ЗА ТЕСТОТО:
150 мл прясно мляко, 150 мл вода, 1 ч. л. захар, 20 г прясна мая, 1 яйце и 1 белтък /жълтъкът е за намазване на питката/, 3 суп. лъжици зехтин, 650 г пресято брашно, 1 1/2 ч. л. сол
ОЩЕ: 50 г масло за намазване на тестените кори
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята размивам в млякото и добавям захарта с 2 с. л. брашно. Покривам за 30 минути, след което заедно с останалите продукти замесвам еластично тесто. То втасва за 1 час.
Оформям питката, като от тестото отделям 500 г. Разточвам 4 правоъгълни кори, които намазвам с масло и слагам една върху друга. От тях режа хоризонтално 3 ленти, които усуквам и слагам в тавата.
От 300 г тесто разточвам 4 правоъгълни кори, които намазвам с масло и слагам една върху друга. Изрязвам 3 ленти, които сплитам и завивам на руло. Така се получава роза за средата на питката.
Покривам с кърпа за 1 час. След като втаса, намазвам питката с разбит жълтък.
Пека на 180 градуса за 50 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар