вторник, 29 август 2023 г.

Патешки бутчета с балсамова редукция

 



                                                                        Продукти:

Патешки бутчета

 Мащерка, сол, черен пипер
Портокали - 2 бр.

За соса: балсамов оцет - 250 мл, мед - 30 г, изцеден сок от портокали - 100 мл, червено вино - 100 мл

Начин на приготвяне:

1.Патешките бутчета се измиват и се натриват със сол, черен пипер и мащерка. Набождат се на няколко места и в нагорещен тиган с малко олио се запържват по 2-3 минути от двете страни.
2.Всяко бутче се слага в алуминиево фолио с резенчета от портокал. Покрива се с клонче от мащерка и се обвива с фолиото. Оформените пакетчета се пекат на 200 градуса за 15 минути и още 2 часа на 180 градуса.
3.Продуктите за соса се изливат в съд на котлона и се варят до гъст сироп. С този дресинг и разредена с малко вода горчица може да се декорира чинията, в която се сервират бутчетата. Подходяща гарнитура към тях е картофено пюре и задушени зеленчуци.




                                                                      ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 28 август 2023 г.

Магическа торта

 


                                                                       

                                                                     Продукти:

Яйца - 2 бр.

Прясно мляко - 200 мл
Портокалов сок - 100 мл
Захар - 80 г
Брашно - 60 г
Масло - 70
Ванилия

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг.
2.Жълтъците се миксират с портокалов сок, захар, размекнато масло, затоплено прясно мляко, брашно и ванилия.

3.Жълтъчната смес се разбърква внимателно с разбитите на сняг белтъци и се излива в тава, която е покрита с пергаментова хартия.


                                


Тортата се пече в загрята на 180 градуса фурна за 50 минути. Ако е необходимо, след 30-та  минута се покрива с алуминиево фолио.

При печенето блатът се разслоява и се получава един кремообразен слой, който много наподобява крем карамел.


четвъртък, 24 август 2023 г.

Питка с масло, много лесна за оформяне!

 




ЗА ТЕСТОТО:

150 мл прясно мляко, 150 мл вода, 1 ч. л. захар, 20 г прясна мая, 1 яйце и 1 белтък /жълтъкът е за намазване на питката/, 3 суп. лъжици зехтин, 650 г пресято брашно, 1 1/2 ч. л. сол
ОЩЕ: 50 г масло за намазване на тестените кори НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маята размивам в млякото и добавям захарта с 2 с. л. брашно. Покривам за 30 минути, след което заедно с останалите продукти замесвам еластично тесто. То втасва за 1 час.

Оформям питката, като от тестото отделям 500 г. Разточвам 4 правоъгълни кори, които намазвам с масло и слагам една върху друга. От тях режа хоризонтално 3 ленти, които усуквам и слагам в тавата.

От 300 г тесто разточвам 4 правоъгълни кори, които намазвам с масло и слагам една върху друга. Изрязвам 3 ленти, които сплитам и завивам на руло. Така се получава роза за средата на питката.
Покривам с кърпа за 1 час. След като втаса, намазвам питката с разбит жълтък.

Пека на 180 градуса за 50 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!