сряда, 28 февруари 2024 г.

Сочни пастички със сини сливи

 




Продукти:


За блата:
Брашно - 80 г
Яйца - 3 бр.
Захар - 60 г
Олио - 30 мл
Бакпулвер - 10 г
Настъргана кора от 1/2 лимон
Ванилия - 1 бр.

За крема:

Заквасена сметана - 500 г
Захар - 80 г
Ром - 10 мл

Сини сливи - 200 г
Сушени кайсии - 100 г
Захар - 60 г

Кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и 30 г захар се разбиват на сняг. Жълтъците и 30 г захар се разбъркват до побеляване. Добавят се олиото и сухите съставки за блата. Сместа се излива в широка тава с кухненска хартия и се пече на 180 градуса за 15 минути. След охлаждане се разрязва на 4 еднакви правоъгълника.
2.Сливите се обелват и се нарязват на парченца.





3.Разбъркват се с 60 г захар и се слагат в съд на котлона да заврат.
4.Добавят се и нарязаните кайсии, които предварително са престояли в гореща вода. Върху всеки от четирите блата се нареждат плодовете и се поръсват със сока, отделен от тях. Така блатовете стават сочни и ароматни.




5.Върху плодовете се нанася сметановият крем. Сладкишът завършва със сметана, поръсена с едра кафява захар.
6.Цветето от слива е направено с метална формичка и е изрязано с остър нож.





ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 25 февруари 2024 г.

Мраморни мъфини в черупки от яйца

 



Продукти:

Брашно - 200 г
Яйца - 6 бр.
Масло - 200 г
Захар - 200 г
Какао - 30 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и жълтъците на яйцата се изливат отделно в две купи. Черупките се намасляват от вътрешната им страна.


2.Маслото за мъфините се оставя на стайна температура, за да омекне. Разбива се на пухкав крем заедно със 100 г захар. При непрекъснато бъркане се добавят един по един жълтъците, след това амонячната сода, брашното и ванилията. 
3.Сместа внимателно се разбърква с белтъците, които предварително са разбити на сняг с останалата захар. Кексовото тесто се разделя на две части, като в едната се слага какаото.
4.С пош или с малка лъжичка жълтото и кафявото тесто се изливат последователно в яйчените черупки.
Мъфините се пекат на 200 градуса за 25 минути.


ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 19 февруари 2024 г.

Малки козуначета с орехи и ароматни стафиди

 



ПРОДУКТИ


Прясно мляко - 140 мл
Масло - 150 г
Яйца - 4 бр.
Сол - 1 щипка
Захар - 150 г и още 50 г за поръсване
Брашно - 700 г
Суха мая - 6 г
Ванилия, настъргана лимонова кора
Стафиди - 200 г, ром - 100 мл
Орехи - 100 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обединяването на съставките и месенето на тестото са направени в хлебопекарна по програмата за втасало тесто (без стафидите и орехите). Всички манипулации могат да се направят и ръчно.
1.Яйцата (3 бр. и 1 белтък ) се разбиват със захарта, млякото (30 градуса), разтопеното масло (100 г), солта, ароматите и накрая се добавят брашното и сухата мая.
2.Втасалото тесто се разточва на правоъгълник и се намазва с останалото разтопено масло. В единия му край се нареждат стафиди, (напоени с ром за около 30 минути) и начупени орехи. Навиват се малки рула, които се сплитат и се поставят във форми за мъфини.


3.Козунаците се слагат във фурната, която е загрята на 40 градуса, за 1 час. Изваждат се и се намазват с разбит жълтък с малко прясно мляко, поръсват се със захар.

Пекат се на 220 градуса за 5 минути, покриват се с фолио и се пекат още 25 минути на 180 градуса.

ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 16 февруари 2024 г.

Мъфини с мента

 




Продукти:


Брашно - 300 г
Яйца - 4 бр.
Прясно мляко - 100 мл
Кисело мляко - 80 г
Олио - 30 мл
Разтопено масло - 30 г
Захар - 200 г
Ментов ликьор - 30 мл
Бакпулвер - 10 г
Кора от 1/2 лимон
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг с половината от захарта. Жълтъците - с останалата захар до побеляване и се добавят останалите продукти.
2.Двете смеси се разбъркват внимателно. Кексовото тесто се излива в малки формички за мъфини. Пече се на 180 градуса за 15 минути.
3.При поднасяне се поръсват с пудра захар.





ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 14 февруари 2024 г.

Бадемови сърца с декорация от фондан

 



ПРОДУКТИ:

Бадемово тесто:
Бадемово брашно - 200 г
Бяло брашно - 100 г
Масло - 150 г
Пудра захар - 150 г
Студена вода - 15 мл
Яйце - 1 бр.
Сода бикарбонат - 5 г
Екстракт от ванилия

Малинова декорация:
Замразени малини - 300 г
Захар - 150 г
Желатин - 15 г

Декорация с кексово тесто:
Червен фондан
Какаово тесто за кекс
Шаблон с фигури
Сърцевидна формичка

Начин на приготвяне:

1.Замесва се бадемовото тесто и се слага в хладилник за 30 минути. Разточва се тънка кора и с формичка се изрязват сърца, които се пекат на 180 градуса за 7 - 8 минути.
2.Малините се изсипват в подходящ съд заедно със захарта и се загряват на котлона до кипване. Прецеждат се през цедка и след леко охлаждане се разбъркват с разтворения според описанието на опаковката желатин. Сокът се излива върху покрита с хартия за печене тава и се оставя да стегне. С формичка се изрязват сърца и се поставят между две бадемови бисквити.
3.Какаовото кексово тесто се нанася през шаблон върху силиконова повърхност и се поставя за няколко минути на 180 градуса, за да се изпече. 
4.Фонданът се разточва на тънък пласт и леко се натиска с точилка върху охладените изпечени фигури, след което с него се декорират бадемовите сърца. 
Същата шарка може да се получи и с разтопен на водна баня тъмен шоколад, който се нанася през шаблон, поставя се на хладно и след като се втвърди, върху него се слага разточеният фондан. Тук декорацията се изрязва с леко нагрята метална сърцевидна форма.


                               





ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 11 февруари 2024 г.

Тиквени хапки с карамел



 


Продукти:

Тиква - 1 кг, захар - 200 г, вода - 200 мл, олио - 30 мл, канела - 1 пръчка, звездовиден анасон - 2 бр.

Начин на приготвяне:

1.Тиквата се измива добре, кората се обелва, а семките се отстраняват. Нарязва се на малки хапки, които се подреждат в тава.
2.Захарта се карамелизира в подходящ дълбок съд на котлона и внимателно към карамела се долива на малки количества 200 мл гореща вода. Получава се сироп, който трябва да ври до разтваряне на захарта. Добавят се канелата и анасонът и карамелът се излива върху нарязаната тиква, която се поръсва с малко олио и се пече на 180 градуса за около 30 минути.

По желание хапките могат да се поръсят с леко запечени и начупени орехи.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 8 февруари 2024 г.

Пастички с банани, шоколад и карамел

 




Продукти:


Блат:
Яйца - 4 бр.
Захар - 100 г
Разтопено масло - 30 г
Брашно - 90 г
Какао - 30 г
Настърган шоколад - 50 г
Кокосови стърготини - 30 г
Бакпулвер - 10 г
Ром - 10 мл

Крем:
Захар - 150 г
Сметана - 150 мл
Масло - 30 г

Банани - 2-3 бр.
Настърган шоколад и кокосови стърготини за декориране

1.Приготвянето на блата започва с разбиването на яйцата и захарта до побеляване. Добавят се останалите продукти и сместа се излива в широка тава, която е покрита с пергаментова хартия. Блатът се пече 15 - 20 минути на 180°С.
2.Захарта за крема трябва да карамелизира в подходящ съд и внимателно се разбърква със сметаната и маслото. С този крем се заливат нарязаните банани, които предварително са подредени върху шоколадовия блат.
3.Тавата се слага на хладно за 2-3 часа, след което пастите се нарязват и се декорират с кокос и настърган шоколад.





ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 5 февруари 2024 г.

Бонбони с бадеми и карамелена глазура

 




Продукти:                                                                     Глазура:

                                                                                    Сметана - 400 мл
Плънка:                                                                        Захар - 200 г
Белени бадеми - 100 г                                                   Масло - 30 г
Крема сирене - 100 г                                                     Нес кафе - 30 г
Кокосови стърготини - 50 г                                           Ванилия
Бял шоколад - 100 г                                                      Лимонов сок на вкус
Мед - 50 г
Ликьор "Лимончело" - 10 мл                                        Бамбукови шишчета

Начин на приготвяне:

1.Плънката за бонбоните се приготвя от смлени бадеми, разтопен на водна баня шоколад и останалите описани продукти. Поставя се за 1 час в хладилник. Оформят се бонбони с правоъгълна или с кръгла форма.
2.Сметаната, захарта и маслото се загряват в съд на котлона до светъл карамел. Разбъркват се с нес кафе, ванилия и лимонов сок. В тази глазура се потопяват забодените с шишчета бонбони, след което се поставят върху силиконова повърхност.
Останалата карамелена смес се излива в тава, покрита с хартия за печене. Оставя се в хладилник за няколко часа, след което се реже на квадратчета.

Бонбоните се поръсват с кокосови стърготини и се декорират с белени бадеми.




ДОБЪР АПЕТИТ!