вторник, 30 юни 2015 г.

Фалафели с нахут и амарант



Продукти:

Нахут - 300 г
Амарант - 100 г
Пълнозърнесто брашно - 30 г
Бакпулвер - 5 г
Чесън - 1-2 скилидки
Магданоз, кориандър, див лук
Лют пипер
Кимион, индийско орехче
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Нахутът се накисва в студена вода за 1 нощ, след което се сварява, прецежда се и се смила с миксер на хомогенна каша. Добавят се наситнените кориандър, магданоз, настърган чесън и останалите подправки. Последните се продават и в готов вид за фалафели.
2.Амарантът се сварява във вода (съотношението е 1:3) на ниска температура, разбърква се със смления нахут и от сместа с лъжица се слага в нагорещена мазнина.


4.Фалафелите се пържат до златисто, а излишната мазнина се отстранява върху кухненска хартия. Поднасят се със салати и чеснов сос.


четвъртък, 25 юни 2015 г.

Фунийки от бутер тесто с лимонов крем


Продукти:

Бутер тесто - 1 кора
Жълтък за намазване

Крем:
Прясно мляко - 500 мл
Захар - 150 г
Жълтъци - 4 бр.
Пшенично нишесте - 30 г
Масло - 50 г
Ванилия - 1 бр.
Лимонов сок - 50 мл
Настъргана кора от 1 лимон
Желатин - 10 г
Кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

1.От бутер тестото се изрязват тънки лентички, които се навиват около метални фунийки.


Намазват се с разбит жълтък и се пекат в загрята на 200 градуса фурна до златисто.
2.Прясното мляко и захарта се загряват в съд на котлона и при непрекъснато бъркане се добавят разбитите с нишесте и малко студено прясно мляко жълтъци. След като се сгъсти, сместа се разбърква с масло, лимонов сок, настъргана кора от лимон и разтворен желатин.
3.Охладеният крем се шприцова в готовите фунийки и се поръсва с кокосови стърготини.


понеделник, 22 юни 2015 г.

Кошнички от бекон с яйца и зеленчуци



Продукти:

Бекон
Зеленчуци по избор - лук, чушки, моркови и др.
Яйца
Настърган кашкавал
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Лентички от бекон се нареждат в малки формички за мъфини.


2.Лукът, чушките и морковите се нарязват и се задушават в олио и малко вода до омекване. Овкусяват се със сол и черен пипер и се разпределят в кошничките от бекон. Поръсват се с настърган кашкавал.
3.Зеленчуците се покриват с яйца и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути под алуминиево фолио.



събота, 20 юни 2015 г.

Плетена питка с масло



Продукти:

Брашно - 600 г
Прясно мляко - 300 мл
Мая - 20 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 100 г
Оцет - 10 мл
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и с 2 яйца, 1 белтък, 70 г меко масло и останалите продукти се замесва меко тесто.
2.След втасване се отделя малка част от него, а останалото тесто се разточва на 4 кръгли кори, които се намазват с масло и се слагат една върху друга. Центърът се очертава с малка чашка и с остър нож до него на кръст се изрязват 8 триъгълника. На всеки се прави прорез и краищата се промушват през него 2 пъти. Всеки триъгълник завършва с плитка.



Празните пространства се запълват с фитилчета от тесто.


3.Питката се намазва с разбит жълтък и отново трябва да втаса. Пече се на 180 градуса за 40 минути до златисто.




четвъртък, 18 юни 2015 г.

Миди с ориз



Продукти:

Миди - 1,5 кг
Кервиз - 1 стрък
Чесън - 2-3 скилидки
Ориз - 200 г
Лук - 1 глава
Моркови - 1-2 бр.
Домат - 1 бр.
Масло - 30 г
Бяло вино - 100 мл
Девисил, сол, червен и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Мидите се изчистват от водораслите и се измиват добре. Поставят се в тенджера на котлона заедно с нарязани кервиз и чесън до отваряне на черупките. Това става за около 10 минути. Бульонът от мидите се прецежда.
2.Лукът и морковите се наситняват и се задушават в мазнина и малко вода до омекване. Разбъркват се с нарязан домат, червен пипер и ориз. След овкусяване със сол и черен пипер се излива  бульонът, образуван от варенето на мидите и ако е необходимо, още малко вода. В края на варенето, ястието се разбърква с ароматно бяло вино, масло, девисил и сварените миди. Последните могат да се напълнят с ориз и така те ще имат по - привлекателен вид.





вторник, 16 юни 2015 г.

Ароматни бонбони със сусамов тахан и пуканки от амарант



Продукти:

Сусамов тахан - 100 г
Мед - 100 г
Орехи - 150 г
Кашу - 50 г
Сушени кайсии, стафиди - 100 г
Канела - 1/2 чаена лъжичка
Лимонен (или друг ликьор) - 15 мл
Настъргана лимонена кора - от 1/2 лимон

Пуканки от амарант за овалване - 50 г

Начин на приготвяне:

1.Кайсиите и стафидите се накисват в малко вода и ликьор за 30 минути. Смилат се с миксер заедно с останалите продукти. От пластичната ароматна смес се слага в малки формички, които престояват на хладно за 2-3 часа.
3.На котлона се поставя тенджера, която силно трябва да се нагорещи. Добре е тя да е със стъклен капак.  Амарантът се изсипва в нагорещения съд и трябва да се наблюдава, за да не  изгори. Пуканките са готови след 2-3 минути и в тях се овалват готовите бонбони.




понеделник, 15 юни 2015 г.

Сиренки със сусамени семена



Продукти:

Тесто:
Брашно - 500 г
Прясно мляко - 150 мл
Кисело мляко - 100 г
Сода за хляб - 5 г
Мая - 20 г
Яйца - 2 бр.
Олио - 30 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Плънка:
Сирене - 300 г
Яйце - 1 бр.

Масло - 30 г за намазване
Сусамени семена за поръсване

Начин на приготвяне:

1.С изброените продукти се замесва меко тесто, което трябва да втаса.
2.Малки части от тестото се разтеглят с намаслени пръсти под формата на правоъгълници и се намазват с разтопено масло.
3.Сиренето се надробява и се разбърква с яйцето. От тази плънка се слага в средата на всеки правоъгълник и краищата се прищипват.


4.Сиренките се нареждат в тава, намазват се с разтопено масло и се поръсват със сусамени семена. След като втасат, се пекат на 180 градуса до златисто.




четвъртък, 11 юни 2015 г.

Запечени тиквички със сметана, лапад и моркови



Продукти:

Тиквички - 400 г
Моркови - 100 г
Лапад - 1 връзка
Пресен лук - 1 стрък
Копър - 1/2 връзка
Настърган кашкавал - 100 г
Сол, черен пипер

Заливка:
Готварска сметана - 400 мл
Яйца - 3 бр.
Сол

Начин на приготвяне:

1.Тиквичките и морковите се обелват и се настъргват. Разбъркват се с нарязани лапад, лук, копър и останалите продукти, след което се изсипват в тавичка.


2.Заливат се с добре разбърканата сметанова смес.


3.Пекат се на 180 градуса за 25 минути.



сряда, 10 юни 2015 г.

Мъфини със сладко от горски ягоди



Продукти:

Брашно - 250 г
Нишесте - 50 г
Яйца - 2 бр.
Захар - 150 г
Кисело мляко - 150 г
Бакпулвер - 10 г
Масло - 100 г
Кора от 1/2 лимон
Лимонова есенция
Сладко от горски ягоди

Заквасена сметана - 200 г
Пудра захар - 50 г
Ром - 10 мл

Начин на приготвяне:

1.Течните съставки на тестото се разбиват с миксер, след което се добавят брашното, нишестето, бакпулверът и ароматите.
2.С лъжица за сладолед от сместа се слага в малки формички и в средата се нареждат ягодите от сладкото.
3.Мъфините се пекат на 180 градуса за 15 минути. Поднасят се със сметана, разбита с пудра захар и ром.




понеделник, 8 юни 2015 г.

Панирани рулца от рикота с маслини и каперси



Продукти:

Рикота (извара) - 300 г
Настърган кашкавал - 100 г
Нарязани маслини - 50 г
Каперси - 50 г
Зехтин - 15 мл
Яйце - 1 бр.
Пълнозърнесто брашно - 15 г
Див лук, копър, сол, черен пипер
Брашно за овалване на готовите рулца

Панировка:
2 яйца, 15 г брашно, 15 г овесени трици, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Посочените продукти се разбъркват добре. От тях се правят малки рулца, които се овалват в брашно и се поставят на хладно за 1 нощ.
2.Панират се в овкусените със сол и черен пипер яйца, брашно и овесени трици. Пържат се за няколко минути в нагорещена мазнина.
3.Сервират се върху подходящ поднос и се украсяват с цвят от див лук и каперси.




понеделник, 1 юни 2015 г.

Панакота с шоколад и малинов сос



Продукти:

Сладкарска сметана - 400 мл
Прясно мляко - 200 мл
Черен шоколад - 150 г
Сварено кафе - 50 мл
Лимонена кора - от 1/2 лимон
Ром - 15 мл
Захар - 50 г
Желатин - 30 г

Малинов сос:
Малини - 300
Захар - 100 г
Вода - 50 мл
Лимонов сок - 15 мл

Начин на приготвяне:

1.Малинов сос: малините и захарта се слагат в съд на котлона. Образуваният сос се прецежда и се разбърква с лимонов сок и малко разтворен желатин. Излива се в основата на формички и по желание може да се добави и желирана сметана. Слага се на хладно, за да стегне.


2.Сметаната и прясното мляко се загряват и се разбъркват с начупения шоколад. Добавят се кафето, ароматите и разтвореният желатин. След леко охлаждане шоколадовата смес се излива върху желирания малинов сос.
3.Панакотата се слага в хладилник за 2-3 часа, след което се обръща върху поднос и се гарнира с малини и малинов сос.