петък, 31 юли 2015 г.

Кюфтенца от пилешко месо, картофено пюре и тиквички



Продукти:

Сварено пилешко месо - 500 г
Сварени картофи - 200 г
Тиквички - 150 г
Пресен лук - 1/2 връзка
Яйца - 1 бр.
Магданоз - 1/2 връзка
Сол, черен пипер
Настърган кашкавал - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Описаните продукти се смилат с миксер и се разбъркват с настърган кашкавал.
2.Оформят се малки кюфтенца, които се изпържват по няколко минути от всяка страна до златисто. Излишната мазнина се отстранява върху кухненска хартия.


понеделник, 27 юли 2015 г.

Лесен сладкиш с кайсии



Продукти:

Кайсии - 400 г
Бутер тесто - 1 кора
Захар - 200 г
Вода - 20 мл
Масло - 30 г
Лимонов сок - 30 мл
Канела за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Захарта се слага в съд на котлона и се карамелизира. Разбърква се внимателно с масло и лимонов сок. 
2.Нарязаните кайсии се нареждат върху карамела.
3.Изрязва се кръгла кора от бутер тесто и се поставя така, че да покрие кайсиите. 


4.Сладкишът се пече в загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути. Обръща се върху подходящ поднос и се поръсва с канела.
5.Кръглата тестена кора може да се изпече отделно и след като изстине, тогава да покрие кайсиите.




понеделник, 6 юли 2015 г.

Предястие от бутер тесто и шунка



Продукти:

Бутер тесто - 1 кора
Тънко нарязана шунка - 300 г

Начин на приготвяне:

1.С метален ринг от тестената кора и от шунката се изрязват листенцата на цветята. Те се подреждат в малки форми за мъфини, в основата на които също се слага кръгче от бутер тесто.


2.Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.


Резултатът е чудесно предястие, което може да се предложи със студена бира за летните горещини.


сряда, 1 юли 2015 г.

Салата от маринован фенел, кервиз и цвекло



Продукти:

Фенел - 2 глави
Кервиз (глава) - 1/2
Червено цвекло - 200 г
Лук - 1 глава

Марината:
Светъл балсамов оцет - 200 мл
Мед - 15 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Слоевете на фенела се разделят, кервизът и цвеклото се обелват и се режат на части.
2.За маринатата оцетът трябва да заври, добавят се останалите продукти за салатата и съдът се отстранява от котлона. Зеленчуците престояват 2-3 часа и се оцветяват в червено.
3.За тази салата е подходяща и настъргана ябълка. Преди поднасяне се поръсва със зехтин.