сряда, 23 април 2014 г.

Пай с лапад





Продукти:

Бяло брашно - 250 г
Пълнозърнесто пшенично брашно - 250 г
Прясно мляко - 250 мл
Мая - 20 г
Яйца - 5 бр.
Олио - 30 мл
Масло - 40 г
Сирене - 300 г
Кисело мляко - 30 г
Сода за хляб - 5 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Киселец - 1/2 връзка
Лапад - 1 връзка
Магданоз - 1/2 връзка
Пера от зелен лук

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко, добавя се малко брашно до рядка каша и сместа трябва да  втаса за около 30 минути. С 2 яйца и 1 белтък, олио, сол и останалата част от брашното се замесва меко тесто, което също трябва да втаса.
2.Отделят се 4 части от тестото, като 3 от тях се разточват на тънки правоъгълни кори.




3.Тестените кори се намазват с разтопено масло и се слагат една върху друга.
4.Зеленчуците се нарязват и се задушават в малко мазнина за 2-3 минути. Разбъркват се с натрошено сирене, 2 яйца , кисело мляко, 60 г брашно, сол и сода за хляб. Сместа не трябва да е рядка.
5.В средата на корите се правят нарези и се слага плънката.




6.Срещуположните краища на тестото се събират, добре се притискат и рулото се слага в намаслена тава около топка от останалото тесто.




7.Паят се намазва с разбит жълтък и след втасване се пече на 180 градуса до златисто.




Няма коментари:

Публикуване на коментар