вторник, 30 декември 2014 г.

Щрудел с ябълки, орехи и стафиди



Продукти:

Тънки кори за баница - 1 пакет
Ябълки - 400 г
Стафиди - 100 г
Орехи - 100 г
Овесени трици - 30 г
Кафява захар - 200 г
Канела - 10 г
Олио - 50 мл
Газирана вода - 200 мл
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Ябълките се обелват, изчистват се от семките и се нарязват на дребно. Разбъркват се със стафиди, начупени орехи, овесени трици, захар и канела.
2.Взимат се 3 кори и се поръсват с олио и плънка. Навива се руло, което се слага в намаслена тава. Това се прави до изчерпване на количествата.
3.В тавата щруделът се нарязва на парчета, залива се с газирана вода и така след като се изпече, той става по-сочен.





неделя, 28 декември 2014 г.

Новогодишен кекс с шоколад




Продукти:

Какаов кекс с череши - 300 г
Черен шоколад - 100 г
Бял шоколад - 100 г
Сладкарска сметана - 100 мл

За украса:
Кокосови стърготини, дребни захарни и шоколадови фигурки, златиста сладкарска боя

Начин на приготвяне:

1.Кексът се реже хоризонтално на две половини и се оформя на части с различни по големина формички.


2.Черният и белият шоколад се разтопяват на водна баня и се разбъркват с по 50 мл сметана. Двете смеси се обединяват с еднократно разбъркване, за да се получи меланж. С този шоколадов крем се пълнят кексовите кръгчета.


3.Кръгчетата се поставят едно в друго.


4.Процедурата се повтаря до изчерпване на количествата.


5.Шоколадовият крем се намазва върху завършения кекс, поръсва се с кокосови стърготини и се украсява с посочените продукти.






събота, 27 декември 2014 г.

Задушени зеленчуци с хрупкави палачинки и шунка



Продукти:

Червени чушки - 300 г
Лук - 2 глави
Моркови - 200 г
Кервиз - 2-3 стръка
Магданоз - 1/2 връзка
Сол, черен пипер
Домати - 2-3 бр.

Палачинки:
Прясно мляко - 400 мл
Брашно - 200 г
Яйца - 4 бр.
Сол, черен пипер
Масло - 30 г

Шунка - 200 г

Начин на приготвяне:

1.Палачинковото тесто се приготвя с разбити яйца, брашно, прясно мляко, сол и черен пипер. Пекат се тънки палачинки в нагорещен и намазан с масло тиган.


2.Всяка палачинка се навива на руло, което се нарязва на тънки ленти. Това действие се повтаря и с шунката. В силно нагорещена мазнина лентичките се изпържват до златисто. Изваждат се върху кухненска хартия.
3.Лукът, морковите, чушките и кервизът се нарязват на ивици, овкусяват се и се задушават до омекване.
4.Готовите зеленчуци се сервират върху изчистени от семките домати и се поръсват с магданоз и хрупкави лентички от палачинки и шунка.


вторник, 23 декември 2014 г.

Оризови кюфтета с аспержи и киноа



Продукти:

Сварен ориз - 200 г
Яйца - 1 бр.
Лук - 1 глава
Моркови - 100 г
Аспержи - 100 г
Киноа - 50 г
Шафран - 1 щипка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Аспержите се бланшират за 2-3 минути във вряща подсолена вода, след което се нарязват на парченца. Лукът и морковите се настъргват.


2.Всички посочени продукти за кюфтетата се смесват.


3.С лъжица от сместа се слага директно в нагорещена мазнина.


4.Кюфтетата се пържат до златисто и се поднасят с чеснов или доматен сос.


Аспержите имат високо съдържание на антиоксиданти и са ниско калорични. Те са източник на много витамини: А, В, С, Е и др. В своя състав включват желязо, калий, мед, фосфор и др. Имат противовъзпалително действие върху човешкия организъм.


сряда, 17 декември 2014 г.

Телешки стек с гъбен сос и печени зеленчуци



Продукти:

Телешки стек  - 200 г (за една порция)

Марината:
Зехтин - 20 мл
Червено вино - 100 мл
Балсамов оцет - 10 мл
Горчица - 5 г
Лимонов сок, розмарин, бял и черен пипер, сол

Гъбен сос:
Гъби - 300 г
Готварска сметана - 300 мл
Масло - 20 г
Брашно - 10 г
Топено сирене - 100 г
Сол, черен пипер, лимонов сок

Зеленчуци:
Картофи, червени чушки, моркови, лук, лимон

Начин на приготвяне:

1.Телешкият стек се маринова за едно денонощие. Така месото става крехко и ароматно.
2.В нагорещен тиган с малко мазнина стекът се изпича от двете страни. Поставя се в чиния и се покрива с алуминиево фолио.
3.Гъбите се нарязват и се запържват с масло в тигана, в който е сготвен стекът. Поръсват се с брашно и при непрекъснато бъркане се добавят сметаната и топеното сирене. Овкусяват се със сол, черен пипер и лимонов сок.
4.Червените чушки се режат на колелца, морковите - на ленти, лукът, картофите и лимонът се разполовяват. Картофите се сваряват в подсолена вода, а лукът и морковите се бланшират за 3-4 минути. Зеленчуците се запичат в нагорещен съд, за да придобият по-приятен вид.
5.Стекът се нарязва под ъгъл и се сервира заедно със зеленчуците.
Може да се нареже много тънко и да се поднесе само с гъбен сос.



понеделник, 15 декември 2014 г.

Питка "Коледно настроение"



Продукти:

Брашно - 500 г
Прясно мляко - 150 мл
Мая - 20 г
Готварска сметана - 100 мл
Яйца - 3 бр.
Разтопено масло - 40 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Киноа за поръсване на питката

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и с 2 яйца, 1 белтък и останалите продукти се замесва меко тесто. След като втаса, част от тестото се разточва на кора и с формички се изрязват фигурите. Другата част се оформя на питка.
2.Натиска се по диаметър така, че да се оформят отделни сектори.


3.Питката се намазва с разбит жълтък, поръсва се с киноа и след втасване се пече на 180 градуса за 35 минути. Върху тестените фигури също се нанася разбит жълтък и се изпичат до златисто.


Киноата е определена като супер здравословна храна. Тя е изключително богата на протеини, витамини и фибри. Киноата е източник на калций, манган, магнезий, фосфор, желязо и др. Включва се в супи и различни ястия. Ако се вари, съотношението на киноа и вода е 1:2.
 Киноата може да се запече на сух тиган до златисто, за да придобие уникален лешников аромат. Така може да се добави към зелена салата.






събота, 13 декември 2014 г.

Кошничка от тесто с ленени семена



Продукти:

Брашно - 500 г
Мая - 20 г
Прясно мляко - 200 мл
Яйца - 3 бр.
Разтопено масло - 30 г
Сол - 10 г
Захар - 5 г
Ленени семена - 70 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко, добавят се 2 яйца, 1 белтък и заедно с останалите продукти се замесва меко тесто. След като втаса, се разточва една кора. Част от нея се отделя, за да се изрежат с формички малките питки. От другата част се оформя елипса, върху която се правят нарези. Поставя се върху алуминиево фолио, за да може при печенето да запази своята форма.


2. Оформя се и дръжката на кошничката.


3.Намазва се с разбит жълтък и след втасване се пече до златисто заедно с малките питки.




четвъртък, 11 декември 2014 г.

Лесни мъфини с ягоди



Продукти:

Блат:
Яйца - 4 бр.
Брашно - 200 г
Захар - 150 г
Разтопено масло - 30 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Настъргана кора от 1/2 лимон

Крем:
Сметана - 300 мл
Захар - 50 г

Замразени ягоди - 300 г

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг с 50 г захар. Жълтъците - с 50 г захар, масло и останалите продукти. Двете смеси се обединяват, разбъркват се и се изливат в широка тава, покрита с хартия за печене. По този начин блатът става по-тънък. Пече се на 180 градуса за 15 минути. След охлаждане с формичка се изрязват малки кръгчета.


2.Прави се сироп от 50 г захар и 100 мл вода. След като заври, в него за кратко се поставят нарязаните на кръгчета ягоди. Блатът на мъфините се напоява със сиропа, след което се шприцова кремът от разбита сметана и се слага по едно кръгче от ягодите.



четвъртък, 4 декември 2014 г.

Паниран кашкавал с овесени трици



Продукти:

Кашкавал - 300 г
Яйца - 2 бр.
Брашно, галета, овесени трици
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Кашкавалът се нарязва на правоъгълници с дебелина около 1,5 см. Овалват се в брашно и се поставят на хладно за 1 час. Така при пърженето кашкавалът няма да се разтече.


2.Нарязаният кашкавал се потопява в разбитите яйца, овкусени със сол и черен пипер, овалват се в равни части галета и овесени трици и след това отново в яйца.
3.Изпържват се в нагорещена мазнина до златисто. Ако остане от панировката, тя може да се сготви на омлет.


Панираният кашкавал се украсява с цвете от пресен лук. Поднася се със свежа салата и чеснов или доматен сос.

вторник, 2 декември 2014 г.

Пълнени гъби с ориз



Продукти:

Ориз - 100 г
Пилешки бульон - 300 мл
Гъби - 400 г
Лук - 1 глава
Кашкавал - 100 г
Копър, мащерка
Куркума, сол, черен пипер
Зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

1.Нарязаният лук се запържва в малко мазнина и се добавя оризът, който трябва да стане прозрачен. Разбъркват се със сол, черен пипер и куркума и се налива пилешкият бульон. Оризът ври до готовност и се поръсва с настърган кашкавал, копър и мащерка.
2.Измитите и изчистени гъби се овкусяват със сол, черен пипер и зехтин. Пълнят се с оризовата смес и се пекат за 10 минути на 180 градуса.