вторник, 5 ноември 2024 г.

Лесна рецепта за печена палачинка с пилешко месо и кашкавал

 




Продукти:


Брашно - 200 г
Яйца - 4 бр.
Прясно мляко - 400 мл
Вода - 100 мл
Сварено пилешко - 200 г
Гъби - 200 г
Лук - 1 глава
Настърган кашкавал - 150 г
Магданоз - 1/2 връзка
Сварени яйца - 3 бр.
Сол, черен пипер, куркума
Олио

Начин на приготвяне:

1.Разбиват се 4 яйца с брашно, прясно мляко и вода. Добавят се сол и черен пипер. Палачинковото тесто се излива в тава с кухненска хартия и се пече на 200 градуса за 15 минути.
2.Запържват се нарязаните лук, пилешко месо и гъби. Овкусяват се и се нареждат върху изпечената палачинка заедно със сварени яйца и настърган кашкавал. 





Завива се руло, което се поръсва с кашкавал и се запича до златисто.




                                                                     ДОБЪР АПЕТИТ

понеделник, 4 ноември 2024 г.

Кифлички с масло и кашкавал

 




Продукти:


Брашно - 600 г
Прясно мляко - 200 мл
Готварска сметана - 100 мл
Мая - 20 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 80 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Настърган кашкавал за поръсване - 150 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и се разбъркват с малко пресято брашно. Образува се кашичка, която трябва да втаса.
2.С 2 яйца и 1 белтък, сметана, 60 г размекнато масло и останалите продукти, се замесва меко тесто. Разточва се на кръгла кора, която се намазва с останалото масло.
3.По диаметъра на кората се режат 16 триъгълника, поръсват се с настърган кашкавал и се завиват на кифлички. Те се намазват с разбит жълтък и се покриват със свежо фолио, за да втасат.

След като увеличат около 2 пъти своя обем, се пекат на 180 градуса за 15 минути.

ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 2 ноември 2024 г.

Лесна баница с газирана вода

 



Продукти:


Кори за баница - 1 пакет
Яйца - 4 бр.
Сирене - 300 г
Масло - 50 г
Газирана вода - 400 мл

Начин на приготвяне:

1.Газираната вода се излива в подходящ съд. В нея се потопяват 2 тестени кори и водата от тях се отцежда. Поставят се в намаслена тава.
2.Поръсват се със смес от натрошено сирене, яйца и разтопено масло. Процедурата се повтаря до изчерпване на количествата.


3.Баницата се пече на 180 градуса за 30 минути.



ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 27 октомври 2024 г.

Питка с лимец

 




Продукти:


Брашно от лимец - 400 г
Бяло брашно - 200 г
Олио - 30 мл
Яйца - 2 бр.
Хладка вода - 300 мл
Мая - 20 г
Захар - 5 г
Сол - 15 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в хладка вода и се разбъркват с бяло брашно до рядка кашичка. Сместа втасва за около 30 минути.
2.Добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто, което се поставя в намаслена тава. Тестото леко се поръсва с бяло брашно и с остър нож върху неговата повърхност се изрязват различни фигури.
3.Питката отново трябва да втаса и се пече на 180 градуса за 40 минути.







ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 23 октомври 2024 г.

Пълнена зелка с кайма и ориз

 




Продукти:


Зелка - 1 бр.
Кайма - 400 г
Ориз - 150 г
Лук - 1 глава
Моркови - 2 бр.
Домати - 2 бр.
Кимион - 1 щипка
Кервиз - 1 стрък
Дафинов лист
Бахар - 2-3 зрънца
Сол, черен и червен пипер

Начин на приготвяне:

1.Нарязаните лук, моркови и домати се запържват в мазнина, добавя се оризът, който трябва да стане прозрачен. Сместа се овкусява със сол, кимион, черен и червен пипер и се залива с вода, тъй като оризът трябва да се свари. В края на готвенето се добавя и каймата. Ястието може да се приготви и с кисела зелка, но в нея не се слагат домати.
2.Кочанът на зелката се изрязва.


                               


3.Поставя се в тенджера с подсолена вода, в която има дафинов лист, кервиз, бахар и черен пипер. Зелката трябва да ври около 20 минути до омекване, изважда се и се слага в тава с кочана надолу. Разлиства се и се поръсва с червен пипер и олио.


                                


4.С лъжица се взима от сместа с кайма и ориз и постепенно се завива със зелеви листа. Зелката се пече в тава с малко подсолена вода под алуминиево фолио около 40 минути. След като фолиото се отстрани, по желание може да се запече допълнително.




ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 18 октомври 2024 г.

Пълнени домати с пилешко месо и ориз

 




Продукти:


Домати - 1 кг
Пилешко месо - 300 г
Ориз - 100 г
Пресен лук - 1/2 връзка
Чесън - 2 скилидки
Девисил, копър
Куркума, сол, черен пипер
Червени чушки и босилек за украса

Начин на приготвяне:

1.Доматите се издълбават.





Обръщат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишният сок от тях.
2.Леко се запържва нарязаният лук заедно със сол, черен пипер и куркума. Добавят се оризът и 300 мл гореща вода. Сместа ври до готовност на ястието.
3.Към края на готвенето оризът се разбърква с нарязани копър, девисил и сварено в подсолена вода пилешко месо. С тази смес се пълнят доматите и се поставят в тава с кухненска хартия. Пекат се 15 минути на 180 градуса.




4.Издълбаната част от доматите се смила, разбърква се със сол, черен пипер, пресен лук, босилек, настърган чесън и зехтин. Получава се свежо допълнение към готовия ориз.


ДОБЪР АПЕТИ

понеделник, 14 октомври 2024 г.

Извара по домашна рецепта

 




Продукти:


Пълномаслено прясно мляко - 2 л
Морска сол - 20 г
Сок от 1/2 лимон
Кисело мляко - 400 г

Начин на приготвяне:

1.Прясното мляко се сварява и се премества от котлона. Разбърква се с кисело мляко, лимонов сок и сол, за да се пресече.





2.Излива се върху цедка със сгънат 3-4 пъти тензух или памучна кърпа.




3.Изцежда се добре и се прехвърля в подходящ съд.
Рикотата наподобява структурата на прясно сирене, тя е мека и плътна. Суроватката може да замести прясното мляко в питки, кексове, торти и др.
Рикотата съдържа голям процент витамини - К, В6,, В12, А и др. Нейните полезни свойства се дължат на съдържанието на калций, желязо, цинк, селен, мед, както и на много аминокиселини.
Чудесно се комбинира със сладки и солени ястия.

ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 8 октомври 2024 г.

Предястие за празник

 



Продукти:


За руската салата:
Сварени яйца, картофи, грах и моркови, шунка, маслини, лимонов сок, лека майонеза, горчица, сол, черен пипер

За млечната салата:
Цедено мляко, краставици, счукани орехи, копър, чесън, каперси, сол

За декорация:
Заквасена сметана и листа от мента

Начин на приготвяне:

Пропорциите на продуктите за двете салати не са посочени, тъй като са въпрос на личен избор и вкус.
1.Сварен морков се нарязва на тънки ивици, две от които се взимат и се слагат на кръст. В средата с лъжичка се поставя руска салата и краищата на лентите се прибират върху нея. Получават се малки и вкусни пакетчета.





2.Краставицата също се нарязва на тънки ленти, в които се слага млечна салата. Пакетчетата от нея се правят по показания вече начин.
Салатите се декорират с шприцована заквасена сметана и мента.




ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 20 септември 2024 г.

Кошничка от патладжан

 




Продукти:


Патладжани - 2 бр.
Домати - 2 бр.
Моркови - 2 бр.
Червени чушки - 2 бр.
Резене - 1/2 глава
Лук - 1 глава
Кимион - 10 г
Девисил - 2-3 листа
Кашкавал - 50 г
Сол, черен пипер
Див лук за украса

Начин на приготвяне:

1.Патладжаните се измиват и се настъргват с ренде по тяхната дължина.





2.Нарязват се на шайби с дебелина около 3 см. Поставят се в студена подсолена вода за 30 минути, след което се издълбават и се овкусяват със сол, черен пипер и олио. Изпичат се от двете страни в тиган под капак. Нареждат се в тава с кухненска хартия.
3.Зеленчуците се нарязват и се изпържват в загрята мазнина. Разбъркват се с подправките и с лъжичка от зеленчуковата смес се слага във всяка кошничка от патладжан. Поръсват се с настърган кашкавал.




4.Пекат се на 180 градуса за десетина минути до златисто. Готовите кошнички се украсяват с цвят от див лук и ситно нарязан девисил.




ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 15 септември 2024 г.

Пилешки хапки със зеленчуци

 




Продукти:


Пилешко месо - 500 г
Амарант - 50 г, /или други семена по избор/
Лук - 200 г
Моркови - 200 г
Картофи - 200 г
Масло - 30 г
Зехтин за готвене

Марината:
Соев сос - 30 мл
Зехтин - 15 мл
Лимонов сок - от 1/2 лимон
Розмарин, сол, черен пипер

Панировка:
Яйца - 2 бр.
Бира - 30 мл
Брашно - 50 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Пилешкото месо се нарязва и престоява в маринатата за 2 часа. Всяко парченце се потопява в добре разбърканата панировка от посочените продукти и се поръсва със семена. Пържи се в нагорещена мазнина до златисто.
2.Нарязаните зеленчуци се задушават в зехтин, масло и малко вода до омекване. Овкусяват се със сол и черен пипер и с тях се гарнират пилешките хапки.

ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 13 септември 2024 г.

Пълнен праз с кайма и зеленчуци

 




Продукти:


Праз - 3-4 стръка
Кайма - 400 г
Моркови - 2 бр.
Чушки - 2 бр.
Домати - 1-2 бр.
Магданоз - 1/2 връзка
Кимион - 1 щипка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Празът се разслоява, сварява се в подсолена вода и от него се правят кошнички.





2.Каймата се овкусява и се изпържва в нагорещена мазнина. Останалият праз и другите зеленчуци се нарязват и се задушават в олио и малко вода. Всичко се разбърква добре заедно с подправките и с тази смес се пълнят кошничките.




3. Пекат се 15 минути на 180 градуса и се поръсват с магданоз.




                                                                       ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 7 септември 2024 г.

Скариди със соев сос и сусамени семена

 



Продукти:


Скариди - 400 г
Масло - 50 г
Соев сос - 20 мл
Лимонов сок от 1/2 лимон
Чесън - 2 скилидки
Брашно - 20 г
Сусамени семена - 40 г
Сол, черен пипер
Сметана - 300 мл
Бяло вино - 50 мл

За салатата:
Микс от задушени зеленчуци, разтопено масло, лимонов сок, сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Скаридите се разбъркват с марината от соев сос, лимонов сок, настърган чесън, сол и черен пипер. Престояват около 30 минути и се отцеждат.
2.Овалват се в смес от брашно и сусам и се пържат до златисто в нагорещено масло. Изваждат се от мазнината и към нея се добавят сметаната, виното, останалата марината, сол и черен пипер. Сосът ври до сгъстяване.
3.Скаридите се сервират топли и хрупкави заедно със салата от зеленчуци и сметанов сос.


ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 2 септември 2024 г.

Крем с манго

 




Продукти:


Прясно мляко - 500 мл
Жълтъци - 4 бр.
Захар - 150 г
Нишесте - 30 г
Манго - 1 бр.
Ванилия - 1 бр.
Настъргана кора от 1/2 лимон
Ягоди за украса

Начин на приготвяне:

1.Прясното мляко се излива в подходящ съд, като се добавя и захарта. Съдът се слага на котлона и млякото трябва да ври до разтваряне на захарта.
2.Жълтъците и нишестето се разбиват с малко студено мляко. При непрекъснато бъркане се изливат към останалото количество мляко на котлона. Кремът трябва да се сгъсти.
3.Мангото се нарязва, обелва се и се смила с миксер. Разбърква се с горещия крем. Добавят се ванилията и лимонената кора.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 29 август 2024 г.

Сух мармалад /пестил/ с праскови, моркови и орехи

 



Продукти:


За пестила:
Праскови - 1 кг, моркови - 1 кг, захар - 800 г, вода - 400 мл, лимонена киселина - 6 г, пектин - 40 г, звездовиден анасон - 3 бр., канела - 2 пръчки, карамфил - 6 бр., индрише - 3-4 листа, орехи - 300 г

За карамела:
Захар - 300 г, сладкарска сметана - 400 мл, масло - 30 г

Начин на приготвяне:

1.Прасковите се изчистват от костилките и се нарязват в тава. Морковите се обелват и се нарязват в другата половина на същия съд. Слагат се подправките, поръсват се с 600 г захар и така престояват една нощ.


2. Сладкото трябва да заври в загрята на 200 градуса фурна. Тавата се изважда и след охлаждане процедурата се повтаря. По този начин сиропът се сгъстява.

3.Подправките се отстраняват, а прасковите и морковите се пюрират отделно с по 3 г лимонена киселина и по 20 г пектин. Прекарват се през сито за по- нежна консистенция.


Изливат се в две широки тави, които са покрити с хартия за печене. Сушат се на топъл въздух с вентилатор при 80 градуса за 4 часа, след което се обръщат и се сушат още 2 часа.

4.Двата вида пестил се слагат един върху друг и се навиват на руло. Съхраняват се в пергаментова хартия или изсушени орехови листа на хладно и сухо място.
5.Между двата пласта пестил могат да се сложат орехи и карамел.



ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 24 август 2024 г.

Торбички от бутер тесто с яйца и сирене

 



Продукти:


Бутер тесто - 1 кора
Яйца - 3 бр.
Сирене - 300 г
Разтопено масло - 15 г

Начин на приготвяне:

1.От тестената кора с метален ринг се изрязват кръгчета.


2.Във всяко кръгче се слага от плънката, приготвена от 2 яйца и 1 белтък и останалите продукти.


3.Краищата се свиват и се завързват с изрязани ленти от лук. Торбичките се поставят в тава с кухненска хартия.



4.Намазват се с жълтък и се пекат на 180 градуса за 15 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 20 август 2024 г.

Крем пита

 




Продукти:

Тънки кори за баница - 5 бр.
Яйца - 5 бр.
Масло - 70 г
Захар - 200 г
Прясно мляко - 600 мл
Брашно - 2 супени лъжици
Желатин - 2 супени лъжици
Настъргана кора от 1 лимон
Лимонова есенция

Начин на приготвяне:

1.Корите се слагат една върху друга и се режат на кръст. Така се получават 4 купчинки по 5 бр. кори. Всяка кора се намазва с разтопено масло и се поръсва със захар. Пекат се на купчинки до зачервяване.
2.В подходящ съд завират 500 мл прясно мляко и 150 г захар. Отделно се разбиват 5 жълтъка с 2 супени лъжици брашно и 100 мл студено мляко. При непрекъснато бъркане към жълтъчната смес се излива по малко от горещото мляко. Връщат се на котлона до сгъстяване.

Желатинът се накисва в малко студена вода и леко се загрява до разтваряне. Заедно с лимоновата кора и есенцията се добавя към охладения крем. Върху всяка изпечена купчинка от кори се слага от крема.


ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 18 август 2024 г.

Здравословни шоколадови бонбони

 




Продукти:


Бадеми - 200 г
Овесени ядки - 50 г
Сусам - 30 г
Фурми - 50 г
Ленено семе - 30 г
Канела - 5 г
Смлян карамфил - 1 щипка
Какао - 15 г
Слънчогледов тахан - 4 - 5 лъжици
Мед  - 30 г
Черен шоколад за овалване
Бял шоколад за декориране

Начин на приготвяне:

1.Бадемите, овесените ядки и сусамът леко се запичат. Смилат се в блендер заедно с лененото семе, фурмите, слънчогледовия тахан и останалите продукти. Сместа се слага в хладилник за около 30 минути.
2.Оформят се кръгли бонбони, които се потопяват в разтопен на водна баня черен шоколад.
Декорират се с настърган бял шоколад.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 10 август 2024 г.

"Бял мъж"

 



Продукти:

Прясно сирене - 500 г
Прясно мляко - 200 мл
Бяло брашно - 100 г
Царевично брашно - 100 г
Масло - 30 г

Начин на приготвяне:

1.Натрошеното сирене се загрява в съд на котлона. След като стане на кашичка, се излива млякото. Слага се и маслото.
2.Брашното се добавя при непрекъснато бъркане до сгъстяване.

Това ястие е характерно за българската традиционна кухня и се прави на Петровден. В миналото се е приготвяло от мъже.




ДОБЪР АПЕТИТ!