петък, 29 април 2016 г.

Шоколадови кошнички с крем



Продукти:

Крем:
Захар - 100 г
Маскарпоне - 250 г
Бял шоколад - 50 г
Лимонов сок - 10 мл
Настъргана кора от 1/2 лимон

За кошничките и фигурите върху тях:
Бял шоколад - 200 г
Цветна захар ( синя, зелена, червена и жълта ) - 30 г
Масло - 30 г
Лимонова есенция

Начин на приготвяне:

1.Шоколадът се разтопява на водна баня и се разбърква с останалите продукти за кошничките и фигурите върху тях. Последните се правят в силиконови формички.
2.Захарта за крема се слага в дълбок съд на котлона да карамелизира и внимателно се разбърква с разтопен бял шоколад, маскарпоне, лимонов сок и кора от лимон. След като се охлади, с този вкусен крем се пълнят кошничките.





вторник, 26 април 2016 г.

Шоколадови яйца



Продукти:

Бял шоколад - 200 г
Масло - 30 г
Екстракт от ванилия - 10 мл
Филирани бадеми за поръсване

Дребни захарни фигурки и цветни кокосови стърготини за украса

Начин на приготвяне:

1.Шоколадът се разтопява на водна баня и се разбърква с маслото и ванилията.
2.С четка шоколадовата смес се нанася в силиконови формички. Поставя се на хладно да стегне и процедурата се повтаря, като шоколадовите яйца се поръсват от вътрешната страна с филирани и леко запечени бадеми.


 

3.Половинките се пълнят с бонбони и се слепват с разтопен шоколад. Шоколадовите яйца могат да се декорират с цветни фигурки, кокосови стърготини и желатинови бои.




четвъртък, 14 април 2016 г.

Питка с лимец



Продукти:

Брашно от лимец - 400 г
Бяло брашно - 200 г
Олио - 30 мл
Яйца - 2 бр.
Хладка вода - 300 мл
Мая - 20 г
Захар - 5 г
Сол - 15 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в хладка вода и се разбъркват с бяло брашно до рядка кашичка. Сместа втасва за около 30 минути.
2.Добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто, което се поставя в намаслена тава. Тестото леко се поръсва с бяло брашно и с остър нож върху неговата повърхност се изрязват различни фигури.
3.Питката отново трябва да втаса и се пече на 180 градуса за 40 минути.



вторник, 5 април 2016 г.

Лесни малки банички със сирене и яйца



Продукти:

Кори за баница - 1 пакет
Сирене - 300 г
Яйца - 5 бр.
Олио - 50 мл
Разтопено масло - 50 г
Кисело мляко - 400 г
Брашно - 30 г
Сода за хляб - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Яйцата се разбиват и към тях се добавят натрошеното сирене и останалите изброени продукти.
2.Корите се навиват на руло и се режат на ленти с широчина около 1 см. Добре се разбъркват с яйчената смес, тъй като не трябва да има сухи кори в баницата.


3.Сместа се излива в малки намаслени форми за мъфини и се пече на 180 градуса за 15 минути до златисто.


4.Получават се вкусни малки банички, които се поднасят с кисело мляко.