Продукти:
Брашно - 500 г
Прясно мляко - 150 мл
Мая - 20 г
Готварска сметана - 100 мл
Яйца - 3 бр.
Разтопено масло - 40 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Киноа за поръсване на питката
Начин на приготвяне:
1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и с 2 яйца, 1 белтък и останалите продукти се замесва меко тесто. След като втаса, част от тестото се разточва на кора и с формички се изрязват фигурите. Другата част се оформя на питка.
2.Натиска се по диаметър така, че да се оформят отделни сектори.
3.Питката се намазва с разбит жълтък, поръсва се с киноа и след втасване се пече на 180 градуса за 35 минути. Върху тестените фигури също се нанася разбит жълтък и се изпичат до златисто.
Киноата е определена като супер здравословна храна. Тя е изключително богата на протеини, витамини и фибри. Киноата е източник на калций, манган, магнезий, фосфор, желязо и др. Включва се в супи и различни ястия. Ако се вари, съотношението на киноа и вода е 1:2.
Киноата може да се запече на сух тиган до златисто, за да придобие уникален лешников аромат. Така може да се добави към зелена салата.
Поредното интересно предложение за питка! Много оригинално и в духа на празниците!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Приятни празници, tillia!
ОтговорИзтриване