сряда, 8 април 2015 г.

Козунак със сметана




 Продукти:

Брашно за козунак - 600 г
Готварска сметана - 250 мл
Мая - 20 г
Яйца - 5 бр.
Захар - 150 г
Масло - 60 г
Олио - 60 мл
Лимонова кора - от 1 лимон
Ванилия - 2 бр.
Амарант за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята и 10 г захар се разтварят в затоплена сметана и с малко пресято брашно се прави рядка каша, която трябва да втаса.
2.4 яйца, 1 белтък и останалата захар се разбиват с миксер до побеляване. Добавят се олиото, настърганата лимонена кора, ванилията и втасалата мая. С пресято брашно се оформя меко тесто, което също трябва да втаса. Този процес е продължителен, тъй като в него се съдържа голям процент захар. Тестото може да се замеси вечерта и да се остави на стайна температура за 1 нощ.
3.Втасалото тесто не се меси, а се разтегля с ръце, намазани с разтопено масло. Събира се и отново се разтегля. Това се прави до изчерпване на маслото. Така готовият козунак става "на конци".
4.Изтеглят се два фитила, които леко се усукват самостоятелно и един в друг. Завиват се около сгънато на топка алуминиево фолио, под което след изпичане се образува пространство. То може да се запълни с боядисани яйца за Великден.


5.Козунакът се намазва с разбит жълтък и се поръсва с амарант. След като втаса, се пече на 180 градуса за 40 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар