неделя, 7 декември 2025 г.

Постни лимонови бисквитки - ронливи, ароматни, ухаещи на лимон и канела

 



Постните лимонови бисквитки са много подходящи за Бъдни вечер.

Да си похапнем сладичко без угризения.


Продукти:

Брашно - 200 г

Кокосови стърготини - 50 г

Кокосово масло /меко/ - 100 г

Захар - 50 г

Канела - 1/2 чаена лъжичка

Лимонов сок - 1 супена лъжица

Настъргана кора от 1 лимон

Течен шоколад по тази рецепта: https://youtu.be/fQHEBLg36AI


Начин на приготвяне: 

От описаните продукти замесвам тесто, което увивам в свежо фолио и оставям в хладилник за 15 минути.



Разточвам тестото на тънка кора и с формички изрязвам бисквитки.






Пека на 180°С за 10 минути и ги оставям да се охладят.

Слепвам бисквитките с течен здравословен шоколад, който е приготвен по горната рецепта.


ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 5 декември 2025 г.

Пухкава празнична питка - РИБКА за Никулден

 




На Никулден задължително се яде риба, за предпочитане шаран.

Освен обреден хляб, на трапезата трябва да има боб, жито, тиква, постни чушки и сарми.

Питката трябва да е украсена със символичен образ, свързан със Свети Николай Чудотворец - 

риба, лодка или др. фигура.

Главата на семейството разчупва питката.


Продукти:

400 г брашно

100 мл вода

100 мл прясно мляко

1 ч.л.  суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

3 супени лъжици олио

1 яйце и 1 жълтък


От описаните продукти замесвам еластично тесто, което покривам, за да втаса.

Оформям рибата, като за око използвам черен пипер.




Разточвам тънко част от тестото и с формичка изрязвам кръгчета.




Разполовявам кръгчетата и ги подреждам върху оформената риба, която леко поръсвам с вода, за да залепнат. 





След като втаса тестото, намазвам с разбит жълтък.




Пека на 180°С за 40 минути. Последните 15 минути покривам с хартия за печене.




А сега ще отчупя парченце, за да се види колко е пухкава.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 4 декември 2025 г.

Баница с тиква, орехи и боровинки

 



Този тиквеник с боровинки и орехи е постен, ароматен и изключително лесен за приготвяне.

Когато домът започне да ухае на канела и печена тиква, наближава сезонът на традиционните десерти за Бъдни вечер и Коледа.

Баницата е идеална и за всяка празнична трапеза!


Продукти:

Тиква - 500 г

Червени боровинки - 200 г /накиснати за 15 мин. в гореща вода с мед/

Кори за баница - 1 пакет

Олио - 100 мл

Захар - 150 г

Канела - 15 г

Галета - 30 г и леко запечени орехи - 150 г

Пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:


1.Нарязаната тиква задушавам в малко олио и вода до омекване. 

Слагам една върху друга 2 кори за баница, които поръсвам с олио, захар, тиква, боровинки, канела, галета и орехи. 




Навивам руло, което слагам в тава с хартия за печене. 




Процедурата повтарям до изчерпване на продуктите.

2.Тиквеникът пека на 180 градуса за 30 минути. Поръсвам с пудра захар.



ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 1 декември 2025 г.

Розов хумус - цветна разядка с нахут и цвекло

 



Да разнообразим менюто за Бъдни вечер с тази вкусна цветна разядка от нахут и цвекло. 

Тя е много лесна и бърза. 


Продукти:

400 г сварен нахут /или консерва/

100 г сварено цвекло

2 супени лъжици сусамов тахан

100 мл зехтин /или олио/

2 скилидки чесън

Лимонов сок от 1 лимон

Сол, черен пипер на вкус

За декорация: краставица, репичка, кедрови ядки /или други/, копър


Начин на приготвяне:

Описаните продукти смилам в блендер с малко вода от сварения нахут. Изливам в купа.

Нарязвам краставицата и репичката на тънки резени. 




Наситнявам копъра.




Декорирам с нарязаните зеленчуци. Поръсвам с кедрови ядки и зехтин на тънка струйка.


ДОБЪР АПЕТИТ!