петък, 3 ноември 2017 г.

Пестил с праскови, моркови и карамел


Продукти:

За пестила:
Праскови - 1 кг, моркови - 1 кг, захар - 800 г, вода - 400 мл, лимонена киселина - 6 г, пектин - 40 г, звездовиден анасон - 3 бр., канела - 2 пръчки, карамфил - 6 бр., индрише - 3-4 листа, орехи - 300 г

За карамела:
Захар - 300 г, сладкарска сметана - 400 мл, масло - 30 г

Начин на приготвяне:

1.Прасковите се изчистват от костилките и се нарязват в тава. Морковите се обелват и се нарязват в другата половина на същия съд. Слагат се подправките, поръсват се с 600 г захар и така престояват една нощ.


2. Сладкото трябва да заври в загрята на 200 градуса фурна. Тавата се изважда и след охлаждане процедурата се повтаря. По този начин сиропът се сгъстява.
3.Подправките се отстраняват, а прасковите и морковите се пюрират отделно с по 3 г лимонена киселина и по 20 г пектин. Прекарват се през сито за по- нежна консистенция.


Изливат се в две широки тави, които са покрити с хартия за печене. Сушат се на топъл въздух с вентилатор при 80 градуса за 4 часа, след което се обръщат и се сушат още 2 часа.
4.Двата вида пестил се слагат един върху друг и се навиват на руло. Съхраняват се в пергаментова хартия или изсушени орехови листа на хладно и сухо място.
5.Между двата пласта пестил могат да се сложат орехи и карамел.




2 коментара:

  1. Здравейте,как се прави карамел ът мек?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Траяна! Карамелът става мек, когато се добави повече сметана, а тук тя е 400 мл. Рецептата може да включи и 50 г царевичен или глюкозен сироп.

    ОтговорИзтриване