Блат:
Яйца - 3 бр.
Брашно - 60 г
Захар - 60 г
Орехи - 150 г
Тъмни стафиди - 50 г
Масло - 150 г
Бакпулвер - 10 г
Черен шоколад - 100 г
Бял шоколад - 50 г
Кора от 1/2 лимон
Сок от 1/2 лимон
Ром - 15 мл
Крем:
Черен шоколад - 300 г
Сладкарска сметана - 200 г
Компот от ананас
Кокосови стърготини и пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Белтъците се разбиват на сняг с половината от захарта. Жълтъците - с другата половина, размекнато масло, разтопен черен шоколад, смлени орехи, стафиди (предварително накиснати в ром и малко вода) и останалите продукти. Двете смеси се обединяват с леко бъркане.
2.Нанасят се с шпатула в широка тава върху хартия за печене на тънък пласт.
3.Шоколадовият блат се поръсва с наситнен бял шоколад.
4.Пече се на 170 градуса за 10-15 минути и след охлаждане се нарязва.
5.Блатовете се сиропират с компота и върху всеки се нанася на тънък пласт наситнен ананас, разбъркан с малко сметана. Върху него с лъжица се слага от крема, който съдържа 300 г разтопен на водна баня черен шоколад и 200 мл разбита сладкарска сметана.
6.Блатовете, ананасът и кремът се редуват до изчерпване на количествата.
7.Върху тортата се нанася останалият крем и се поръсва с кокосови стърготини и пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар