вторник, 27 януари 2015 г.

Пълнозърнести питки със семена





Продукти:

Пълнозърнесто брашно - 300 г
Пшеничено брашно - 300 г
Прясно мляко - 200 мл
Газирана вода - 100 мл
Мая - 20 г
Олио - 40 мл
Яйца - 3 бр.
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Масло - 20 г

Семена за поръсване: ленено, сусамено и маково

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено мляко, разбъркват се с малко пшеничено брашно и след втасване се добавят останалите продукти (без маслото). Замесва се меко тесто, което отново трябва да втаса.
2.Оформят се малки питки, които се намазват с разтопено масло и се поръсват със семена.




3.След като втасат, питките се пекат при 180 градуса за около 15-20 минути, като във фурната се слага и съд с лед. Така те образуват хрупкава коричка.





ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 24 януари 2015 г.

Печен качамак с кашкавал и масло






Продукти:

Царевично брашно - 200 г
Вода - 300 мл
Прясно мляко - 300 мл
Настърган кашкавал - 100 г
Сол на вкус
Масло - 80 г

Начин на приготвяне:

1.Брашното се изсипва във врящите вода и мляко, посолява се и се бърка до сгъстяване. Поръсва се с настъргания кашкавал и в края на готвенето се добавя маслото.
2.Готовият качамак се излива в правоъгълен съд с хартия за печене и се оставя да стегне.
3.Нарязва се на филии, които се запичат в нагорещен и намаслен тиган до златисто. Качамакът се поднася със сирене.





                                                                        ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 22 януари 2015 г.

Задушени зеленчуци с телешко месо






Продукти:

Телешко месо - 500 г
Картофи - 250 г
Лук - 1 глава
Микс от замразени зеленчуци (броколи, карфиол, грах, моркови)  - 250 г
Червена, зелена и жълта чушка
Розмарин, магданоз
Сол, червен и черен пипер
Масло - 30 г

Начин на приготвяне:

1.Телешкото месо се нарязва и ври в тенджера под налягане във вода със сол, черен пипер и розмарин за 40 минути.
2.Нарязаният лук се задушава в малко мазнина и телешки бульон със сол, червен, черен пипер и накрая -  картофите. В края на готвенето се добавят нарязаните на ивици чушки, останалите зеленчуци, маслото и телешкото месо. Ястието ври под капак до омекване на зеленчуците.
3.При поднасяне се поръсва с магданоз.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 20 януари 2015 г.

Милфьой с печен патладжан





Продукти:

Патладжани - 2 бр.
Червени чушки - 2 бр
Домати - 1 бр.
Моркови - 1 бр.
Рикота - 300 г
Чесън - 1-2 скилидки
Босилек, сол, черен пипер
Горчица - 10 г
Зехтин - 10 мл

Начин на приготвяне:

1.Кората на патладжаните се настъргва по дължина, след което се режат на колелца. Поставят се за 30 минути в студена и подсолена вода. Другите зеленчуци също се нарязват и се овкусяват със сол, черен пипер и зехтин. Нареждат се в тава с кухненска хартия и се пекат до омекване.
2.Чушките, доматите, морковите и рикотата се смилат с миксер. Ако е необходимо, кремът се сгъстява с твърдо сирене. Добавят се: настърган чесън, нарязан босилек, зехтин и горчица. Кремът се нанася върху изпечените колелца от патладжан.




ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 18 януари 2015 г.

Мъфини - гъбки с тиква, крема сирене и шоколад



Продукти:

Сварена тиква - 300 г
Захар - 100 г
Маскарпоне - 100 г
Разтопен бял шоколад - 100 г
Канела - 5 г
Ром - 10 мл

Какаов блат (рецептата за него е описана в "Шоколадови пастички с ягоди")

Сироп за блата - сварено кафе, мед и малко ром

Начин на приготвяне:

1.С формичка от какаовия блат се изрязват пънчетата на гъбките. Сиропират се и се подреждат в поднос.
2.Сварената тиква се прецежда от излишната вода и се смесва с останалите продукти. С дълбока лъжичка се оформят шапчиците на гъбките и се поставят върху пънчетата. При поднасяне се поръсват с канела.











четвъртък, 15 януари 2015 г.

Зеленчукова супа с чипс от скариди






Продукти:

Микс от замразени зеленчуци - 300 г
Лук - 1 глава
Картофи - 200 г
Зеленчуков бульон - 1 кубче
Домати - 50 г
Чипс от скариди - 150 г
Масло - 30 г
Магданоз - 1/2 връзка
Сол, черен пипер, фиде

Начин на приготвяне:

1.Картофите се обелват и се сваряват. Лукът се задушава в масло и малко вода, след което се добавят замразените зеленчуци, нарязаните сварени картофи, сол, черен пипер и се налива горещ зеленчуков бульон. Добавят се нарязаните на кубчета домати и чипсът от скариди.




2.В края на готвенето се слага фидето. Супата се поръсва с наситнен магданоз.




ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 14 януари 2015 г.

Предястие с бяла наденица и бекон





Продукти:

Бяла наденица - 400 г
Бекон - 100 г
Белтък
Чери домати
Мента
Киноа за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Наденицата се нарязва на парченца, беконът - на ленти. Поставят се в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се с разбит белтък и се поръсват с киноа.




2.Бялата наденица е изпечена, когато беконът стане хрупкав и златист.




Бялата наденица е характерна за Германия. На Октобърфест тя се предлага с горчица, ръжен хляб и разбира се, бира.

                                                                   ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 12 януари 2015 г.

Ароматни ябълки с червено вино и шоколад



Продукти:

Ябълки - 500 г
Червено вино (ликьор или сок от червено цвекло) - 300 мл
Захар - 50 г
Черен шоколад - 150 г
Канела, карамфил, куркума

Начин на приготвяне:

1.Ябълките се обелват и се поставят във вряща подсладена вода с карамфил, куркума и канела. Те трябва да омекнат.
2.Слагат се в червено вино за 1-2 часа, за да се оцветят.


3.Поднасят се, заляти с разтопен шоколад. Водата от варенето на ябълките може да се добави към различни кремове.


Идеята за оцветяването е на известния кулинар Рудолф.

петък, 9 януари 2015 г.

Руло със свинско месо и зеленчуци






Продукти:

Свинско месо - 400 г
Микс от замразени зеленчуци (броколи, карфиол, грах) - 200 г
Лук - 1 глава
Моркови - 1-2 бр.
Яйца - 1 бр.
Настърган кашкавал - 100 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Белтъкът на яйцето се сварява и се наситнява. Месото се нарязва на парченца и се изпържва в нагорещена мазнина. Добавят се нарязаният лук и настърганите моркови и се овкусява със сол и черен пипер. Сместа се смила с миксер и се нанася върху кухненско фолио на тънък пласт. Върху нея се подреждат бланшираните за няколко минути зеленчуци.




2.Поръсва се с наситнения белтък и се навива на руло.




3.Рулото се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кашкавал.




4.Пече се на 200 градуса до златисто за около 10 минути.




                                                                       ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 8 януари 2015 г.

Крем от тиква и сметана


Продукти:

Сварена тиква - 500 г
Сладкарска сметана - 250 мл
Разтопен бял шоколад - 150 г
Канела - 10 г
Ром - 10 мл

За украса:
Канелени пръчици, кокосови стърготини и дребни захарни фигурки

Начин на приготвяне:

1.Тиквата се сварява в подсладена вода с пръчици канела. Пасира се и се разбърква с останалите продукти. По желание могат да се добавят и леко запечени и смлени орехи.
2.С лъжица за сладолед кремът се слага в подходящи чаши и се украсява с кокосови стърготини и дребни захарни фигурки.








сряда, 7 януари 2015 г.

Мини аспержи с бекон





Продукти :

Мини аспержи - 1 връзка
Бекон - 200 г
Масло - 20 г
Лимонов сок
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Аспержите се бланшират за няколко минути във вряща подсолена вода. Изваждат се и се поръсват със сол, черен пипер, лимонов сок и малко разтопено масло.
2.Беконът се нарязва на ленти, върху които се правят нарези. В лентите се промушват аспержите.




3.Пекат се до златисто на 180 градуса. Могат да се поднесат с чеснов сос.




ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 5 януари 2015 г.

Малки омлети с киноа и зеленчуци






Продукти:

Киноа - 150 г
Яйца - 4 бр.
Оризово брашно - 30 г
Магданоз - 1/2 връзка
Настъргани моркови - 2 бр.
Пресен лук - 1-2 стръка
Замразен грах - 150 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Киноата се сварява във вода в съотношение 1:2. Нарязаните магданоз и лук се разбъркват с другите зеленчуци, яйцата, брашното и сварената киноа.




2.Сместа се овкусява със сол и черен пипер и с лъжица се слага директно в нагорещена мазнина.




3.Омлетите се пържат до златисто и се сервират със свежа салата и чеснов сос.




                                                                      ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 2 януари 2015 г.

Бишкотена торта с карамел и шоколад






Продукти:

Бишкоти - 1 пакет
Шоколад - 100 г
Сладкарска сметана - 300 мл
Маскарпоне - 150 г
Настъргана кора от лимон
Прясно мляко - 100 мл
Инстантно какао - 30 г
Сок от 1/2 лимон
Ром - 10 мл
Мед - 15 г
Фондан за украса

Начин на приготвяне:

1.Бишкотите се нареждат в основата на форма, покрита с хартия за печене. Поръсват се с топло прясно мляко, разбъркано с какао, ром, лимонов сок и мед.

2.Върху бишкотения блат се нанася крем от сметана и маскарпоне, върху който се настъргва шоколад. Бишкотите и кремът се редуват до изчерпване на количествата.

3.Тортата се покрива с крем и се украсява с фигури от разточен фондан, какао и карамелизирана захар.

ДОБЪР АПЕТИТ!