петък, 31 октомври 2014 г.

Кошничка от тесто




Продукти:

Брашно - 600 г
Прясно мляко - 150 мл
Готварска сметана - 150 мл
Мая - 20 г
Яйца - 4 бр.
Разтопено масло - 60 г
Сол - 20 г
Захар - 5 г
Ленени семена за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затоплено мляко и с 3 яйца, 1 белтък, 40 г разтопено масло и останалите продукти се замесва меко тесто. След втасване една част от него се отделя, разточва се на кора, от която с формички се изрязват цветята за кошничката, а две ленти се усукват за дръжка. Намазват се с жълтък и се пекат до златисто.
2.Останалото тесто се разделя на 2 части, които също се разточват. Първата се намазва с разтопено масло, навива се на руло и се поръсва с ленени семена. Завива се в кръг и се поставя в намаслена тава.
3. От втората се изрязват ленти.


4.Лентите се сплитат по посочения начин.


5.Сплетените ленти покриват тестеното руло, намазват се с жълтък и след втасване кошничката се пече на 180 градуса за 35-40 минути. Пълни се с изпечените цветя и топчета от тестото.



четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Торта с шоколад и ягоди



Продукти:

Блат:
Разтопен шоколад - 200 г
Сметана - 100 мл
Чаени бисквити - 200 г
Масло - 50 г
Орехи - 100 г
Лимонова кора - от 1/2 лимон

Крем:
Прясно мляко - 250 мл
Жълтъци - 2 бр.
Нишесте - 15 г
Захар - 80 г
Ванилия - 1 бр.
Лимонов сок - от 1/2 лимон
Желатин - 20 г
Ягоди - 200 г

Бял фондан за покриване на тортата
Червена сладкарска боя - на върха на ножа

Начин на приготвяне:

1.Леко запечените орехи се смилат заедно с бисквитите и се разбъркват с разтопен шоколад, сметана, настъргана лимонена кора и останалите продукти. Половината от шоколадовата смес се слага в подходяща форма, покрита с кухненско фолио.
2.Прясното мляко се излива в съд на котлона да заври заедно със захарта. Жълтъците се разбиват с нишесте и малко студено мляко. При непрекъснато бъркане се добавят към горещото мляко, което трябва да се вари до сгъстяване. Към края на варенето се прибавят ванилията и лимоновият сок. След леко охлаждане кремът се разбърква с разтворения желатин.
3.Върху блата се нареждат ягодите и върху тях се излива кремът. Тортата се покрива с другия блат, който се разточва от шоколадовата смес между кухненско фолио. Поставя се на хладно да стегне.
4.Малка част от фондана се оцветява с червена сладкарска боя, разточва се на тънка кора и от нея се изрязват панделките. Белият фондан също се разточва и покрива тортата.







сряда, 29 октомври 2014 г.

Свежа салата с кълнове от лук



Продукти:

Марули - червена и зелена
Рукола
Магданоз
Пресен лук
Чери домати
Кълнове от лук

Дресинг:
Зехтин, лимонов сок, сол

Начин на приготвяне:

Марулите се накъсват, добавят се руколата, кълновете от лук и останалите съставки. Салатата се овкусява с лимонов сок, зехтин и сол.

вторник, 28 октомври 2014 г.

Пълнени калмари и винен сос



Продукти:

Калмари - 4 бр.
Ориз - 100 г
Замразен грах - 100 г
Копър, мащерка
Лук - 1 глава
Куркума, сол, черен пипер

Марината:
Зехтин - 15 мл
Соев сос - 10 мл
Чесън - 1 скилидка
Лимонов сок - 10 мл
Сол, черен пипер

Винен сос:
Вода - 300 мл
Червено вино - 20 мл
Соев сос - 15 мл
Масло - 15 г
Нишесте - 15 г
Сол, черен пипер

Кълнове от лук за украса

Начин на приготвяне:

1.Изчистените калмари се сваряват във вряща вода за 1 минута. Изцеждат се и се поставят в марината за 30 минути. Изпичат се за по 1 минута от всяка страна в нагорещен тиган, за да придобият приятен златист цвят. Калмарите не трябва да се готвят дълго, тъй като стават жилави.
2.Нарязаният лук се запържва и се добавя оризът, който трябва да стане прозрачен. Налива се вода, овкусява се и се вари до готовност. Разбърква се с копър, мащерка и бланширан за няколко минути грах.
3.Калмарите се пълнят с оризовата смес и се поднасят с винен сос, който се прави от посочените продукти и се вари до сгъстяване.





неделя, 26 октомври 2014 г.

Спагети със зеленчуци



Продукти:

Спагети - 1/2 пакет
Лук - 1 глава
Домати - 300 г
Червени чушки - 2 бр.
Тиквички - 2 бр.
Патладжан - 1 бр.
Масло - 30 г
Зехтин за готвене
Босилек, кимион, сол, черен пипер
Чери домати за украса
Настърган кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Спагетите се сваряват в подсолена вода и се разбъркват с малко масло. Лукът се запържва в нагорещена мазнина и към него се добавят обелени и смлени домати. Овкусяват се с кимион, сол, черен пипер и босилек. Към доматения сос се добавят част от спагетите.
2.Останалите зеленчуци също се нарязват и се изпържват. В подходяща форма с кухненска хартия се редуват спагети и зеленчуци, след което се обръщат върху поднос и се украсяват с чери домати. По желание се поръсват с настърган кашкавал.


вторник, 21 октомври 2014 г.

Пълнен праз с кайма и зеленчуци



Продукти:

Праз - 3-4 стръка
Кайма - 400 г
Моркови - 2 бр.
Чушки - 2 бр.
Домати - 1-2 бр.
Магданоз - 1/2 връзка
Кимион - 1 щипка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Празът се разслоява, сварява се в подсолена вода и от него се правят кошнички.


2.Каймата се овкусява и се изпържва в нагорещена мазнина. Останалият праз и другите зеленчуци се нарязват и се задушават в олио и малко вода. Всичко се разбърква добре заедно с подправките и с тази смес се пълнят кошничките.


3. Пекат се 15 минути на 180 градуса и се поръсват с магданоз.


понеделник, 20 октомври 2014 г.

Тиквички с кашкавал и сметана



Продукти:

Тиквички - 400 г
Готварска сметана - 250 мл
Яйца - 4 бр.
Настърган кашкавал - 200 г
Брашно - 40 г
Сода за хляб - 1 щипка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Тиквичките се обелват и се настъргват. Разбъркват се с останалите продукти и по желание могат да се добавят нарязани копър и пера от зелен лук.
2.Сместа се излива в тава с кухненска хартия и се пече на 180 градуса 25 минути до златиста коричка. Нарязва се на порции и се сервира със салата.


сряда, 15 октомври 2014 г.

Витаминозна салата от цвекло и моркови




Продукти:

Червено цвекло - 200 г
Моркови - 100 г
Зелена ябълка - 1/2
Копър - 1/2 връзка
Лимонов сок от 1/2 лимон
Зехтин, сол, черен пипер
Настърган хрян
Сос Уорчестър - на вкус

Начин на приготвяне:

1.Цвеклото се обелва и се запича  до омекване. Нарязва се на ивици, а морковите и ябълката се настъргват на ленти. Салатата се овкусява с посочените продукти.
2.По желание зеленчуците могат да се настържат, да се разбъркат с лека майонеза и да се поръсят с див лук.


Това е чудесна гарнитура към печени меса.




вторник, 14 октомври 2014 г.

Супа с гъби



Продукти:

Гъби - 400 г
Лук - 1 глава
Червена чушка - 1 бр
Картофи - 200 г
Моркови - 2 бр.
Зеленчуков бульон - 1,5 л
Масло - 30 г
Магданоз, девисил
Сол, черен пипер

Застройка:
Кисело мляко - 30 г
Яйца - 1 бр.
Лимонов сок

Начин на приготвяне:

1.Лукът, чушките и гъбите се нарязват и се задушават в масло за 5-6 минути. Бульонът се излива върху зеленчуците и в него се добавят цели обелените картофи и морковите. Супата се овкусява и ври до готовност.
2. Картофите и морковите се изваждат, пасират се и се връщат в супата, като по този начин я сгъстяват.
3.Киселото мляко се разбърква с 1 яйце, лимонов сок, сол и черен пипер. При непрекъснато бъркане сместа се добавя към горещата супа. Поръсва се с нарязани магданоз и девисил.

неделя, 12 октомври 2014 г.

Мъфини със сметана и касис



Продукти:

Сладкарска сметана - 150 мл
Брашно - 300 г
Бакпулвер - 10 г
Яйца - 4 бр.
Захар - 150 г
Разтопено масло - 40 г
Лимонова кора и сок от 1/2 лимон
Ванилия - 1 бр.
Касис за поръсване - 150 г

За украсата:
Сладкарска сметана - 250 мл
Червена сладкарска боя - на върха на ножа
Касис

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг с половината от захарта. Жълтъците - с другата половина, маслото и останалите съставки. Смесват се внимателно, за да се получи пухкава кексова смес.
2. Изливат се в малки силиконови формички и се поръсват с касис.


3.250 мл сметана се разбива на гъст крем и половината от нея се оцветява с малко червена сладкарска боя. Слагат се в пош така, че двата крема да не се смесват. Сметаната се шприцова върху мъфините във вид на цвете с накрайник, който е показан на снимката.


Средата на мъфините се украсява с касис.


петък, 10 октомври 2014 г.

Печен омлет със сметана и гъби




Продукти:

Яйца - 5 бр.
Готварска сметана - 300 мл
Брашно - 15 г
Масло - 20 г
Олио - 20 мл
Гъби - 300 г
Червени чушки - 1-2 бр.
Лук - 1 глава
Магданоз - 1/2 връзка
Сол, черен пипер
Кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Нарязаните зеленчуци се задушават в масло и олио за 5-6 минути и се разбъркват с магданоз, сол и черен пипер. Зеленчуковата смес се слага в малки формички.




2.Яйцата, сметаната и брашното се разбъркват добре и се овкусяват. Изливат се върху зеленчуците.



3.Поръсват се с настърган кашкавал.




4.Пекат се на 180 градуса за 15 минути.



сряда, 8 октомври 2014 г.

Пай със сини сливи и карамел



Продукти:

Брашно - 300 г
Царевично нишесте - 100 г
Прясно мляко - 200 мл
Яйца - 4 бр.
Захар - 250 г
Разтопено масло - 100 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Сини сливи - 600 г
Боровинки за украса - 100 г
Карамелизирани и смлени орехи за поръсване - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Сливите се разполовяват, костилките се изваждат, поръсват се със 150 г захар и се слагат в съд на котлона. Варят се 5-6 минути, сокът се прецежда и се запазва за сиропиране на кекса.
2.Сливите се нареждат с отрязаната част към основата на покрита с кухненска хартия тава. Поръсват се с царевично нишесте и карамелизирани орехи.


3.Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбъркват със 100 г захар до побеляване, добавят се маслото, млякото, сухите съставки и внимателно се смесват с белтъците. Изливат се върху наредените сливи.
4.Паят се пече 45 минути на 180 градуса. След охлаждане се обръща върху поднос и се украсява с боровинки. Сиропира се с топъл сок от сливите и се поръсва с орехи и пудра захар.


Кексът е изпечен в тава с диаметър 30 см.


събота, 4 октомври 2014 г.

Кус-кус със спанак



Продукти:

Кус-кус - 250 г
Спанак - 400 г
Пресен лук - 1/2 връзка
Чесън - 2 скилидки
Кетчуп - 40 г
Масло - 40 г
Магданоз, босилек
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Кус-кусът се приготвя според описанието на опаковката и се овкусява с черен пипер, сол и кетчуп.
2.Нарязаните лук и спанак се задушават в масло. В края на готвенето се добавя настърган чесън. Сместа се разбърква с нарязаните магданоз и босилек, сол и черен пипер.

сряда, 1 октомври 2014 г.

Сладкиш с крем карамел, орехи и ябълки



Продукти:

Прясно мляко - 900 мл
Яйца - 7 бр.
Ванилия - 1 бр.
Захар - 150 г
Кекс (или кроасани) - 300 г
Канела - 10 г
Ябълки - 2 бр.
Орехи - 100 г
Захар за карамелизиране - 100 г
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Кексът се нарязва на парченца, които се слагат в тава с излята в нея карамелизирана захар. Сладкишът може да се направи и с кроасани.
2.Яйцата, захарта, млякото, канелата и ванилията се разбъркват с миксер и се изливат в тавата.
3.Ябълките се обелват, нарязват се на кубчета и заедно с начупените орехи се нареждат върху яйчената смес.


4.Сладкишът се пече на водна баня за около 30 минути при 180 градуса. Поръсва се с пудра захар.