сряда, 24 юли 2024 г.

Спаначени равиоли с масло

 




Продукти


Тесто:
Брашно - 300 г
Яйца - 2 бр.
Бейби спанак - 50 г

Плънка:
Сирене - 200 г
Яйца - 1 бр.
Див лук (или пресен)
Мащерка

Сос:
Масло - 70 г
Див лук, щипка лют пипер
Чесън , сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Спанакът се смила с миксер заедно с яйцата. Добавя се брашно до меко тесто, което се поставя в хладилник за 30 минути. Разточва се тънка кора и с помощта на уред или с остър нож се изрязват квадратни равиоли с плънка от описаните продукти.










2.Те се пускат в подсолена вряща вода с малко зехтин за 2 минути. Подреждат се в чиния и се заливат с горещ маслен сос.




ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 19 юли 2024 г.

Забулени яйца, кой не ги обича?

 




Продукти:


Яйца - 6 бр.
Вода - 1 л
Оцет - 30 мл

Сос:
Кисело мляко - 400 г
Горчица - 10 г
Чесън - 1-2 скилидки
Копър - 1/2 връзка
Масло - 50 г
Сол, червен и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Подсолената и подкиселена вода се излива в съд на котлона и се загрява до кипене. Водата се завихря с лъжица и в нея внимателно се пуска яйце. То става готово, след като се обгърне със сварен белтък от всички страни. Това става за около 4 минути.





2.Сварените по този начин яйца се поставят в подходяща чиния заедно със сос от кисело мляко, овкусено с горчица, чесън, нарязан копър, сол и черен пипер.
3.Допълнително се загрява масло, което се оцветява с червен пипер. По желание в него могат леко да се сотират малки парченца бекон.





                                                                      ДОБЪР АПЕТИТ!