петък, 22 септември 2023 г.

Тиквен сладкиш с грис и орехи

 




Продукти:

Сварена тиква - 1 кг

Грис - 200 г

Прясно мляко - 250 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 30 г
Кафява захар - 150 г
Канела - 10 г
Орехи - 100 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1.Жълтъците се разбъркват със захар, пюрирана тиква, грис, начупени и запечени орехи, масло на стайна температура, мляко и канела.
2.Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се добавят към тиквената смес. Трябва да се получи пухкава консистенция.




Сладкишът се пече на 180 градуса за 45 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 19 септември 2023 г.

Торта с кондензирано мляко и ягоди

 




Продукти:


Кондензирано подсладено мляко - 300 мл
Кисело мляко - 200 г
Желатин - 10 г
Ванилия
Ягоди - 300 г

Начин на приготвяне:

1.Кондензираното и киселото мляко се смесват и леко се затоплят.
2.Разбъркват се с ванилия или други аромати и разтворен според описанието на опаковката желатин. По желание могат да се добавят и наситнени ягоди.
3.Ягодите се нарязват и се нареждат в основата и страните на тортена форма с подвижно дъно. Кремът се излива върху тях и се слага в хладилник за няколко часа.
4.След като стегне, тортата се обръща върху подходящ поднос. Така приготвеният десерт е ефектен и много вкусен.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 16 септември 2023 г.

Здравословен течен шоколад с кокосово масло

 




Продукти:


Орехи и бадеми - 140 г
Кокосово масло - 30 г
Стевион - 30 г
Какао - 30 г
Мед - 30 г
Щипка сол
Сокът на 2 портокала
Ром - 10 мл

Начин на приготвяне:

1.Ядките се смилат с кухненски робот заедно с кокосовото масло. Постепенно се добавят останалите продукти, които се миксират до хомогенна смес.
2.Течният шоколад се излива в стъклен буркан и се слага в хладилник, за да се стегне.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 14 септември 2023 г.

Баница с тиква, орехи и канела

 



Продукти:


Настъргана тиква - 500 г
Кори за баница - 1 пакет
Олио - 100 мл
Захар - 150 г
Канела - 15 г
Галета - 15 г
Начупени и леко запечени орехи - 150 г
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Настърганата тиква се задушава в малко мазнина и вода до омекване. Слагат се една върху друга 2 кори за баница, които се поръсват с олио, захар, тиква, канела, галета и орехи. Навива се руло, което се слага в намаслена тава. Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите.
2.Тиквеникът се пече на 180 градуса за 30 минути. Поръсва се с пудра захар.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 9 септември 2023 г.

Бишкотена торта с карамелен крем





                                                                         Продукти:


Прясно мляко - 500 мл
Жълтъци - 5 бр.
Пченичено нишесте - 60 г
Захар - 150 г
Сметана - 200 мл
Бял шоколад - 150 г
Ягоди - 300 г
Желатин - 15 г
Ванилов екстракт
Бишкоти - 1 пакет
Сироп за бишкотите: 200 мл прясно мляко, 30 г инстантно какао и 10 мл ром
Шоколадов дресинг за декориране на тортата

Начин на приготвяне:

1.Прясното мляко и захарта се загряват в съд на котлона. Жълтъците и нишестето се разбиват и при непрекъснато бъркане се добавят към подсладеното горещо мляко. След сгъстяване на крема, той се отстранява от котлона и се разбърква с бял шоколад, разтворен желатин, разбита на сняг сметана и ванилов екстракт.
2.Бишкотите се разполовяват, потопяват се в приготвения сироп и с тях се покриват стените и основата на форма за торта. Ягодите се нареждат върху бишкотения блат, след което във формата се излива охладеният крем.
3.Декорацията е направена с шоколадов дресинг. Фигурите са в резултат на диаметрални линии от него, през които се минава с дървено шишче.
4.Тортата се поставя на хладно за 1-2 часа.

                                                                   ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 8 септември 2023 г.

Цветно дунапренено руло с карамелен крем

 




                                                                              Продукти:


Блат:

Прясно мляко - 100 мл
Олио - 80 мл
Бяло брашно - 85 г
Сол - 1 щипка
Ванилия
Бакпулвер - 15 г
Яйца - 5 бр.
Захар - 110 г
Какао - 10 г

За карамеления крем: 100 г захар, 50 г масло, 120 мл сметана, щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1.Олиото се загрява на водна баня за 1 минута. Разбърква се с прясното мляко, брашното, бакпулверът, ванилията, жълтъците и щипка сол.
2.Белтъците се разбиват на сняг заедно със 110 г захар на средна скорост.
3.Двете смеси внимателно се обединяват и се разделят на две части, като към едната се добавят 10 г какао.
4.В квадратна тава  /24 см/, покрита с хартия за печене, с лъжица се слагат по 5 лъжици от жълтата и кафявата смес, като се внимава това да става точно в средата. С дървено шишче се минава по диагонал до средата на шареното тесто, докато се образува цвете. Блатът се пече на 150 градуса за 35 минути, намазва се с крем и се навива на стегнато руло. Нарязва се след охлаждане.
5.Кремът се прави от захар, която трябва да се карамелизира и при непрекъснато бъркане се добавят затоплена сметана, масло и щипка сол.




                                                                        ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 7 септември 2023 г.

Хрупкави карамелени корички с ядки. Без захар!

 




                                                                          Продукти:


Без захар:

Изомалтулоза - 100 г

Кокосово масло - 20 г

Сол - 1 щипка
Ядки - 100 г


С кристална захар:
Захар - 130 г

Масло - 70 г
Сол - 1 щипка

Ядки - орехи, бадеми и др.

Начин на приготвяне на двата вида карамел:

1.Ядките се запичат и се натрошават.
2.Захарта и маслото се карамелизират и се изливат върху силиконова повърхност на тънък пласт.
3.Карамелът се поръсва с ядки и се начупва на парченца.

Това е чудесна алтернатива на карамелен десерт без захар!


ДОБЪР АПЕТИТ!

Свински джолан с коричка от бекон

 



                                                                        

                                                                       Продукти:

Свински джолани - 2 бр.
Пушен бекон - 250 г
Лук - 2-3 глави
Моркови - 300 г
Червено вино - 50 мл
Олио - 20 мл
Соев сос - 10 мл
Паста от хрян - 10 г
Риган, мащерка
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Джоланите престояват за 30 минути в марината от: вино, олио, соев сос, риган, мащерка, сол и черен пипер. Покриват се с тънко нарязан бекон.
2.Зеленчуците се нарязват и също се овкусяват. Нареждат се в тава заедно с джоланите, покриват се с алуминиево фолио и се пекат 1 час на 200 градуса. Фолиото се отстранява и печенето продължава до образуване на златиста коричка.


                                                                    ДОБЪР АПЕТИТ!