неделя, 30 ноември 2014 г.

Солена палачинкова торта с мортадела




Продукти:

Палачинково тесто:
Яйца - 4 бр.
Брашно - 200 г
Прясно мляко - 400 мл
Сол, черен пипер
Масло - 30 г

Червен крем:
Изпечени и пюрирани червени чушки, доматено пюре, настъргани кисели краставички, лека майонеза, босилек, сол и черен пипер

Бял крем:
Крема сирене, сварен и настърган белтък, копър, настъргани кисели краставички, чесън, сол, черен пипер, лимонов сок

Жълт крем:
Лека майонеза, горчица, сварен и стрит жълтък, лимонов сок, настърган кашкавал

Мортадела - 300 г
Настърган кашкавал - 150 г

Начин на приготвяне:

1.От палачинковото тесто се изпичат тънки палачинки в нагорещен и намазан с масло тиган.


2.Върху всяка палачинка се нанася различен вид крем, навива се на руло и се нарежда в съд с кухненско фолио. Всеки ред от палачинки отново се намазва с крем, поръсва се с настърган кашкавал и върху него се слага по една изрязана с формата на съда палачинка.


3.Върху палачинката се поставя и лист мортадела.


4.Палачинковата торта се украсява.


5.Страните се намазват с крем и се покриват с настърган кашкавал.


6.Палачинковата торта се поставя на хладно за около 1 час.


събота, 29 ноември 2014 г.

Пиле жулиен с бекон и сметанов сос



Продукти:

Пилешко филе - 400 г
Бекон - 150 г
Кисели краставички - 100 г
Гъби - 200 г
Царевица от консерва - 100 г
Готварска сметана - 300 мл
Топено сирене - 150 г
Горчица - 10 г
Масло - 20 г
Сол, черен пипер
Магданоз

Начин на приготвяне:

1.Пилешкото филе и беконът се нарязват на ивички. Запържват се до златисто в нагорещена мазнина.
2.Добавят се нарязаните кисели краставички и гъби. Заливат се със сметана и се овкусяват с горчица, сол и черен пипер. В края на готвенето ястието се разбърква с масло и нарязано на кубчета топено сирене.
3.При поднасяне се поръсва с царевица и магданоз.







понеделник, 24 ноември 2014 г.

Милфьой с крем от кестени и шоколад



Продукти:

Тънки кори за баница - 2 бр.
Сварени кестени - 300 г
Маскарпоне - 150 г
Разтопен шоколад - 100 г
Мед - 20 г
Кафява захар - 30 г
Разтопено масло - 30 г
Орехи - 100 г
Канела - 10 г
Ром - 10 мл

Начин на приготвяне:

1.Корите се нарязват на правоъгълници, намазват се с разтопено масло и се поръсват със захар и леко запечени и смлени орехи. Слагат се по 2 кори една върху друга и се поставят върху снопчета от дървени шишчета, за да придобият вълнообразна форма. Пекат се на 180 градуса до златисто.


2.Кремът се приготвя от смлени сварени кестени, мед, крема сирене, разтопен шоколад и ром. Шприцова се върху изпечените кори. При поднасяне десертът се поръсва с канела.




петък, 21 ноември 2014 г.

Торта с тиква, шоколад и орехи



Продукти:

Сварена тиква - 1 кг
Яйца - 2 бр
Сметана - 200 мл
Грис - 150 г
Брашно - 150 г
Орехи - 100 г
Захар - 200 г
Какао - 30 г
Канела - 10 г
Бакпулвер - 10 г
Разтопен черен шоколад - 100 г
Шоколадови пръчици за поръсване на тортата

Начин на приготвяне:

1.Тиквата се пасира и се разбърква със 100 г захар, сметана и яйца.
2.Леко запечените и смлени орехи се смесват с останалите сухи съставки.
3.Във форма с кухненска хартия се редят последователно сухата смес и тиквата, поръсена с разтопен шоколад.


4.Продуктите се редуват до изчерпването на количествата. Тортата се пече на 150 градуса за около 35 минути. Украсява се с шоколадови пръчици и цветя от сварена тиква.







четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Пълнена зелка с кайма и ориз



Продукти:

Зелка - 1 бр.
Кайма - 400 г
Ориз - 150 г
Лук - 1 глава
Моркови - 2 бр.
Домати - 2 бр.
Кимион - 1 щипка
Кервиз - 1 стрък
Дафинов лист
Бахар - 2-3 зрънца
Сол, черен и червен пипер

Начин на приготвяне:

1.Нарязаните лук, моркови и домати се запържват в мазнина, добавя се оризът, който трябва да стане прозрачен. Сместа се овкусява със сол, кимион, черен и червен пипер и се залива с вода, тъй като оризът трябва да се свари. В края на готвенето се добавя и каймата. Ястието може да се приготви и с кисела зелка, но в нея не се слагат домати.
2.Кочанът на зелката се изрязва.


 3.Поставя се в тенджера с подсолена вода, в която има дафинов лист, кервиз, бахар и черен пипер. Зелката трябва да ври около 20 минути до омекване, изважда се и се слага в тава с кочана надолу. Разлиства се и се поръсва с червен пипер и олио.


4.С лъжица се взима от сместа с кайма и ориз и постепенно се завива със зелеви листа. Зелката се пече в тава с малко подсолена вода под алуминиево фолио около 40 минути. След като фолиото се отстрани, по желание може да се запече допълнително.






вторник, 18 ноември 2014 г.

Шоколадови пастички с ягоди



Продукти:

Какаов блат:
Брашно - 200 г
Какао - 80 г
Разтопено масло - 50 г
Олио - 50 мл
Яйца - 3 бр.
Кафява захар - 200 г
Сол - 1 щипка
Прясно мляко - 100 мл
Сода за хляб - 5 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Настъргана лимонена кора - от 1/2 лимон

Сироп:
Сварено кафе - 80 мл
Мед - 10 г
Ром - 10 мл

Сладко от ягоди
Разтопен шоколад за заливане на пастите - 200 г
Разбита сладкарска сметана - 400 г
Ягоди за украса

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и 100 г захар се разбиват на сняг. Жълтъците - с другата половина от захарта, маслото, олиото и прясното мляко. Сухите продукти се пресяват и с леко разбъркване всички съставки на шоколадовия блат се обединяват.


2.Добавя се настърганата лимонена кора и тестото се излива в широка тава с кухненска хартия.
3.Блатът се пече на 150 градуса за 15 минути в загрята фурна.
4.След охлаждане на блата, той се нарязва на триъгълници, които се сиропират с горещо кафе, мед и ром. Всяка паста съдържа по 3 блата, намазани със сладко от ягоди и разбита сладкарска сметана. Пастичките се поставят на решетка и се заливат с разтопен шоколад. Украсяват се с ягоди.



понеделник, 17 ноември 2014 г.

Печени гъби с яйца от пъдпъдък



Продукти:

Гъби - 300 г
Яйца от пъдпъдък
Масло - 30 г
Кашкавал - 100 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Гъбите се измиват и пънчетата им се отстраняват. Поръсват се с разтопено масло, сол, черен пипер и настърган кашкавал.


2.Във всяка гъба се слага по едно яйце.


3.Гъбите се пекат на 200 градуса за 10 минути.


Яйцата от пъдпъдък са безценни дарове от природата. Богати са на много витамини, микроелементи и белтъчини. Подпомагат изхвърлянето на вредни вещества от човешкия организъм и лечението на анемия, имунна недостатъчност и др.


събота, 15 ноември 2014 г.

Калмари с бирена панировка в кошнички от тесто



Продукти:

Калмари - 4-5 бр.

Марината:
Соев сос, зехтин, лимонов сок, мащерка, сол и черен пипер

Панировка:
Брашно - 200 г
Бира - 150 мл
Горчица - 10 г
Сол, черен пипер

Тесто за кошничките:
Брашно - 300 г
Прясно мляко - 150 мл
Мая - 10 г
Масло - 15 г
Сол

Начин на приготвяне:

1.Калмарите се сваряват за 1 минута във вряща подсолена вода и се поставят в марината за около 30 минути.


2.Калмарите се нарязват на кръгчета, овалват се в брашно и се потопяват в приготвената панировка, която трябва да е малко по-гъста от боза. Пържат се по 1 минута от двете страни.
3.Маята се разтваря в затоплено мляко и с останалите продукти се замесва меко тесто. След втасване се разточва на кора. С формичка от нея се изрязват кръгчета, които отново втасват и се пускат в силно загрята мазнина. Пържат се до златисто, след което от тях се изрязват капачетата.


4.Кошничките се пълнят с готовите панирани калмари и се поднасят със свежа салата.





петък, 14 ноември 2014 г.

Плетена питка




 Тестото е идентично с това в рецептата за "Питка с кашкавал".

Начин на приготвяне:

1.Една част от втасалото тесто се разточва на кора, която се нарязва на ленти. С шест от тях се прави плитка по посочения начин:



 

2.Лентите се завиват около тестена питка, а върху нея се слага изрязано с формичка цвете.


3.Питката се намазва с разбит жълтък, втасва и се пече до готовност.



четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Пълнозърнести спагети с гъби и сос от сметана и босилек



Продукти:

Пълнозърнести спагети - 1/2 пакет
Гъби - 300 г
Сметана - 300 мл
Топено сирене - 100 г
Масло - 30 г
Кедрови ядки (или друг вид) - 50 г
Босилек - 1/2 връзка
Лимонов сок - от 1/2 лимон
Сол, черен пипер
Чери домати
Зехтин

Начин на приготвяне:

1.Гъбите се пробиват със сурови спагети и се сваряват заедно с останалите. Поръсват се с малко зехтин, за да не се слепват. Гъбите служат за украса на готовото ястие.


2.Босилекът се смила с леко запечени на сух тиган кедрови ядки. Добавят се зехтин, лимонов сок и малко вода.
3.Сметаната се загрява в съд на котлона заедно с маслото и топеното сирене. Овкусява се със сол и черен пипер. След леко охлаждане се разбърква със смлените босилек и ядки. Добавят се и сварените спагети.


Ястието се украсява с чери домати и се поръсва с босилек.

сряда, 12 ноември 2014 г.

Тиквени мъфини с бял шоколад



Продукти:

Кексово тесто:
Яйца - 2 бр.
Захар - 100 г
Брашно - 250 г
Смлени орехи - 50 г
Тиква - 200 г
Олио - 100 мл
Прясно мляко - 50 мл
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Канела - 10 г

Глазура:
Бял шоколад - 200 г
Тиква - 100 г
Сладкарска сметана - 50 мл
Нишесте - 10 г
Жълтъци - 2 бр.
Захар - 50 г
Настъргана лимонена кора
Ванилия - 1 бр.

За дръжките на мъфините:
Бял шоколад - 50 г
Кокосови стърготини - 20 г
Зелена сладкарска боя - 1 щипка

Начин на приготвяне:

1.Кексово тесто:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавят се течните съставки за кексовото тесто. Тиквата се настъргва и се слага в съд за готвене на пара за 10 минути. След охлаждане се разбърква с останалите посочени продукти и яйчената смес. Пече се в малки формички на 180 градуса за 15 минути.
2.Глазура:
Сметаната и захарта се загряват в съд на котлона. Жълтъците се разбиват с малко студена сметана и нишесте. Изливат се на тънка струйка при непрекъснато бъркане, като се добавят тиквата, шоколадът, настърганата лимонена кора и ванилията.


3.Изпечените мъфини се поставят на решетка и се заливат с шоколадовия крем.


4.След охлаждане се оформят като малки тикви.




вторник, 11 ноември 2014 г.

Плетена питка




Тестото е описано в рецептата за "Питка с кашкавал", раздел "Питки".

Начин на приготвяне:

1.От втасалото тесто се изтеглят 2 фитила, намазват се с разтопено масло и единият от тях се овалва в ленени семена. Сплитат се така, както е показано на снимките.






2.Питката се намазва с разбит жълтък и след втасване се пече до златисто.