неделя, 29 октомври 2023 г.

Торта с тиквички и шам фъстък

 




Продукти:


Блат:
Брашно - 300 г
Яйца - 3 бр.
Кафява захар - 150 г
Олио - 100 мл
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Кора от 1/2 лимон
Настъргани тиквички - 150 г

Крем:
Масло - 100 г
Захар - 100 г
Рикота - 400 г
Заквасена сметана - 100 г
Желатин - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Лимонов сок от 1/2 лимон

Шам фъстък за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Добавят се останалите продукти за блата, след което се разбъркват с настърганите тиквички.
2.Изпичат се три блата, които трябва да са с диаметър по-малък от формата за тортата.
3.Редуват се крем и блатове.





Тортата се поръсва с шам фъстък и се поставя на хладно да стегне.







ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 24 октомври 2023 г.

Бадемови блокчета със стафиди и черен шоколад, без захар

 




Продукти:


Орехи - 100 г
Бадеми - 100 г
Чиа - 30 г
Бял и черен сусам - 40 г
Стафиди - 30 г
Амарант - 30 г
Ленени семена - 40 г
Овесени трици - 30 г
Яйчни белтъци - 2 бр.
Стевион - 30 г
Мед - 60 г
Канела, кокосови стърготини

Черен шоколад - 100 г

Начин на приготвяне:

1. Белтъците се разбиват заедно със стевиона, меда и канелата. Нарязаните орехи и бадеми се добавят към тях и се разбъркват с останалите семена.
2.Трябва да се получи лепкава смес, която се слага в продълговати силиконови формички.
Блокчетата се пекат на 180 градуса за 20 минути. След охлаждане се потопяват в разтопен на водна баня шоколад и се поръсват с кокосови стърготини.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 21 октомври 2023 г.

Медени бонбони с орехи и боровинки

 




Продукти:


Орехи - 150 г
Сушени боровинки - 50 г
Мед - 30 г
Пълнозърнести бисквити с какао - 200 г
Карамелизирани кокосови стърготини - 30 г
Карамфил, канела, ванилия, ром

Черен шоколад - 100 г
 Кокос за овалване на бонбоните

Начин на приготвяне:

1.Кокосовите стърготини се загряват в сух тиган до тяхното карамелизиране, а боровинките се накисват в ром. Шоколадът се разтопява на водна баня.
2.Бисквитите се смилат и към тях се добавят мед, нарязани орехи, кокос и аромати.
3.Оформят се малки топчета, в които се слага по една боровинка.
4.Бонбоните се потопяват в разтопен на водна баня шоколад и се овалват в карамелизирани кокосови стърготини.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 19 октомври 2023 г.

Баница със спанак, лапад, сирене и яйца

 




Продукти:


Яйца - 4 бр.
Кисело мляко - 300 г
Спанак - 500 г
Лапад - 2 връзки
Магданоз - 1/2 връзка
Пресен лук - 1 връзка
Сирене - 300 г
Масло - 100 г
Кори за баница - 1 пакет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1.Зеленчуците се задушават за кратко в малко мазнина и след охлаждане се разбъркват с разбитите яйца, киселото мляко, натрошеното сирене и 70 г разтопено масло.
2.Корите се подреждат в намаслена тортена форма, като всяка една се намазва с масло и върху нея се излива част от спаначената смес. Това се прави до изчерпване на количествата.


Баницата се пече на 200 градуса за 35 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 17 октомври 2023 г.

Торта с портокалов крем и кокосов блат

 




Продукти за блата:


Кокосови стърготини - 120 г
Белтъци - 4 бр.
Пудра захар - 100 г
Нишесте - 20 г
Брашно - 20 г
Ванилия - 1 бр.

Продукти за крема:

Сметана - 200 мл
Сок от портокал - 200 мл
Жълтъци - 4 бр.
Захар - 100 г
Брашно - 30 г
Масло - 30 г
Желатин - 30 г
Ром - 10 мл
Портокал - 1 бр.

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се разбъркват с останалите продукти. Пекат се два блата на 150 градуса до изсушаване.
2.Сметаната, захарта и портокаловият сок се изливат в съд на котлона. Захарта трябва да се разтвори.
3.Жълтъците се разбиват с брашно и малко студена сметана. Постепенно се добавя от горещите сметана и портокалов сок, връщат се на котлона и се бъркат до сгъстяване. Кремът се ароматизира с ром и се разбърква с масло. След като леко се охлади, се слага разтвореният желатин.
3.В съд за торта с кухненска хартия се поставя първият блат, като той не трябва да допира  до стените на формата. Върху него се нареждат малки парченца от нарязан портокал и се излива от крема. Слага се вторият блат и се излива останалият крем. Тортата се поставя на хладно да стегне и се украсява с парченца от портокал, които се намазват с разредено портокалово или друго сладко за блясък.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 12 октомври 2023 г.

Бисквитена торта с шоколад и кайсии

 




Продукти:


Обикновени бисквити - 100 г
Шоколад - 150 г
Сметана - 200 мл
Масло - 30 г
Ванилова есенция
Сушени кайсии - 50 г
Инстантно какао за поръсване
Шоколадови пурички и мента за украса

Начин на приготвяне:

1.Сметаната се загрява и се разбърква с шоколад, масло, ванилова есенция и нарязани бисквити. По желание могат да се добавят и леко запечени и начупени орехи.
2.Шоколадовата смес се излива в подходяща форма за торта, покрита с пергаментова хартия. Поръсва се със сушени кайсии.






3.Тортата се поставя на хладно, като най - добре е това да стане за една нощ. Изважда се от формата и хартията се отстранява.
     4.Прави се борд от шоколадови пурички и се поръсва с какао.








ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 11 октомври 2023 г.

Крем от кестени в шоколадови чашки

 





Продукти:


Сварени кестени - 400 г
Сусамов тахан - 200 г
Сладкарска сметана - 200 мл
Мед - 80 г
Масло - 50 г
Какао - 20 г
Ванилия
Стафиди - 100 г
Ром

Леко запечени бадеми - 100 г

Шоколадови пръчици за декорация

За шоколадовите чашки: разтопен шоколад - 200 г и ванилия

Начин на приготвяне:

1.Малки силиконови формички се намазват с разтопен шоколад, който предварително е ароматизиран с ванилия. Поставят се в хладилник за 30 минути, след което се нанася още един слой шоколад.
2.Кестените се слагат в миксер и се пюрират на хомогенен крем заедно с размекнато масло, тахан, какао, мед и ванилия. Сметаната се разбива и се разбърква с крема.
3.Стафидите се накисват в гореща вода за 15 минути, прецеждат се и се поръсват с ром.
4.В основата на шоколадовите чашки се слагат няколко стафиди и натрошени бадеми. Върху тях се шприцова от крема и се декорират с шоколадови пръчици. С този вкусен крем могат да се напълнят и шоколадови бонбони:









ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 9 октомври 2023 г.

Италиански целувки

 




Продукти:

Белтъци - 4 бр.
Захар - 200 г
Вода - 100 мл
Лимонена киселина - 1 щипка
Ванилия - 1 пакетче

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и 100 г захар се разбиват с миксер на сняг. Добавят се лимонената киселина и ванилията.
2.В подходящ съд на котлона се изливат 100 мл вода с останалото количество от захарта. Трябва да се получи гъст сироп с температура 120 градуса, а това става при варене на сладкия разтвор за около 10 минути.
3.При непрекъснато бъркане на белтъците внимателно и на тънка струйка се излива горещият сироп. Образува се твърда пяна, която се шприцова в тава, покрита с хартия за печене.




4.Целувките се сушат при 80 градуса за 3 часа. След като се охладят, те могат да се сложат в стъклен съд и да се покрият с кухненско фолио. В хладилник могат да се съхранят (без да омекнат) за около една седмица.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 7 октомври 2023 г.

Кексчета с тиква и шоколад

 




Продукти:


Кексово тесто:
Тиква - 300 г
Брашно - 300 г
Яйца - 3 бр.
Захар - 200 г
Олио - 100 мл
Бакпулвер - 15 г
Ванилия, настъргана кора от портокал

Пълнеж:
Разтопен шоколад, разреден със сварено кафе

Декорация от настърган шоколад


Начин на приготвяне:


1.Кексовото тесто се приготвя от описаните продукти. Излива се в малки картонени чашки и се пече на 180 градуса за 20 минути.

                              
                             


2. След като се охладят, кексчетата се издълбават и се пълнят с разтопен на водна баня шоколад, разреден с малко сварено кафе.







ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 1 октомври 2023 г.

Бисквитена торта със сметана и малини

 




Продукти:


Бисквити с какао "Закуска" - 1 пакет

Крем:
Сметана - 500 мл
Захар - 150 г
Жълтъци - 3 бр.
Яйца - 2 бр.
Нишесте - 30 г
Масло - 30 г
Ванилия
Желатин - 15 г

За сиропиране на бисквитите:
Малини - 300 г
Захар - 50 г

Начин на приготвяне:

1.Сметаната и захарта трябва да кипнат в съд с незалепващо покритие. Яйцата се разбиват с нишестето и при непрекъснато бъркане се изливат при сметаната. Кремът трябва да ври до сгъстяване, след което се отстранява от котлона, леко се охлажда и се добавя масло, ванилия и разтворен според описанието на опаковката желатин.
2.Малините и 50 г захар се загряват, при което се отделя сок. Той се прецежда и в него се топят бисквитите, които се нареждат в основата на подходяща форма. Редуват се с крем до изчерпване на количествата. Тортата се покрива с желиран сок от малини и с дървено шишче се рисуват фигури. Може допълнително да се декорира с вкусния плод.




3.Тортата се поставя в хладилник за 1 нощ.




ДОБЪР АПЕТИТ!