петък, 20 септември 2024 г.

Кошничка от патладжан

 




Продукти:


Патладжани - 2 бр.
Домати - 2 бр.
Моркови - 2 бр.
Червени чушки - 2 бр.
Резене - 1/2 глава
Лук - 1 глава
Кимион - 10 г
Девисил - 2-3 листа
Кашкавал - 50 г
Сол, черен пипер
Див лук за украса

Начин на приготвяне:

1.Патладжаните се измиват и се настъргват с ренде по тяхната дължина.





2.Нарязват се на шайби с дебелина около 3 см. Поставят се в студена подсолена вода за 30 минути, след което се издълбават и се овкусяват със сол, черен пипер и олио. Изпичат се от двете страни в тиган под капак. Нареждат се в тава с кухненска хартия.
3.Зеленчуците се нарязват и се изпържват в загрята мазнина. Разбъркват се с подправките и с лъжичка от зеленчуковата смес се слага във всяка кошничка от патладжан. Поръсват се с настърган кашкавал.




4.Пекат се на 180 градуса за десетина минути до златисто. Готовите кошнички се украсяват с цвят от див лук и ситно нарязан девисил.




ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 15 септември 2024 г.

Пилешки хапки със зеленчуци

 




Продукти:


Пилешко месо - 500 г
Амарант - 50 г, /или други семена по избор/
Лук - 200 г
Моркови - 200 г
Картофи - 200 г
Масло - 30 г
Зехтин за готвене

Марината:
Соев сос - 30 мл
Зехтин - 15 мл
Лимонов сок - от 1/2 лимон
Розмарин, сол, черен пипер

Панировка:
Яйца - 2 бр.
Бира - 30 мл
Брашно - 50 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Пилешкото месо се нарязва и престоява в маринатата за 2 часа. Всяко парченце се потопява в добре разбърканата панировка от посочените продукти и се поръсва със семена. Пържи се в нагорещена мазнина до златисто.
2.Нарязаните зеленчуци се задушават в зехтин, масло и малко вода до омекване. Овкусяват се със сол и черен пипер и с тях се гарнират пилешките хапки.

ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 13 септември 2024 г.

Пълнен праз с кайма и зеленчуци

 




Продукти:


Праз - 3-4 стръка
Кайма - 400 г
Моркови - 2 бр.
Чушки - 2 бр.
Домати - 1-2 бр.
Магданоз - 1/2 връзка
Кимион - 1 щипка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Празът се разслоява, сварява се в подсолена вода и от него се правят кошнички.





2.Каймата се овкусява и се изпържва в нагорещена мазнина. Останалият праз и другите зеленчуци се нарязват и се задушават в олио и малко вода. Всичко се разбърква добре заедно с подправките и с тази смес се пълнят кошничките.




3. Пекат се 15 минути на 180 градуса и се поръсват с магданоз.




                                                                       ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 7 септември 2024 г.

Скариди със соев сос и сусамени семена

 



Продукти:


Скариди - 400 г
Масло - 50 г
Соев сос - 20 мл
Лимонов сок от 1/2 лимон
Чесън - 2 скилидки
Брашно - 20 г
Сусамени семена - 40 г
Сол, черен пипер
Сметана - 300 мл
Бяло вино - 50 мл

За салатата:
Микс от задушени зеленчуци, разтопено масло, лимонов сок, сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Скаридите се разбъркват с марината от соев сос, лимонов сок, настърган чесън, сол и черен пипер. Престояват около 30 минути и се отцеждат.
2.Овалват се в смес от брашно и сусам и се пържат до златисто в нагорещено масло. Изваждат се от мазнината и към нея се добавят сметаната, виното, останалата марината, сол и черен пипер. Сосът ври до сгъстяване.
3.Скаридите се сервират топли и хрупкави заедно със салата от зеленчуци и сметанов сос.


ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 2 септември 2024 г.

Крем с манго

 




Продукти:


Прясно мляко - 500 мл
Жълтъци - 4 бр.
Захар - 150 г
Нишесте - 30 г
Манго - 1 бр.
Ванилия - 1 бр.
Настъргана кора от 1/2 лимон
Ягоди за украса

Начин на приготвяне:

1.Прясното мляко се излива в подходящ съд, като се добавя и захарта. Съдът се слага на котлона и млякото трябва да ври до разтваряне на захарта.
2.Жълтъците и нишестето се разбиват с малко студено мляко. При непрекъснато бъркане се изливат към останалото количество мляко на котлона. Кремът трябва да се сгъсти.
3.Мангото се нарязва, обелва се и се смила с миксер. Разбърква се с горещия крем. Добавят се ванилията и лимонената кора.




ДОБЪР АПЕТИТ!