Продукти:
Блат:
Разтопен шоколад - 200 г
Сметана - 100 мл
Чаени бисквити - 200 г
Масло - 50 г
Орехи - 100 г
Лимонова кора - от 1/2 лимон
Крем:
Прясно мляко - 250 мл
Жълтъци - 2 бр.
Нишесте - 15 г
Захар - 80 г
Ванилия - 1 бр.
Лимонов сок - от 1/2 лимон
Желатин - 20 г
Ягоди - 200 г
Бял фондан за покриване на тортата
Червена сладкарска боя - на върха на ножа
Начин на приготвяне:
1.Леко запечените орехи се смилат заедно с бисквитите и се разбъркват с разтопен шоколад, сметана, настъргана лимонена кора и останалите продукти. Половината от шоколадовата смес се слага в подходяща форма, покрита с кухненско фолио.
2.Прясното мляко се излива в съд на котлона да заври заедно със захарта. Жълтъците се разбиват с нишесте и малко студено мляко. При непрекъснато бъркане се добавят към горещото мляко, което трябва да се вари до сгъстяване. Към края на варенето се прибавят ванилията и лимоновият сок. След леко охлаждане кремът се разбърква с разтворения желатин.
3.Върху блата се нареждат ягодите и върху тях се излива кремът. Тортата се покрива с другия блат, който се разточва от шоколадовата смес между кухненско фолио. Поставя се на хладно да стегне.
4.Малка част от фондана се оцветява с червена сладкарска боя, разточва се на тънка кора и от нея се изрязват панделките. Белият фондан също се разточва и покрива тортата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар