма. За да станат по-атрактивни, единият край на кокоските може да се потопи в разтопен шоколад.




събота, 1 октомври 2016 г.

Лесни хрупкави бисквитки с ядки



Продукти:

Ядки (овесени ядки, сусам, слънчогледови семки, начупени бадеми и др.) - 300 г
Мед (или кафява захар) - 100 г
Разтопено масло - 50 г
Белтък - 1 бр.
Канела
Настърган шоколад и кокос за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Леко запечените ядки се разбъркват с разбит белтък, мед, масло и канела.
2.С лъжичка малки количества от тях се слагат в широка тава, покрита с хартия за печене. Те могат да се оформят с метален ринг. Пекат се на 180 градуса за около 10 минути, изваждат се от фурната и се поръсват с настърган шоколад и кокос.
След като се охладят, бисквитките стават хрупкави и са чудесно допълнение към сутрешното кафе.