четвъртък, 28 юли 2016 г.

Пълнени камби с яйца и шунка



Продукти:

Шунка - 300 г
Прясно сирене - 200 г
Сметана - 200 мл
Масло - 30 г
Камби
Яйца - 5 бр.
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Камбите се изчистват от семките и се разполовяват. Поставят се в тава под алуминиево фолио на 200 градуса за 10 минути и се изцеждат от отделения сок.
2.Смесват се яйцата, нарязаните шунка и сирене, сметаната и разтопеното масло. Овкусяват се със сол и черен пипер.
3.Камбите се пекат на 180 градуса за около 10 минути.




сряда, 6 юли 2016 г.

Запечени тиквички с кашкавал



Продукти:

Тиквички - 500 г
Кашкавал - 300 г
Яйца - 4 бр.
Сметана - 200 мл
Царевично брашно - 50 г
Копър - 1 връзка
Лук - 1/2 глава
Чесън - 2 скилидки
Масло - 30 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Обелените тиквички се настъргват на едро ренде и сокът от тях се отстранява. Нарязаните лук и чесън се сотират в малко мазнина заедно с тиквичките. Овкусяват се със сол, черен пипер и копър. 1/3 от сместа се разбърква със 150 г кашкавал и 50 г брашно и с тях се облепва основата и стените на намаслена форма.


2.Поставя се на 180 градуса и се пече до златисто.
3.Яйцата се разбиват, добавят се сметаната, кашкавалът и тиквичките и сместа се излива в средата на формата. Отново се слага на 180 градуса и се пече около 20 минути.



неделя, 3 юли 2016 г.

"Бял мъж"



Продукти:

Прясно сирене - 1 кг
Прясно мляко - 200 мл
Бяло брашно - 100 г
Царевично брашно - 100 г
Масло - 30 г

Начин на приготвяне:

1.Натрошеното сирене се загрява в съд на котлона. След като стане на кашичка, се добавят млякото и маслото.
2.При непрекъснато бъркане се изсипва и брашното.


Това ястие е характерно за българската традиционна кухня и се прави на Петровден. В миналото се е приготвяло от мъже.