петък, 25 юли 2014 г.

Торта с бял шоколад и ягоди



Продукти:

Бял шоколад - 200 г
Сметана - 200 г
Ягоди - 300 г
Бишкоти - 20 бр.
Прясно мляко - 100 мл
Ром - 10 мл
Захар - 80 г
Желатин - 30 г

Начин на приготвяне:

1.Бишкотите се напръскват с прясно мляко, разбъркано с ром и малко захар. Един блат от тях се подрежда в основата на форма за торта, покрита с кухненска хартия. Върху него се слагат нарязани парченца ягоди.


2.Шоколадът се разтопява на водна баня. Към него се добавя сметаната.
3.Останалите ягоди и 80 г захар се смилат с миксер, леко се затоплят и се разбъркват с разтворен желатин.
4.В тортата се редуват: блат от бишкоти, мус от ягоди и крем от разтопен шоколад и сметана. Така се получават шарките на тортата.


5.Пластовете завършват с изливане на бял шоколад със сметана в произволни форми. Охлаждат се около 3-4 часа и кухненската хартия се отстранява. Тортата се украсява с листа от ягоди.



четвъртък, 24 юли 2014 г.

Печени кашкавалени хапки със сусам



Продукти:

Настърган кашкавал - 200 г
Яйца - 1 бр.
Брашно - 100 г
Готварска сметана - 50 г
Масло - 30 г
Бакпулвер - 5 г
Кимион - 1 щипка
Сол, черен пипер
Сусамено семе за поръсване

Начин на приготвяне:

Кашкавалът се разбърква с останалите продукти. С малка лъжичка от сместа се слага в тава с кухненска хартия. Поръсва се със сусам и се пече на 180 градуса за около 15 минути до златисто. Хапките се поднасят топли и хрупкави.



вторник, 22 юли 2014 г.

Релефна питка



Продукти:

Брашно - 1 кг
Прясно мляко - 300 мл
Мая - 40 г
Кисело мляко - 100 г
Сода за хляб - 1 щипка
Яйца - 4 бр.
Олио - 20 мл
Масло - 70 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и се добавя пресято брашно до рядка кашичка, която втасва за 30 минути. С 3 яйца, 1 белтък и останалите продукти (без маслото) се замесва меко тесто. То втасва за 1 час и малка част от него се отделя, за да се запълни средата на питката.
2.Разточват се 5 кори, които се намазват с разтопено масло и се слагат една върху друга, като леко се разточват. В средата по диаметър се изрязват триъгълници, както е показано на снимката.


3.Всеки триъгълник се усуква .


4.В средата се поставят сплетени фитили, завити в кръг. Тестото се слага в намаслена тава и се намазва с жълтък.


5.Втасва за 1 час и се пече на 180 градуса за 45 минути.


понеделник, 21 юли 2014 г.

Супа от моркови и топено сирене



Продукти:

Моркови - 300 г
Лук - 1 глава
Масло - 30 г
Брашно - 10 г
Доматено пюре - 10 г
Пилешки бульон - 1 л
Топено сирене - 80 г
Заквасена сметана - 30 г
Жълтък - 1 бр.
Лимонов сок - от 1/2 лимон
Кардамон - 1 щипка
Магданоз
Чесън - 2 скилидки
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Нарязаният лук и настърганите моркови се запържват леко в масло. Разбъркват се с доматено пюре и се поръсват с брашно. Сместа се разрежда с пилешки бульон. Супата се овкусява с подправките и ври около 10 минути. В края на готвенето се слагат нарязаното на ситно топено сирене и настърганият чесън.
2.Супата се застройва с разбъркани сметана, лимонов сок и 1 жълтък. Поръсва се с черен пипер и нарязан магданоз.


неделя, 20 юли 2014 г.

Шницели с кайма и картофено пюре




Продукти:

Кайма - 500 г
Картофи - 200 г
Яйца - 2 бр.
Пресен лук - 1 стрък
Люта чушка - 1 бр.
Чесън - 1 скилидка
Кимион - 1 щипка
Магданоз, мащерка
Настъргана лимонова кора
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Картофите се сваряват, обелват се и се пюрират. Разбъркват се с каймата, нарязаните на ситно зеленчуци, подправките и яйцата. Овкусяват се със сол и черен пипер.
2.С лъжица се оформят шницели в нагорещена мазнина. Пържат се до златисто. Поднасят се със свежа салата.


петък, 18 юли 2014 г.

Баница със сирене



Продукти:

Тънки кори за баница - 1 пакет
Сирене - 300 г
Яйца - 5 бр.
Кисело мляко - 250 г
Газирана вода - 150 мл
Сода за хляб - 5 г
Брашно - 50 г
Масло - 60 г

Начин на приготвяне:

1.Яйцата се разбъркват с натрошеното сирене и останалите продукти (без маслото).
2.Взимат се 2 кори и се намазват с разтопено масло. Слагат се една върху друга и се поръсват с яйчената смес. Навиват се на руло, което се завива в центъра на намаслена тава. Около него се слагат останалите рула.
3.Баницата се поръсва с разтопено масло и се пече 30 минути на 180 градуса. Поднася се с кисело мляко.



сряда, 16 юли 2014 г.

Бухтички с мая



Продукти:

Брашно - 300 г
Прясно мляко - 150 мл
Мая - 10 г
Захар - 20 г
Яйца - 2 бр.
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затопленото прясно мляко. Разбъркват се с малко брашно и сместа втасва за 30 минути.
2. Добавят се останалите продукти. Трябва да се получи рядка смес, която с лъжица се излива в нагорещена мазнина и се пържи до златисто.
Бухтичките се поръсват с пудра захар и се поднасят със сладко от плодове или с кисело мляко.


вторник, 15 юли 2014 г.

Лесна рецепта за пресни картофки



Продукти:

Картофи - 1 кг
Вегета, копър, чесън
Сол, черен пипер
Зехтин за готвене
Разтопено масло

Начин на приготвяне:

1.Картофите се обелват и се овкусяват с вегета, сол и черен пипер. Поръсват се с равни части зехтин и разтопено масло.
2.Подреждат се в тава с малко вода и се покриват с алуминиево фолио. Задушават се на 200 градуса за 20 минути, фолиото се отстранява и се пекат още 20 минути до златисто.
3.По желание се поръсват с нарязани копър и чесън.


понеделник, 14 юли 2014 г.

Питка с розетка



Продукти:

Брашно - 1 кг
Мая - 40 г
Прясно мляко - 300 мл
Газирана вода - 100 мл
Яйца - 3 бр.
Масло - 50 г
Мас - 50 г
Сол - 20 г
Захар - 10 г
Оцет - 10 мл

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затопленото прясно мляко и се разбъркват с пресято брашно до рядка кашичка. Сместа втасва за 30 минути. Добавят се 2 яйца и 1 белтък, газирана вода, оцет, сол, масло и мас. Замесва се меко тесто, което трябва да втаса за 1 час.
2.Малка част от тестото се разточва на кора и с формичка се изрязват цветя. Оформената питка се поставя върху изрязаната част, обръща се и се слага в намазнена тава. Намазва се с разбит жълтък.


В краищата на питката се слагат изрязаните цветя, а в средата - едно по-голямо цвете.
3.Питката втасва за 1 час и се пече 45 минути на 180 градуса.






неделя, 13 юли 2014 г.

Пай с кайма и зеленчуци



Продукти:

Кайма - 500 г
Картофи - 150 г
Червена чушка - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Лук - 1 глава
Домати - 1 бр.
Кашкавал - 100 г
Вегета
Магданоз
Кимион - 1 щипка
Масло - 30 г
Сол, черен пипер
Люта чушка за украса

Начин на приготвяне:

1.Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Разбъркват се с кайма, вегета, сол и черен пипер. С тази смес се облепват основата и стените на форма с кухненска хартия.
2.Ситно нарязаните зеленчуци се задушават за кратко в масло с малко вода. Овкусяват се със сол, черен пипер и се разбъркват с настърган кашкавал.
3.Изсипват се в средата на формата с каймата. Покриват се с кръгчета от картофи, поръсени с вегета и олио.


4.Паят се пече около 30 минути на 180 градуса. Украсява се с домат и люта чушка.


събота, 12 юли 2014 г.

Спаначена каша



Продукти:

Спанак - 500 г
Пресен лук - 1/2 връзка
Брашно - 50 г
Прясно мляко - 150 мл
Готварска сметана - 100 мл
Жълтъци - 2 бр.
Масло - 40 г
Чесън - 2-3 скилидки
Босилек - 3-4 листа
Сок от 1/2 лимон
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Брашното се запържва в загрято масло с малко олио и постепенно се разрежда с мляко и вода.
2.Добавят се леко бланшираните и миксирани лук и спанак. Овкусява се с подправките. Кашата ври за около 10 минути и в края на готвенето се разбърква със сметана, сок от лимон, настърган чесън и 2 жълтъка.

петък, 11 юли 2014 г.

Торбички с яйца и сирене




Продукти:

Бутер тесто - 1 кора
Яйца - 3 бр.
Сирене - 300 г
Разтопено масло - 15 г

Начин на приготвяне:

1.От тестената кора с метален ринг се изрязват кръгчета.


2.Във всяко кръгче се слага от плънката, приготвена от 2 яйца и 1 белтък и останалите продукти.


3.Краищата се свиват и се завързват с изрязани ленти от лук. Торбичките се поставят в тава с кухненска хартия.


4.Намазват се с жълтък и се пекат на 180 градуса за 15 минути.

четвъртък, 10 юли 2014 г.

Десерт с ягоди и мраморен ефект



Продукти:

Кисело мляко - 300 г
Сладкарска сметана - 100 мл
Захар - 50 г
Сладко от ягоди - 150 г
Желатин - 30 г
Настъргана лимонова кора - от 1/2 лимон
Сок от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

1.Разбъркват се млякото, сметаната, захарта, настърганата на ситно кора и сокът от лимон. Сместа се разделя на 2 части. В едната се добавя малко прецедено сладко, а в другата - останалото сладко заедно с ягодите. Леко се затоплят и се разбъркват с разтворен желатин.
2.В малки формички с кухненско фолио се изливат последователно двата крема. Така се получават шарките.
3.Десертът се охлажда за 1-2 часа и фолиото се отстранява. Поставят се върху подходящ поднос и се украсяват се с листа от ягоди.


сряда, 9 юли 2014 г.

Сладки питки с пълнозърнесто брашно



Продукти:

Пълнозърнесто пшенично брашно - 500 г
Мая - 20 г
Суроватка (или прясно мляко) - 200 мл
Разтопено масло - 50 г
Яйца - 3 бр.
Сладко от сливи и орехи - 150 г
Захар - 50 г
Сол - 1 щипка
Ванилия - 1 бр.
Сусамено семе за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплена суроватка, добавя се малко брашно и сместа трябва да втаса за 30 минути. С 2 яйца и 1 жълтък и останалите продукти (без сладкото) се замесва меко тесто, което втасва за 1 час. Малка част от него се отделя и се смесва със сладкото от сливи за по-голяма плътност.
2.Взима се от тестото, разтяга се в кръг и в средата се слага от плънката. Затваря се от всички страни и се оформя като малка питка. Поставя се в тава с кухненска хартия, намазва се с леко разбит белтък и се поръсва със сусамено семе.


3.Питките втасват за около 30 минути. Пекат се за 15 минути на 180 градуса.


понеделник, 7 юли 2014 г.

Пържени тиквички с млечен сос



Продукти:

Тиквички - 500 г
Заквасена сметана - 150 г
Кисело мляко - 150 г
Чесън - 2-3 скилидки
Копър - 1/2 връзка
Лимонов сок от 1/2 лимон
Сол, черен пипер
Зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

1.Тиквичките се обелват и се нарязват. Изпържват се в нагорещена мазнина.
2.Слагат се в подходящ поднос и се заливат с разбъркани сметана, кисело мляко, лимонов сок, настърган чесън, нарязан копър, 10 мл зехтин, сол и черен пипер.

неделя, 6 юли 2014 г.

Лозови сарми с кайма, ориз и лапад



Продукти:

Кайма - 500 г
Ориз - 100 г
Лапад - 1 връзка
Пресен лук - 1/2 връзка
Моркови - 1 бр.
Домати - 1 бр.
Джоджен, мащерка
Кимион - 10 г
Сол, черен и червен пипер
Лозови листа

Начин на приготвяне:

1.Нарязаните зеленчуци се задушават в мазнина и малко вода. Добавят се оризът и каймата. Овкусяват се с подправките.
2.С малки количества от сместа се завиват лозови сарми. Те се подреждат в тава, заливат се с подсолена вода и се пекат на 180 градуса за 35 минути.
3.Готовите сарми се поръсват с нарязан джоджен и се поднасят с кисело мляко или чеснов сос.


събота, 5 юли 2014 г.

Усукана питка



Продукти:

Брашно - 1 кг
Суроватка (или прясно мляко) - 400 мл
Мая - 40 г
Яйца - 4 бр.
Разтопено масло - 70 г
Сол - 20 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Суроватката леко се затопля и в нея се разтварят маята и захарта. Сместа се разбърква с малко пресято брашно и втасва за около 30 минути. С 3 яйца и 1 белтък, 30 г масло и останалите продукти се замесва меко тесто, което втасва за 1 час.
2.Тестото се разделя на две части. Първата се разточва, намазва се с разтопено масло и в нея се изрязва кръг. Поставя се в намаслена тава.


3.От втората част на тестото се разточват 3 кори. Намазват се с масло и се поставят една върху друга. Изрязват се 8 триъгълника. Във всеки се прави прорез и краищата му се усукват през него.


4.Така, както е показано на снимката, се подреждат всички триъгълници.


5.Вътрешната част на питката се запълва с тесто.


6.Питката се намазва с разбит жълтък, втасва за 1 час и се пече на 180 градуса за 45 минути.


Суроватката се получава при приготвяне на сирене или извара. Тя е много полезен хранителен продукт. Съдържа малко мазнини и е подходяща за диетичен режим на хранене. Богата е на микроелементи и аминокиселини. Лактозата в нея се усвоява лесно от човешкия организъм. Суроватката подобрява работата на храносмилателния тракт.

петък, 4 юли 2014 г.

Рикота по домашна рецепта



Продукти:

Пълномаслено прясно мляко - 2 л
Морска сол - 20 г
Сок от 1/2 лимон
Кисело мляко - 400 г

Начин на приготвяне:

1.Прясното мляко се сварява и се премества от котлона. Разбърква се с кисело мляко, лимонов сок и сол, за да се пресече.


2.Излива се върху цедка със сгънат 3-4 пъти тензух или памучна кърпа.


3.Изцежда се добре и с лъжица за сладолед се прехвърля в подходящ съд.
Рикотата наподобява структурата на прясно сирене, тя е мека и плътна. Суроватката може да замести прясното мляко в питки, кексове, торти и др.
Рикотата съдържа голям процент витамини - К, В6,, В12, А и др. Нейните полезни свойства се дължат на съдържанието на калций, желязо, цинк, селен, мед, както и на много аминокиселини.
Чудесно се комбинира със сладки и солени ястия.

четвъртък, 3 юли 2014 г.

Солени мъфини със сметана и овесени трици



Продукти:

Брашно - 150 г
Заквасена сметана - 150 г
Овесени трици - 50 г
Мая - 15 г
Яйца - 3 бр.
Сирене - 150 г
Масло - 50 г
Сол - 10 г
Захар - 5 г
Кимион - 5 г
Пресен лук - 1/2 връзка

Начин на приготвяне:

1.С брашно, овесени трици,сметана, мая, захар,сол, 1 яйце и 1 белтък и 30 г разтопено масло се замесва меко тесто. То трябва да втаса за 1 час.
2.Плънката за мъфините се прави от разбъркани натрошено сирене, 1 яйце, 20 г масло, кимион и нарязан пресен лук.
3.Малка част от втасалото тесто се разтяга и в средата се слага от плънката. Краищата се намазват с разбит жълтък.


4.Тестото отново втасва за около 30 минути. Мъфините се пекат на 180 градуса около 15 минути. Украсяват се с маточина.

Пастички с ягоди и сметана



Продукти:

Ягоди - 400 г
Сметана - 100 мл
Бишкоти - 10-12 бр.
Захар - 100 г
Желатин - 20 г
Прясно мляко - 100 мл
Ванилия - 1 бр.
Мед - 15 г

Начин на приготвяне:

1.С една част от нарязаните ягоди се облепват малки формички, покрити с кухненско фолио.
2.Бишкотите се начупват на парченца и се поръсват с прясно мляко, разбъркано с мед и ванилия.
3.Останалите ягоди се смилат със сто грама захар, леко се затоплят и се разбъркват с разтворен желатин. Сметаната внимателно се добавя към пюрираните ягоди. Целта е с нея да се получат шарките на пастичките. Към тази смес се слагат и бишкотите.
4.Формичките се пълнят с ягодовия крем и бишкотите.


5.Пастичките се покриват с кухненско фолио и се охлаждат около 2 часа. Обръщат се върху поднос и фолиото се отстранява.