неделя, 31 май 2015 г.

Меден кекс със сладко от зелени орехчета



Продукти:

Яйца - 2 бр.
Мед - 150 г
Олио - 150 мл
Кисело мляко - 150 г
Брашно - 300 г
Бакпулвер - 10 г
Сода за хляб - 1 щипка
Карамфил на прах - 5 г
Канела - 5 г
Сладко от зелени орехчета - 100 г
Бадеми - 50 г

Начин на приготвяне:
1.Яйцата, медът, олиото и киселото мляко се разбиват с миксер. Добавя се брашното, което се пресява с бакпулвер, сода за хляб, карамфил и канела.
2.Кексовата смес се излива в намаслена форма и се поръсва с нарязани орехчета от сладкото.


Върху тестото се нареждат и начупени бадеми.
3.Кексът се пече на 180 градуса за 40 минути. След като придобие златиста коричка по време на печенето, се покрива с алуминиево фолио.



четвъртък, 28 май 2015 г.

Питка със сусамени семена и кашкавал



Продукти:

Брашно - 600 г
Прясно мляко - 200 г
Газирана вода - 100 г
Мая - 20 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 50 г
Кашкавал - 150 г
Сусамени семена - 30 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и с малко брашно се прави рядка каша. След втасване се добавят 2 яйца, 1 белтък, газирана вода, разтопено масло,сол и брашно. Замесва се меко тесто, което се разточва на правоъгълна кора.
2.Тестената кора се покрива с настърган кашкавал и се поръсва със сусамени семена.


3.Завива се на руло, което се реже на части. Последните се поставят в намаслена тава.


4.Питката се намазва с разбит жълтък и след втасване се пече на 180 градуса за 35 минути.





четвъртък, 21 май 2015 г.

Крем със сметана и маскарпоне в шоколадови чашки




Продукти:

Крем:
Сладкарска сметана - 200 мл
Маскарпоне - 400 г
Пудра захар - 100 г
Черен шоколад - 50 г
Ванилия - 1 бр.

За чашките:
Черен шоколад - 150 г

Обикновени бисквити - 4-5 бр.
Орехи за поръсване - 100 г
Ягоди за украса

Начин на приготвяне:

1.С разтопен на водна баня черен шоколад се намазва вътрешната част на силиконови формички за кексчета. Слагат се в хладилник за около 15 минути, след което процедурата се повтаря. Формичките се отстраняват и така се получават шоколадовите чашки.


2.Ягодите се измиват и се подсушават. Потопяват се в разтопен шоколад и се поставят върху силиконова хартия.

3.Маскарпонето, ванилията и захарта се разбъркват добре и се обединяват със сметаната, която е разбита с миксер. Получава се пухкав крем, който се шприцова в готовите шоколадови чашки, в които има начупени бисквити. Така не се дава възможност шоколадът бързо да омекне от крема.
4.Десертът се поръсва с разтопен шоколад и леко запечени и начупени орехи. Украсява се с ягоди.









вторник, 19 май 2015 г.

Руло с лозови листа, кайма и ориз



Продукти:

Кайма - 500 г
Ориз - 100 г
Зеленчуков бульон - 500 мл
Моркови - 1-2 бр.
Доматено пюре - 30 г
Див лук - 1 връзка
Девисил, сумак, сол и черен пипер
Лозови листа

Начин на приготвяне:

1.Лозовите листа се подреждат в подходяща форма и се поръсват със сол и черен пипер. По желание предварително могат да се бланшират.


2.Нарязаните зеленчуци се задушават в олио и малко вода, добавят се оризът, каймата и доматеното пюре. Сместа се овкусява с подправките, залива се с 300 мл зеленчуков бульон и ври до набъбване на ориза. Разпределя се в основата на формата и се покрива с останалите лозови листа във вид на руло. То се залива с останалия бульон и се пече под алуминиево фолио на 180 градуса за 30 минути.
3.Обръща се върху поднос и се украсява с цвят от див лук и девисил.




понеделник, 4 май 2015 г.

Десерт с бутер тесто, круши и стафиди



Продукти:

Бутер тесто - 1 кора
Круши - 2-3 бр.
Стафиди - 50 г
Орехи - 100 г
Канела - 10 г
Овесени трици - 50 г
Кафява захар - 50 г
Ром - 15 мл
Жълтък за намазване
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.От тестената кора с формичка се изрязват кръгчета, които се прищипват на 6 места. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват с кафява захар. В основата се слагат малко овесени трици.


2.Стафидите се накисват за 15 минути в малко гореща вода и ром, след което се прецеждат. Разбъркват се с обелени и нарязани круши, овесени трици, леко запечени и начупени орехи, захар и канела. От тази смес се слага в центъра на всяко кръгче.


3.Пекат се на 200 градуса за 15 минути и се поръсват с пудра захар.