сряда, 30 април 2014 г.

Печени ладийки от картофи






Продукти:

Картофи - 1 кг
Моркови - 2 бр.
Корен от кервиз - 50 г
Червени чушки - 2 бр.
Лук - 1 глава
Домати - 2 бр.
Настърган кашкавал - 100 г
Нарязани магданоз и девисил за поръсване
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Картофите се обелват и се издълбават. Овкусяват се със сол, черен пипер и олио. Поставят се в тава с кухненска хартия.




Пекат се около 20 минути на 180 градуса.
2.Зеленчуците се нарязват на дребни кубчета, като от доматите се отстранява месестата част.




3.Изпържват се в мазнина и се разбъркват с настърган кашкавал, сол и черен пипер. С тази смес се пълнят картофените ладийки и се пекат до златисто. Поръсват се с нарязани магданоз и девисил.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Агнешки кюфтета и спаначен сос






Продукти:

Агнешка кайма - 500 г
Яйце - 1 бр.
Хляб - 1 филия
Газирана вода - 50 мл
Пресен лук - 1 стрък
Магданоз - 1/2 връзка
Кимион - 10 г
Кардамон - 1 щипка
Настъргано индийско орехче
Брашно за овалване на кюфтетата
Спанак - 200 г
Заквасена сметана - 150
Мента - 2-3 листа
Зехтин - 30 мл
Лимонов сок - 10 мл
Чесън - 1 скилидка
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Разбъркват се каймата, яйцето, накиснатият в газирана вода хляб, нарязаните пресен лук и магданоз и подправките. Оформят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се изпържват в загрята мазнина.
2.Спанакът се бланшира за няколко минути във вряла подсолена вода и се смила с миксер. Добавят се ментата, зехтинът, лимоновият сок, настърганият чесън, солта и черният пипер. Спаначената смес се разбърква със сметаната.

                                                               ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 26 април 2014 г.

Супа от грах и картофи






Продукти:

Замразен грах - 300 г
Картофи - 300 г
Масло - 40 г
Прясно мляко - 200 мл
Копър - 1/2 връзка
Зелен лук - 1/2 връзка
Лимонов сок - от 1/2 лимон
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Грахът се бланшира за 2-3 минути във вряща подсолена вода.
2.Зеленчуците се нарязват и се задушават в масло и малко вода за няколко минути.
3.Картофите се сваряват и се обелват. Един от тях се оставя за украса на супата.
4.Всички зеленчуци се пасират с миксер заедно с подправките. Добавя се гореща вода и мляко до кремообразна смес. Излива се в подходящ съд и се слага на котлона за десетина минути.
5.С формичка от сварения картоф се изрязва цвете, което се издълбава и в него се шприцова гъст крем от грах и картофи.


сряда, 23 април 2014 г.

Пай с лапад





Продукти:

Бяло брашно - 250 г
Пълнозърнесто пшенично брашно - 250 г
Прясно мляко - 250 мл
Мая - 20 г
Яйца - 5 бр.
Олио - 30 мл
Масло - 40 г
Сирене - 300 г
Кисело мляко - 30 г
Сода за хляб - 5 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Киселец - 1/2 връзка
Лапад - 1 връзка
Магданоз - 1/2 връзка
Пера от зелен лук

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко, добавя се малко брашно до рядка каша и сместа трябва да  втаса за около 30 минути. С 2 яйца и 1 белтък, олио, сол и останалата част от брашното се замесва меко тесто, което също трябва да втаса.
2.Отделят се 4 части от тестото, като 3 от тях се разточват на тънки правоъгълни кори.




3.Тестените кори се намазват с разтопено масло и се слагат една върху друга.
4.Зеленчуците се нарязват и се задушават в малко мазнина за 2-3 минути. Разбъркват се с натрошено сирене, 2 яйца , кисело мляко, 60 г брашно, сол и сода за хляб. Сместа не трябва да е рядка.
5.В средата на корите се правят нарези и се слага плънката.




6.Срещуположните краища на тестото се събират, добре се притискат и рулото се слага в намаслена тава около топка от останалото тесто.




7.Паят се намазва с разбит жълтък и след втасване се пече на 180 градуса до златисто.




понеделник, 21 април 2014 г.

Торта с бял шоколад






Продукти:

Разтопен бял шоколад - 200 г
Сладкарска сметана - 150 г
Разтопено масло - 70 г
Сладко от ягоди - 100 г
Бишкоти - 10 бр.
Желатин - 20 г
Портокалов сок за основата на тортата - 200 мл
Фондан за покриване на тортата

Начин на приготвяне:

1.Разбъркват се всички посочени продукти заедно с 3-4 начупени бишкоти.




2.Добавя се разтвореният желатин. Сместа се излива в купа, която е покрита с кухненско фолио. За основа на тортата се нареждат бишкоти, предварително натопени в портокалов сок. Оставя се на хладно за 2-3 часа да стегне. Тортата се обръща върху подходящ поднос и фолиото се отстранява.
3.Тестото от фондан се разточва и с дръжката на четка се минава по краищата, за да се получат къдрите на тортата.




4.Фонданът покрива тортата и се украсява с цветя, които са показани в "Украси за торти".




четвъртък, 17 април 2014 г.

Терин с моркови, чушки и роза от пушена сьомга






Продукти:

Моркови - 3 бр.
Червени чушки - 3 бр.
Магданоз - 1/2 връзка
Девисил - 1-2 листа
Чесън - 2 скилидки
Сух рибен бульон - 1 кубче
Желатин - 40 г
Белтък - 1 бр.
Сок от 1/2 лимон
Сол и черен пипер
За украса - пушена сьомга и маруля

Начин на приготвяне:

1.Морковите се сваряват, а чушките се бланшират за няколко минути във вряща подсолена вода.
2.В подходящ съд на котлона се загрява 500 мл рибен бульон. В него се слага сол, черен пипер, сок от 1/2 лимон и леко разбит белтък. Прецежда се през хавлиена кърпа и се получава бистър бульон. След леко охлаждане се добавя желатинът, предварително накиснат в малко студена вода и разтворен след леко загряване.
3.Във всяка чушка се слага по един морков. Овалват се в нарязани магданоз, девисил и чесън. Нареждат се в съд с кухненско фолио.




Заливат се с бульона и се слагат в хладилник за 2-3 часа. Теринът се реже на порции и се украсява с роза от сьомга и листа от маруля.
Рецептата може да се направи с пилешки бульон и украса от пилешко филе.




ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 13 април 2014 г.

Питка със спанак





Продукти:

Бяло брашно - 500 г
Пълнозърнесто пшенично брашно - 500 г
Прясно мляко - 300 мл
Вода - 100 мл
Мая - 40 г
Яйца - 3 бр.
Олио - 50 мл
Сол - 20 г
Захар - 5 г
Оцет - 10 мл
Спанак - 300 г
Ленено и сусамено семе за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затоплените вода и мляко, добавят се олиото, солта, захарта, оцетът, нарязаният спанак ( бланширан за няколко минути в подсолена гореща вода), 2 яйца и 1 белтък. Сместа трябва добре да се разбърка.




2.С брашното се замесва меко тесто. То втасва за 1 час.




3.Внимателно се изрязват части от тестото, което не трябва повече да се меси. Оформят се питки, които се нареждат в намаслена тава, намазват се с разбит жълтък и се поръсват със семената.




Питката отново трябва да втаса и се пече на 180 градуса за 40 минути.




вторник, 8 април 2014 г.

Руло със спанак





Продукти:

Спанак - 300 г
Яйца - 4 бр.
Брашно - 80 г
Нишесте - 20 г
Пълномаслена извара - 250 г
Краве сирене - 100 г
Кисело мляко - 40 г
Сушени домати - 2 бр
Чесън - 2 скилидки
Сол, черен пипер
Лимонов сок - на вкус

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг със щипка сол. Спанакът се поставя в тенджера на пара за около 5 минути, а може и да се бланшира във вряла вода за няколко минути.
2.Жълтъците, брашното и нишестето се разбъркват с миксер и се добавят смленият и охладен спанак, сол и черен пипер. Тази смес леко се разбърква с белтъците и се изсипва на равен слой в широка тава с кухненска хартия.




3.Пече се на 180 градуса за 15 минути.
4.Изварата, сиренето и киселото мляко се разбиват на гъст гладък крем, който се овкусява със сол, черен пипер, лимонов сок и настърган чесън. Към тази смес се добавят нарязаните домати, които предварително се потопяват в гореща вода, за да омекнат и да се екстрахира прекаленото количество сол в тях.
5.След охлаждане, спаначеният блат се намазва с крема и се завива на руло, което се украсява с останалата част от изварата и сиренето. При сервиране се реже на малки рулца с широчина около 2 см.





ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 2 април 2014 г.

Пилешки шницели със сос Жулиен






Продукти:

Пилешко филе - 400 г
Яйца - 3 бр.
Лук - 1 глава
Хляб - 1 филийка
Прясно мляко - 50 мл
Бекон - 100 г
Гъби - 150 г
Топено сирене - 100 г
Кисели краставички - 3-4
Готварска сметана - 200 мл
Бяло вино - 50 мл
Масло - 20 г
Сол, черен пипер
Чубрица
Сок от 1/2 лимон
Олио за пържене

Начин на приготвяне:

1.Пилешкото филе се нарязва и се сварява за 10 минути в подсолена вода. Лукът, хлябът (накиснат в прясното мляко), яйцата и филето се смилат с миксер. Добавя се сол, черен пипер и чубрица. Сместа трябва де е по-гъста от кексово тесто. С лъжица се оформят шницели в нагорещена мазнина и се пържат до златисто.
2.Сосът се прави, като беконът се нарязва на ситно и се запържва в мазнината от шницелите. Добавят се гъбите, сметаната, киселите краставички, топеното сирене, маслото и виното. Овкусяват се със сол, черен пипер и сок от лимон.


                                                                  ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 1 април 2014 г.

Торта с маскарпоне






Продукти:

Маскарпоне (крема сирене) - 250 г
Кисело мляко - 150 г
Мед - 40 г
Яйца - 4 бр.
Брашно - 80 г
Захар - 80 г
Сметана - 250 мл
Разтопен шоколад - 150 г
Орехи - 100 г
Сладко от горски ягоди - 50 г
Ванилия - 2 бр
Желатин - 20 г
Кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и 40 г захар се разбиват на сняг. Жълтъците, 40 г захар, брашното и 1 ванилия се разбъркват на крем. Белтъците и жълтъците се смесват с леко бъркане. Изливат се в широка тава с кухненска хартия. Блатът се пече около 15 минути на 180 градуса. След охлаждане се намазва с разтопен шоколад и сметана в съотношение 1:1. Поръсва се със смлени и леко запечени орехи. Блатът се навива се на руло, което се реже на части и с него се облепват стените и основата на купа с готварско фолио. Върху блата се разнася сладкото от ягоди.
2.Маскарпонето, киселото мляко, 1 ванилия, медът и разтвореният желатин се разбъркват с миксер на гладък крем. Той се излива върху блата и се покрива с нарязано руло. Обвива се с фолио и се охлажда за около 2 часа.
3.Обръща се върху поднос. Фолиото се отстранява и тортата се намазва с прецедено сладко и малко желатин за блясък. Украсява се с разбита сметана и кокосови стърготини.


                                                                   ДОБЪР АПЕТИТ!