събота, 7 февруари 2015 г.

Сладкиш с крем карамел и ябълки




Продукти:

Ябълки - 1 кг
Червено вино - 30 мл
Карамфил - 2-3 зрънца
Канела - 1 пръчица
Бисквити с какао - 300 г
Орехи - 100 г

Яйчен крем:
Прясно мляко - 500 мл
Яйца - 3 бр.
Брашно - 30 г
Пшеничено нишесте - 30 г
Захар - 100 г
Ванилия - 1 бр.

Захар за карамелизиране - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Шест ябълки се обелват и се издълбават. Поставят се в леко подсладена вряща вода с червено вино, карамфил и канела за 2-3 минути.
2.Яйцата се разбиват със 100 г захар. Разбъркват се до хомогенна смес с брашно, нишесте, прясно мляко и ванилия.
3.100 г захар се карамелизира и в нея внимателно се добавят обелена и нарязана ябълка, начупени орехи и натрошени бисквити. Това представлява основата на сладкиша.
4.В тава за печене на водна баня се нареждат охладените ябълки. Те се пълнят с бисквитена смес, като останалото количество покрива основата на съда.


5.Около ябълките се излива яйченият крем.


6.Сладкишът се пече за 40 минути на 150 градуса. Ако е необходимо, се покрива с алуминиево фолио, за да не изгори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар