вторник, 20 август 2024 г.

Крем пита

 




Продукти:

Тънки кори за баница - 5 бр.
Яйца - 5 бр.
Масло - 70 г
Захар - 200 г
Прясно мляко - 600 мл
Брашно - 2 супени лъжици
Желатин - 2 супени лъжици
Настъргана кора от 1 лимон
Лимонова есенция

Начин на приготвяне:

1.Корите се слагат една върху друга и се режат на кръст. Така се получават 4 купчинки по 5 бр. кори. Всяка кора се намазва с разтопено масло и се поръсва със захар. Пекат се на купчинки до зачервяване.
2.В подходящ съд завират 500 мл прясно мляко и 150 г захар. Отделно се разбиват 5 жълтъка с 2 супени лъжици брашно и 100 мл студено мляко. При непрекъснато бъркане към жълтъчната смес се излива по малко от горещото мляко. Връщат се на котлона до сгъстяване.

Желатинът се накисва в малко студена вода и леко се загрява до разтваряне. Заедно с лимоновата кора и есенцията се добавя към охладения крем. Върху всяка изпечена купчинка от кори се слага от крема.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар