Продукти:
Спанак - 300 г
Яйца - 4 бр.
Брашно - 80 г
Нишесте - 20 г
Пълномаслена извара - 250 г
Краве сирене - 100 г
Кисело мляко - 40 г
Сушени домати - 2 бр
Чесън - 2 скилидки
Сол, черен пипер
Лимонов сок - на вкус
Начин на приготвяне:
1.Белтъците се разбиват на сняг със щипка сол. Спанакът се поставя в тенджера на пара за около 5 минути, а може и да се бланшира във вряла вода за няколко минути.
2.Жълтъците, брашното и нишестето се разбъркват с миксер и се добавят смленият и охладен спанак, сол и черен пипер. Тази смес леко се разбърква с белтъците и се изсипва на равен слой в широка тава с кухненска хартия.
3.Пече се на 180 градуса за 15 минути.
4.Изварата, сиренето и киселото мляко се разбиват на гъст гладък крем, който се овкусява със сол, черен пипер, лимонов сок и настърган чесън. Към тази смес се добавят нарязаните домати, които предварително се потопяват в гореща вода, за да омекнат и да се екстрахира прекаленото количество сол в тях.
5.След охлаждане, спаначеният блат се намазва с крема и се завива на руло, което се украсява с останалата част от изварата и сиренето. При сервиране се реже на малки рулца с широчина около 2 см.