събота, 31 декември 2016 г.

Лъжички от шоколад


Продукти:

Тъмен шоколад - 200 г, масло - 30 г, ванилия или друг аромат

За декорация: бял шоколад и захарни фигури

Начин на приготвяне:

Тъмният шоколад се разтопява на водна баня и се разбърква с маслото и ванилията. Излива се в силиконова форма за лъжички и се слага на хладно да стегне.


Лъжичките се декорират с различни орнаменти от бял шоколад и са много подходящи за украса на празничната трапеза.










четвъртък, 22 декември 2016 г.

Фигури от содено тесто





Продукти:

За тестото: брашно - 750 г, кисело мляко - 400 г, яйца - 3 бр., олио - 100 мл, сода бикарбонат - 10 г, сол - 10 г, захар - 5 г

За декорация - макови, сусамени семена и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Содата се разтваря в киселото мляко и с 2 яйца, 1 белтък и останалите продукти се замесва меко тесто.
2.Разточва се тестена кора, от която се оформят фигурите на костенурка, гъба, пиле и пеперуда. Кръгчетата се изрязват с метален ринг.




За пилето от тестото се изтегля фитил, който се връзва на възел и след това се оформя главата и човката.




Фигурите се намазват с разбит жълтък и се поръсват със семена. Пекат се до златисто на 180 градуса за  15 - 20 минути.







 


вторник, 13 декември 2016 г.

Коледни шоколадови сладки


Продукти:

За тестото: брашно - 250 г, масло - 150 г, белени бадеми - 50 г, захар - 100 г, яйце - 1 бр., лимончело (или друг ликьор) - 10 мл, бакпулвер - 10 г, ванилия

За декорация: бял шоколад - 200 г, айсинг, малко червена сладкарска боя и бяла захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Бадемите се смилат и с останалите продукти се замесва тесто, което се покрива с кухненско фолио и се поставя в хладилник за 30 минути.
2.Разточва се кора, от която с формички се изрязват сладките. Поставят се в тава с кухненска хартия и се пекат на 180 градуса за 8 - 10 минути.
3.Изпечените сладки се потопяват в разтопен на водна баня бял шоколад и се подреждат върху силиконова повърхност или хартия за печене.
4.След като шоколадът се втвърди, сладките се декорират с айсинг и се поръсват с бяла захар.








събота, 10 декември 2016 г.

Коледни бисквити с джинджифил




Продукти:

Брашно - 300 г, масло - 200 г, захар - 100 г, яйце - 1 бр.,настърган джинджифил - 10 г, бакпулвер - 10 г, ванилия

За декорация: айсинг, малко количество зелена сладкарска боя, дребни захарни фигурки за поръсване на бисквитите

Начин на приготвяне:

1.От изброените продукти се замесва хомогенно тесто, което се покрива с кухненско фолио и се поставя в хладилник за 30 минути.
2.От тестото се разточва тънка кора и с формичка от нея се изрязват бисквитите. Последните се подреждат в тава, която е покрита с оризова хартия. Пекат се на 180 градуса за 8 минути.
3.Бисквитите се покриват с айсинг, който може да се намери в специализираните сладкарски магазини. Той допълнително е оцветен с малко количество зелена сладкарска боя.


4.След като айсингът стегне, с четка върху него се нанася захарен разтвор (съотношението на водата към захарта е 1:2), който ще задържи захарните фигурки.








неделя, 4 декември 2016 г.

Коледни елхи от маслено тесто



Продукти:

Брашно - 300 г, масло - 150 г, захар - 100 г, яйце - 1 бр., какао - 30 г, прясно мляко - 30 мл, бакпулвер - 10 г, ванилия

За декорация - фондан, кокосови стърготини и дребни захарни фигурки

Начин на приготвяне:

1.Замесва се маслено тесто, което се слага на хладно за 30 минути. Разточва се тънка кора и от нея се изрязват елхички, които се пекат на 180 градуса за 8 минути.
2.Върху бисквитите с четка се нанася захарен разтвор, който съдържа 1 част вода и 2 части захар. Елхите се покриват с релефен фондан и се разполовяват.


3.Слепват се три или повече половинки в изправено състояние към отрязаната част. Поръсват се с кокосови стърготини и захарни фигурки.



Тези елхички могат да се направят с маслено тесто без какао и да се украсят с оцветен в зелено айсинг. Върху него с пош или фунийка от хартия за печене се нанася бял айсинг и с тънко шишче се очертават различни фигури.


Тези бисквитени елхи също се декорират с цветни захарни фигурки, които им придават празничен вид.