четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Сладко от дюли по арменска рецепта






Продукти:

Дюли - 2 кг
Захар - 2 кг

Начин на приготвяне:

1.Дюлите се измиват и се разполовяват. Слагат се в дълбока тава и се поръсват със захар. Поставят се във фурната на 200 градуса до завиране. Изваждат се и се оставят да изстинат.




2.Дюлите се нарязват на парченца.
3.Тавата отново се слага във фурната до завиране на сместа. Тази процедура се прави 3 пъти, след което горещото сладко се излива в стъклени буркани. Последните се затварят с капачки и се обръщат. Така трябва да престоят 1 нощ.







ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 15 ноември 2015 г.

Лесен ябълков сладкиш с пшеничен грис



Продукти:

Ябълки - 600 г
Пшеничен грис - 200 г
Захар - 150 г
Олио - 50 мл
Канела, анасон, кардамон - по една щипка
Леко запечени орехи - 50 г
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Ябълките се обелват и вътрешната им част се отстранява. Смилат се с миксер и се разбъркват с начупени орехи, олио, захар и посочените подправки.
2.Избраната форма (d - 25 см) се намаслява и се поръсва с грис.


3.Редуват се пшеничният грис и ароматната смес с ябълки до изчерпване на количествата. Сладкишът се пече на 180 градуса за 30 минути. Изважда се от фурната и се покрива с алуминиево фолио. Така трябва да престои около 1 час.
4.Обръща се върху поднос и се поръсва с пудра захар.


В рецептата могат да се използват и райски ябълки.


сряда, 11 ноември 2015 г.

Пица с трюфели от домашно приготвено тесто






Продукти:

Тесто:
Брашно - 500 г
Прясно мляко - 250 мл
Мая - 20 г
Зехтин за готвене - 50 мл
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Гарниране на пицата: колбас, зелена и червена чушка, маслини, трюфели от консерва, чери домати, настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в леко затоплено прясно мляко и се разбъркват с малко брашно до рядка кашичка. Сместа втасва за около 30 минути и с останалите продукти се замесва меко тесто. Последното отново трябва да втаса и от него се оформят тънки питки.
2.Пиците се гарнират по избор и се пекат в нагорещена до 250 градуса фурна за 10 - 15 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 8 ноември 2015 г.

Скариди с масло върху канапе от ризото





Продукти:

Скариди - 400 г
Ориз - 150 г
Лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Лимонов сок - 15 мл
Бяло вино - 100 мл
Настърган пармезан - 50 г
Масло - 30 г
Куркума, сол, черен пипер
Червен пипер за поръсване и маслини за украса

Начин на приготвяне:

1.Лукът се нарязва и се сотира в малко нагорещена мазнина. Добавя се оризът, който трябва да стане "стъклен". Подправя се със сол, черен пипер и куркума. Наливат се 400 мл топла вода и ястието ври до омекване на ориза. В края на готвенето се разбърква с вино, масло и настърган пармезан или кашкавал.
2.Скаридите се сотират в нагорещено масло и малко зехтин за 2-3 минути. Овкусяват се със сол, черен пипер, лимонов сок и настърган чесън. Сервират се върху канапе от приготвения ориз и се украсяват с маслини.



ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 1 ноември 2015 г.

Питка с цветя





Продуктите за тесто с бяло брашно  са описани в раздел "Питки" - "Плетена питка с масло".

Начин на оформяне:

1.Малка част от втасалото тесто се отделя, а другото се разделя. Едната половина се разточва на тънка кора, която се намазва с разтопено масло и се навива на руло. То се обвива с тестени ленти, изрязани с остър нож. Втората част се оформя на питка и се слага в средата.



2.Питката се украсява с цветя и орнаменти, изрязани с формичка от останалото разточено на кора тесто и се намазва с разбит жълтък.




3. Пече се на 180 градуса за 40 минути.



понеделник, 26 октомври 2015 г.

Торта с тиква, шоколад и анасон



Продукти

Панакота:
Сварена тиква - 150 г
Сметана - 200 мл
Крема сирене - 150 г
Захар - 100 г
Шоколад - 100 г
Канела - 1 пръчка
Звездовиден анасон - 1-2 бр.
Желатин - 10 г

Заливка:
Сварена тиква - 100 г
Сладкарска сметана - 200 мл
Желатин - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Тиквата се сварява с канела и анасон и последните се отстраняват. Пюрира се с миксер и се разбърква на хомогенна маса със сметана, крема сирене, захар и настърган шоколад. Тиквената смес леко се затопля и към нея се добавя разтворен според описанието на опаковката желатин.
2.Излива се в подходящи обли форми, които предварително са покрити с кухненско фолио. Слагат се на хладно за 2-3 часа, за да се даде възможност на крема да стегне.


3.Панакотата се обръща върху поднос и се залива с разтопен шоколад, а върху него се шприцова останалата пюрирана  тиква, която е разбъркана със сметана, и разтворен желатин.


4.С дървено шишче по диаметъра на панакотата се правят фигури и така се получават красиви шарки.


По желание се прави украса с шоколадови листа. Използват се такива от роза, които се потопяват в разтопен шоколад и се поставят върху силиконова повърхност.


След като шоколадът се втвърди, зелените листа се отстраняват.




петък, 23 октомври 2015 г.

Пъстри шишчета от полента, бекон и чушки





Продукти:

Царевично брашно - 300 г
Вода - 900 мл
Масло - 50 г
Кашкавал - 50 г
Чушки - червена и зелена
Бекон - 200 г
Магданоз, сол и черен пипер
Бамбукови ( или друг вид ) шишчета

Начин на приготвяне:

1.Беконът и чушките се нарязват и се сотират за 2-3 минути в нагорещено масло и малко олио. Овкусяват се със сол, черен пипер и наситнен магданоз.
2.Във вряща подсолена вода се изсипва брашното, което се бърка до готовност. Смесва се с масло, настърган кашкавал, бекон и чушки и се слага в правоъгълен съд, покрит с хартия за печене.
3.След като стегне, полентата се нарязва на кубчета, които се нанизват на бамбукови шишчета.




4.Запичат се до златисто в намаслен и нагорещен тиган.

ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Хрупкави пълнозърнести тортили с кашкавал





Продукти:

Пълнозърнести тортили - 1 пакет
Масло (или зехтин) - 30 г
Настърган кашкавал - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Тортилите се нарязват по диаметър на триъгълници. Намазват се с разтопено масло или зехтин и се поръсват с настърган кашкавал.
2.Поставят се в намаслена тава и се пекат до златисто.
Сервират се с доматен или друг сос и нарязана малка люта чушка.
Кашкавалените тортили могат да се украсят и с маслини.






ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 16 октомври 2015 г.

Маслени сладки с карамелизирана дюля



Продукти:

Тесто:
Брашно - 300 г
Масло - 200 г
Захар - 100 г
Яйце - 1 бр.
Ванилия - 1 пакетче

Пълнеж:
Захар - 150 г
Настъргана дюля - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Тестото се замесва от посочените продукти, покрива се с кухненско фолио и се поставя на студено за 30 минути. Захарта за пълнежа се карамелизира в подходящ съд на котлона и се разбърква с настърганата дюля.
2.Малки силиконови формички се пълнят с готовото тесто, което в средата се натиска с объл предмет.


След като се опекат до златисто, те се вадят от формите и в средата с малка лъжичка се поставя пълнежът.
3.Възможен е още един вариант, при който тестото се разточва на тънка кора. С метален ринг от нея се изрязват кръгчета и в тях се слага от охладената карамелизирана дюля. Тестените кръгчета се прегъват и краищата леко се притискат.


Сладките се пекат на 200 градуса за около 10 минути.


Могат да се украсят с излят в произволни форми карамел върху хартия за печене.



вторник, 29 септември 2015 г.

Пирожки със спанак и сирене






Продукти:

Тесто:
Брашно - 500 г
Прясно мляко - 250 мл
Мая - 20 г
Яйце - 1 бр.
Масло - 50 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Плънка:
Спанак - 300 г
Сирене - 300 г
Яйце - 1 бр.

Олио за пържене
Розмарин - 1 клонче

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затоплено прясно мляко и с останалите продукти се замесва меко тесто. След като втаса, тестото се разточва на тънка кора. Нарязват се правоъгълници и върху тях се нанася плънка от натрошено сирене, разбъркано с яйце и спанак.
2.Тестената кора се навива заедно с плънката.




3.Рулцата се пържат в нагорещено олио, в което за няколко минути се слага клонче розмарин. Пирожките се поставят върху кухненска хартия за отстраняване на излишната мазнина. Вместо да се пържат, те могат да се изпекат в намаслена тава при 180 градуса до златисто.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 22 септември 2015 г.

Пълнена тиква с ябълки, ядки и сушени плодове



Продукти:

Тиква
Ябълки - 3 бр.
Годжи бери, стафиди (или други сушени плодове) - 150 г
Орехи, бадеми - 150 г
Мед - 50 г
Ром - 15 мл
Мента - 4-5 листенца
Канела - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Тиквата се издълбава и семките се отстраняват.


 2.Покрива се с алуминиево фолио и се пече 2 часа на 180 градуса.
3.Ябълките се обелват и се нарязват. Сушените плодове се накисват в малко топла вода и ром за 15 минути. Ядките се запичат на сух тиган за 2-3 минути.
4.Ябълките, сушените плодове и ядките се разбъркват с мед, нарязана мента и канела. По желание за по-голяма плътност могат да се добавят 2-3 супени лъжици овесени трици.
5.Тиквата се пълни с плодовата смес и се пече още 30 минути.



сряда, 16 септември 2015 г.

Анасонов кекс с мармалад






Продукти:

Брашно - 350 г
Прясно мляко - 150 мл
Мая - 15 г
Яйца - 4 бр.
Захар - 100 г
Масло - 50 г
Олио - 50 мл
Анасонови семена - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Бадеми - 50 г
Мармалад - 150 г
Настъргана лимонова кора
Едра кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затоплено прясно мляко и се разбърква с малко захар и брашно до рядка кашичка. Сместа трябва да втаса.
2.С миксер се разбиват 4 яйца и 100 г захар. При непрекъснато бъркане се добавят втасалата мая, ситно смлените анасонови семена, ванилията, настърганата лимонова кора и останалото брашно. Миксерът се намалява до бавни обороти и сместа се разбърква с равни части разтопено масло и олио.
3.Част от тестото се излива в намаслена форма, леко се поръсва с брашно и с лъжица върху него се разнася мармаладът. Последният се покрива с останалото тесто.




4.Кексът се поръсва с бадеми и едра кафява захар. Пече се на 180 градуса за 40 минути. Ако е необходимо, се покрива с алуминиево фолио, за да не изгори.




ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 9 септември 2015 г.

Печени ябълки с многолистно тесто



Продукти:

Ябълки - 3 бр.
Многолистно тесто - 1 кора
Овесени трици, канела и смлени орехи за овалване
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Ябълките се обелват, семките се отстраняват и се нарязват на кръгчета.


2.Овалват се в овесени трици, канела и смлени орехи. Около кръгчетата от ябълки се усуква тънка лента тестена кора. Подреждат се върху тава с хартия за печене.


3.Пекат се на 180 градуса за 10 минути. Поръсват се с пудра захар.




четвъртък, 3 септември 2015 г.

Картофено руло със сьомга






Продукти:

Картофи - 500 г
Сьомга - 300 г
Масло - 30 г
Галета - 30 г
Моркови - 100 г
Жълтъци - 2 бр.
Индийско орехче - 1 щипка
Сок от 1/2 лимон
Чесън - 2 скилидки
Девисил, магданоз, див лук
Сол, черен пипер
Корнфлейкс за поръсване на рулото

Начин на приготвяне:

1.Нарязаната сьомга се сотира в малко нагорещена мазнина и се добавя лимонов сок и настърган чесън.



2.Сварените картофи се пюрират и се разбъркват с настъргани моркови, жълтъци, галета, нарязан магданоз, щипка индийско орехче, разтопено масло, няколко листа девисил, сол и черен пипер.
3.Парченцата от рибата (с премахната кожа) се нареждат върху овкусеното пюре от картофи, което е сложено върху силиконова повърхност.




4.Навива се на руло, поръсва се с начупен корнфлейкс и се пече до златисто.




ДОБЪР АПЕТИТ!