неделя, 7 декември 2025 г.

Постни лимонови бисквитки - ронливи, ароматни, ухаещи на лимон и канела

 



Постните лимонови бисквитки са много подходящи за Бъдни вечер.

Да си похапнем сладичко без угризения.


Продукти:

Брашно - 200 г

Кокосови стърготини - 50 г

Кокосово масло /меко/ - 100 г

Захар - 50 г

Канела - 1/2 чаена лъжичка

Лимонов сок - 1 супена лъжица

Настъргана кора от 1 лимон

Течен шоколад по тази рецепта: https://youtu.be/fQHEBLg36AI


Начин на приготвяне: 

От описаните продукти замесвам тесто, което увивам в свежо фолио и оставям в хладилник за 15 минути.



Разточвам тестото на тънка кора и с формички изрязвам бисквитки.






Пека на 180°С за 10 минути и ги оставям да се охладят.

Слепвам бисквитките с течен здравословен шоколад, който е приготвен по горната рецепта.


ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 5 декември 2025 г.

Пухкава празнична питка - РИБКА за Никулден

 




На Никулден задължително се яде риба, за предпочитане шаран.

Освен обреден хляб, на трапезата трябва да има боб, жито, тиква, постни чушки и сарми.

Питката трябва да е украсена със символичен образ, свързан със Свети Николай Чудотворец - 

риба, лодка или др. фигура.

Главата на семейството разчупва питката.


Продукти:

400 г брашно

100 мл вода

100 мл прясно мляко

1 ч.л.  суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

3 супени лъжици олио

1 яйце и 1 жълтък


От описаните продукти замесвам еластично тесто, което покривам, за да втаса.

Оформям рибата, като за око използвам черен пипер.




Разточвам тънко част от тестото и с формичка изрязвам кръгчета.




Разполовявам кръгчетата и ги подреждам върху оформената риба, която леко поръсвам с вода, за да залепнат. 





След като втаса тестото, намазвам с разбит жълтък.




Пека на 180°С за 40 минути. Последните 15 минути покривам с хартия за печене.




А сега ще отчупя парченце, за да се види колко е пухкава.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 4 декември 2025 г.

Баница с тиква, орехи и боровинки

 



Този тиквеник с боровинки и орехи е постен, ароматен и изключително лесен за приготвяне.

Когато домът започне да ухае на канела и печена тиква, наближава сезонът на традиционните десерти за Бъдни вечер и Коледа.

Баницата е идеална и за всяка празнична трапеза!


Продукти:

Тиква - 500 г

Червени боровинки - 200 г /накиснати за 15 мин. в гореща вода с мед/

Кори за баница - 1 пакет

Олио - 100 мл

Захар - 150 г

Канела - 15 г

Галета - 30 г и леко запечени орехи - 150 г

Пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:


1.Нарязаната тиква задушавам в малко олио и вода до омекване. 

Слагам една върху друга 2 кори за баница, които поръсвам с олио, захар, тиква, боровинки, канела, галета и орехи. 




Навивам руло, което слагам в тава с хартия за печене. 




Процедурата повтарям до изчерпване на продуктите.

2.Тиквеникът пека на 180 градуса за 30 минути. Поръсвам с пудра захар.



ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 1 декември 2025 г.

Розов хумус - цветна разядка с нахут и цвекло

 



Да разнообразим менюто за Бъдни вечер с тази вкусна цветна разядка от нахут и цвекло. 

Тя е много лесна и бърза. 


Продукти:

400 г сварен нахут /или консерва/

100 г сварено цвекло

2 супени лъжици сусамов тахан

100 мл зехтин /или олио/

2 скилидки чесън

Лимонов сок от 1 лимон

Сол, черен пипер на вкус

За декорация: краставица, репичка, кедрови ядки /или други/, копър


Начин на приготвяне:

Описаните продукти смилам в блендер с малко вода от сварения нахут. Изливам в купа.

Нарязвам краставицата и репичката на тънки резени. 




Наситнявам копъра.




Декорирам с нарязаните зеленчуци. Поръсвам с кедрови ядки и зехтин на тънка струйка.


ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 26 ноември 2025 г.

Постна содена питка с газирана вода, лесна и бърза

 



Тази постна содена питка е много лесна и бърза, защото ни спестява дългото месене и втасване на тестото.

Тя е без мляко и яйца, подходяща за предстоящите празници.


Продукти: 

350 г брашно,

200 г газирана вода,

1 чаена лъжица бакпулвер

1/2 чаена лъжица сода за хляб,

1 супена лъжица оцет

3 супени лъжици олио /или зехтин/

1 чаена лъжичка сол

По желание можем да сложим и щипка куркума за по - жълт цвят


Начин на приготвяне: 

Към содата добавям оцет и с останалите описани продукти замесвам гладко тесто, което не трябва да лепне. 

Покривам го за 10 минути.


                              


Оформената питка слагам в съд с хартия за печене и изрязвам кръстче в нея.




Пека на 200°С за 30 минути или до златиста коричка.








ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 10 ноември 2025 г.

Торта, която сама оформя блатовете

 


Това е торта, която се топи в устата и изчезва за минути.


Никак не е трудна, а резултатът е забележителен!

Продукти:

Яйца - 2 бр.

Прясно мляко - 200 мл

Портокалов сок - 100 мл
Захар - 80 г
Брашно - 60 г
Масло - 70
Ванилия

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг.
2.Жълтъците се миксират с портокалов сок, захар, размекнато масло, затоплено прясно мляко, брашно и ванилия.

3.Жълтъчната смес се разбърква внимателно с разбитите на сняг белтъци и се излива в тава, която е покрита с пергаментова хартия.


                               


Тортата се пече в загрята на 180 градуса фурна за 50 минути. Ако е необходимо, след 30-та  минута се покрива с алуминиево фолио.

При печенето блатът се разслоява и се получава един кремообразен слой, който много наподобява крем карамел.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 21 октомври 2025 г.

Два кекса - с круши, ябълки и черен шоколад

 

Кекс с ябълка:


Кекс с круши:


Тези кексове са пухкави, вкусни и ароматни!

Приготвят се бързо и лесно. А комбинацията на ликьор, круши или ябълки и шоколад е неустоима!

Често ги правя за моето семейство, тъй като съставките в тях са съвсем точни.

Продукти:


Брашно - 150
Захар - 130
Яйца - 4, олио 30 мл
Какао - 30 г
Бакпулвер - 10 г
Ментов ликьор /или с друг аромат/ - 10 мл
Настъргана кора от лимон
Сол - 1 щипка
Круши - 2 бр. /или 1 голяма ябълка/


Топинг: разтопен на водна баня черен шоколад - 150 г, 1 супена лъжица растително масло и 70 мл сметана
Още: кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавят се солта, ароматите и брашното, пресято с какаото и бакпулвера.
2.В намаслена тавичка с диаметър 30 - 35 см се излива половината от сместа и през сито леко се поръсва с брашно по цялата повърхност. Подреждат се обелените и нарязани круши, които се покриват с останалото кексово тесто.
Кексът се пече на 180 градуса за 30 минути. След като се охлади, се поръсва с топинга и кокосовите стърготини:



Кексът с ябълка се приготвя по същия начин, като разликата е в това, че задушавам нарязана ябълка в 30 г масло и лъжица захар, за да омекне. Тестото изливам в тавичка, покрита с хартия за печене. Ябълката подреждам върху него.

Другата разлика е в това, че към кексовото тесто освен описаните съставки, добавям още 10 г какао /за по-наситен цвят/ и 1/3 чаена лъжичка канела. 

След изпичане поръсвам с пудра захар:






ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 12 октомври 2025 г.

Цветна парена туршия в тенджера

 


Пъстра, цветна и много вкусна! 

Тя е много лесна, тъй като няма нужда от дълга термична обработка!

Това е многократно изпитана рецепта в моето семейство за вкусна парена туршия. 

Пропорциите за зеленчуците и за маринатата са съвсем точни.


Продукти:

Карфиол - 1,500 кг

Камби - 1 кг

Моркови - 1 кг

Корнишони - 1 кг

Целина на вкус

Можем да добавим и зелени доматчета

Марината: 2600 мл вода, 520 мл винен оцет, 90 г сол, 4 супени лъжици захар, 1 ч.л. черен пипер, 3-4 зърна бахар, 3-4 листа дафинов лист


Начин на приготвяне:

Нарязвам измитите зеленчуци, а карфиолът накъсвам на розички.




В тенджера кипвам маринатата с описаните продукти и на части попарвам в нея зеленчуците за няколко минути. 

Пълня големи буркани. За това количество зеленчуци - 8 на брой. Заливам ги с гореща марината и затварям плътно с капачки.

Обръщам топлите буркани с капачките надолу за 1 нощ.




Добър апетит!

петък, 26 септември 2025 г.

Домашен шоколад със здравословни съставки, алтернатива на Нутела

 



Това е една чудесна алтернатива на Нутела. Можем да си хапваме без угризения!

Този шоколад е много подходящ както за вкусни палачинки, така и за различни видове сладки печива.

Продукти:

Орехи и бадеми - 140 г
Кокосово масло - 30 г
Стевион - 30 г
Какао - 30 г
Мед - 30 г
Щипка сол
Сокът на 2 портокала
Ром - 10 мл

Начин на приготвяне:

1.Ядките се смилат с кухненски робот заедно с кокосовото масло. Постепенно се добавят останалите продукти, които се миксират до хомогенна смес.
2.Течният шоколад се излива в стъклен буркан и се слага в хладилник, за да се стегне.



ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 29 юли 2025 г.

Здравословни хрупкави ореховки с мед и стафиди

 


Без рафинирана захар и без брашно!

Здравословната кухня може да бъде по - вкусна от класическата. 

Добавката от овесени ядки и стафиди ги прави уникални.

Тези ореховки са любими вкъщи и сега ще ги споделя с вас!


Продукти:

Орехи - 200 г, 

овесени ядки - 50 г, 

белтъци, разбити на сняг - 2 бр., 

стафиди - 50 г, 

мед - 100 г, 

канела - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Орехите, овесените ядки и стафидите се смилат и се разбъркват с белтъците и останалите продукти.
2.С помощта на лъжица за сладолед се правят малки ореховки.



Леко се притискат с намаслени ръце.


3.Пекат се на 180°С до златисто. 

Фурната се изключва и нейната вратичка леко се отваря. Така ореховките се оставят вътре да се изсушат и да станат по - хрупкави.



ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 28 юли 2025 г.

Хрупкави тиквички без пържене

 




Споделям една лесна рецепта за хрупкави и вкусни рулца от тиквички.Това предложение не отнема много време и е подходящо за непредвидени гости.

ПРОДУКТИ:

Тиквички - 2 бр.
Крема сирене - 100 г
Жълтък - 1 бр.
Шунка 150 г
Овесени трици - 50 г (или галета)
Настърган кашкавал - 50 г
Зехтин за намазване на тиквичките
Копър, сол, черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1.Тиквичките се измиват и се нарязват по дължина с дебелина около 3 мм. 
Намазват се със зехтин и се поръсват със сол и черен пипер. Овалват се в овесени трици (или галета).
Нарязаните тиквички се пекат 10 минути при 200 градуса.
2.Жълтъкът и крема сиренето се разбиват. Върху тиквичките  се слага от жълтъчната смес и тънко нарязана шунка.
3.Навиват се рулца, които се набождат на дървени шишчета, поръсват се с настърган кашкавал и се запичат до златисто за 15 минути на 200 градуса.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 15 юли 2025 г.

Ягодов десерт за 10 минути, без фурна

 



Здравейте, приятели!

Обичам да правя бързи и вкусни рецепти, които ми спестяват много време!

Това е лек и въздушен десерт, за който не са нужни много продукти и инвестиране във време, а резултатът е гарантиран.


За крема:

500 мл прясно мляко,

3 с. л. захар

1 пакетче пудинг




Кремът се приготвя според указанията на опаковката. 


За блата:

1 пакет бишкоти,

1 чаена чаша топло мляко,

1 супена лъжица лъжица мед,

ванилия

Още: 200 г ягоди


Начин на приготвяне на десерта:

Бишкотите се нарязват по диагонал.




Потопяват се за кратко в подсладеното мляко. 

Слагат се ветрилообразно в основата на купата.

Нарязаните ягоди се подреждат до стените на съда.




Готовият крем се излива върху бишкотите. 

Поставя се още един ред бишкоти и върху него - крем.

Десертът се декорира с листа от мента и ягоди.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 8 юли 2025 г.

Невероятно вкусна и разхлаждаща торта с портокалов крем - 2 идеи

 



Тази торта с портокалов крем е перфектен избор за празник!

Кокосовият блат може да се замени с бишкоти, потопени в прясно мляко и портокалов сок. 

Така тортата става още по - ефирна и лека. 

Не изисква много време.


Първи вариант за блат:

Кокосови стърготини - 120 г
Белтъци - 4 бр.
Пудра захар - 100 г
Нишесте - 20 г
Брашно - 20 г
Ванилия - 1 бр.

Вторият вариант за блат са бишкоти, потопени в 100 мл прясно мляко, разбъркано със 100 мл портокалов сок. Те се подреждат във формата за торта вместо кокосовия блат.

Продукти за крема:

Сметана - 200 мл
Сок от портокал - 200 мл
Жълтъци - 4 бр.
Захар - 100 г
Брашно - 30 г
Масло /или олио/ - 30 г
Желатин - 30 г
Ром - 10 мл
Настъргана кора от портокал 

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се разбъркват с останалите продукти. Пекат се два блата на 150 градуса до изсушаване.
2.Сметаната, захарта и портокаловият сок се изливат в съд на котлона. Захарта трябва да се разтвори.
3.Жълтъците се разбиват с брашно и малко студена сметана. Постепенно се добавя от горещите сметана и портокалов сок, връщат се на котлона и се бъркат до сгъстяване. Кремът се ароматизира с ром и се разбърква с масло. След като леко се охлади, се слага разтвореният желатин.
3.В съд за торта с кухненска хартия се поставя първият блат, като той не трябва да допира  до стените на формата. Върху него се нареждат малки парченца от нарязан портокал и се излива от крема. Слага се вторият блат и се излива останалият крем. Тортата се поставя в хладилник да стегне, след което се украсява с парченца от портокал, които се намазват с разредено портокалово или друго сладко за блясък.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 1 юли 2025 г.

Домашен течен шоколад с аромат на ром и карамел

 




Този вкусен течен шоколад е без консерванти, оцветители и подобрители, тъй като си го приготвяме сами у дома.
Той е много подходящ за различни видове сладки печива или просто да се подсладим с него.

Продукти:

Сухо мляко - 250 г
Какао - 50 г
Вода - 200 мл
Захар - 150 г
Масло - 100 г
Ром - 15 мл

Начин на приготвяне:

1.Захарта и маслото се слагат в тенджера с незалепващо покритие, загряват се до карамелизиране и се отстраняват от котлона. Внимателно и при непрекъснато бъркане карамелът се разрежда с вода и на тънка струйка се излива в сместа от сухо мляко, какао и ром. Трябва да се получи хомогенна текстура, а това става най-добре с пасатор.
2.Течният шоколад се прецежда през цедка и се съхранява в стъклени съдове.





3.По желание към шоколада може да се добави лешникова паста. Тя се получава от леко запечени, обелени и смлени лешници.


ДОБЪР АПЕТИТ!