вторник, 17 февруари 2015 г.

Торта с кайсии и карамел



Продукти:

Блат:
Яйца - 4 бр.
Брашно - 100 г
Бадемови ядки - 50 г
Какао - 30 г
Захар - 100 г
Разтопено масло - 30 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.

Крем:
Маскарпоне - 300 г
Сладкарска сметана - 300 мл
Пудра захар - 100 г
Ванилия - 1 бр.

Захар за карамелизиране - 50 г
Компот от кайсии
Захарни фигурки и перли за украса

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват с 50 г захар на сняг. Жълтъците - с другата половина от захарта и се добавят маслото, леко запечените и смлени ядки, брашното, бакпулверът и ванилията. Двете смеси леко се разбъркват и се изсипват в тортена форма с пергаментова хартия.
2. Блатът се пече на 180 градуса за около 30 минути. След охлаждане хоризонтално се режат 3 еднакви части.
3.Блатовете се сиропират с карамел, разтворен в 100 мл сок от компот и върху тях се нареждат малки парченца от кайсии. Шприцова се и кремът от разбита сметана, маскарпоне, захар и ванилия.

 

4.Готовата торта се украсява със захарни фигурки и перли.



Няма коментари:

Публикуване на коментар