четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Кейк попс - кексчета на клечка



 
ПРОДУКТИ:

Блат за торта - ванилов, шоколадов или друг, орехи - 100 г, тъмен шоколад - 200 г, млечен шоколад - 200 г, златиста сладкарска боя, захарни фигурки за декорация

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1.Орехите се смилат, разбъркват се с предварително натрошен блат и постепенно към тях се добавя разтопен на водна баня тъмен шоколад. Структурата на сместа трябва да стане пластична и от нея се оформят еднакви топчета.


2.Млечният шоколад също се разтопява на водна баня и в него се потопяват върховете на дървени или други шишчета, които се слагат в средата на кексчетата. Поставят се в камера за 15 минути.
3.Изваждат се от фризера и се обливат с бял шоколад. Шишчетата могат да се забият в стиропор до стягане на белия шоколад.
4. С четка се нанася малко количество златиста сладкарска боя, след което кексчетата се поръсват с шоколад или с него се рисуват различни орнаменти.



петък, 4 ноември 2016 г.

Бисквити без мляко и яйца - с лимец, бадеми и меласа



                                                             ПРОДУКТИ:

                       Брашно от лимец - 200 г                 Вода - 50 мл
                       Меласа - 100 г                                 Бакпулвер - 5 г
                       Бадеми - 50 г                                   Ванилия - 1 пакетче
                       Олио - 30 мл                                    Канела - 5 г
                       Мед - 50 г

Начин на приготвяне:

1.Бадемите се смилат и се добавят към брашното, меласата и останалите продукти. Сместа се разбърква добре и се излива в пош. Шприцова се в тава, която е покрита с хартия за печене.


2.В средата на бисквитите се поставят бадеми и се пекат на 180 градуса за 15 минути.



сряда, 2 ноември 2016 г.

Бонбони с бадеми и карамелена глазура



Продукти:                                                                     Глазура:
                                                                                    Сметана - 400 мл
Плънка:                                                                        Захар - 200 г
Белени бадеми - 100 г                                                   Масло - 30 г
Крема сирене - 100 г                                                     Нес кафе - 30 г
Кокосови стърготини - 50 г                                           Ванилия
Бял шоколад - 100 г                                                      Лимонов сок на вкус
Мед - 50 г
Ликьор "Лимончело" - 10 мл                                        Бамбукови шишчета

Начин на приготвяне:

1.Плънката за бонбоните се приготвя от смлени бадеми, разтопен на водна баня шоколад и останалите описани продукти. Поставя се за 1 час в хладилник. Оформят се бонбони с правоъгълна или с кръгла форма.
2.Сметаната, захарта и маслото се загряват в съд на котлона до светъл карамел. Разбъркват се с нес кафе, ванилия и лимонов сок. В тази глазура се потопяват забодените с шишчета бонбони, след което се поставят върху силиконова повърхност.


Останалата карамелена смес се излива в тава, покрита с хартия за печене. Оставя се в хладилник за няколко часа, след което се реже на квадратчета.
Бонбоните се поръсват с кокосови стърготини и се декорират с белени бадеми.