понеделник, 30 юни 2014 г.

Кекс със сладко от рози



Продукти:

Брашно - 350 г
Кисело мляко - 150 г
Яйца - 3 бр.
Разтопено масло - 40 г
Олио - 40 г
Захар - 150 г
Сладко от рози - 50 г
Орехи - 80 г
Бакпулвер - 10 г
Лимонена кора и сок - от 1/2 лимон
Ванилия - 2 бр.
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и половината от захарта се разбиват на сняг.
2.Жълтъците се разбъркват с течните съставки, след което се добавят леко запечени и начупени орехи, както и другите сухи продукти. Белтъците и жълтъците се смесват с внимателно бъркане.
3.Кексовата смес се излива в съд с кухненска хартия. Пече се 40 минути на 180 градуса. При поднасяне се поръсва с пудра захар.
Рецептата за сладко от рози е с етикет "Сладка".

неделя, 29 юни 2014 г.

Баница на пара



Продукти:

Бутер тесто - 1 кора
Яйца - 3 бр.
Сирене - 250 г
Кисело мляко - 30 г
Сода за хляб - 5 г
Брашно - 20 г
Олио - 15 г

Начин на приготвяне:

1.Тестената кора леко се разточва и от нея се изрязват квадрати.


2.Плънката за баниците се прави от изброените продукти и от нея се слага с лъжичка във всеки квадрат. Краищата леко се намокрят и тестото се прегъва.


3.Баниците се слагат в съд за готвене на пара за 15 минути.


4.В намаслен и нагорещен тиган се запичат от двете страни до златисто и се получава хрупкава коричка.
Бутер тестото съдържа голям процент мазнина. Част от нея се отделя във водата, която е под решетката. Така приготвени, баниците са много по-леки за консумация, а съчетанието на коричка и мек пълнеж е наслада за ценителите на този вид тестени изделия.


събота, 28 юни 2014 г.

Редена мусака с кайма и зеленчуци



Продукти:

Кайма - 500 г
Картофи - 200 г
Домати - 1 бр.
Тиквички - 200 г
Чушки - 2 бр.
Моркови - 2 бр.
Лук - 1 глава
Джоджен, чубрица
Сол, черен пипер

За заливка на мусаката:
Яйца - 4 бр.
Кисело мляко - 400 г
Брашно - 60 г
Сода за хляб - 1 щипка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Зеленчуците се нарязват на ситно (без тиквичките и картофите). Задушават се в мазнина и малко вода, овкусяват се и се разбъркват с каймата и подправките.
2.Тиквичките и картофите се нарязват на колелца и също се овкусяват. В намаслена тава се редят: картофи, кайма, тиквички,като последните се покриват с кайма.


3.Налива се малко подсолена вода и мусаката се пече на 180 градуса за 40 минути.
4.Заливката се прави от посочените продукти и се излива върху запечената мусака. Пече се още 15 минути. Украсява се с домат и джоджен.

четвъртък, 26 юни 2014 г.

Солени розички с ароматни билки



Продукти:

Брашно - 300 г
Кисело мляко - 150 г
Яйца - 3 бр.
Разтопено масло - 60 г
Сирене - 150 г
Бакпулвер - 10 г
Пресен лук - 1/2 връзка
Кимион - 1 щипка
Мащерка, мента,босилек
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг с 1 щипка сол.
2.Жълтъците се разбъркват с нарязаните на ситно подправки, натрошеното сирене и останалите продукти. Внимателно се смесват с белтъците.  От сместа се слага в малки кексови формички.


3.Кексчетата се пекат на 180 градуса за 15 минути.


сряда, 25 юни 2014 г.

Цвете от домат



Начин на приготвяне:

1.С уред за карвинг или с остър нож се изрязват ленти от домат.
2.С метален ринг се оформят кръгчета, които се подреждат ветрилообразно. Те се закрепват с дървено шишче.
С тези цветя могат да се украсят различни видове салати.

вторник, 24 юни 2014 г.

Понички с крем





Продукти:

Брашно - 500 г
Мая - 20 г
Прясно мляко - 250 мл
Яйца - 1 бр.
Масло - 30 г
Захар - 50 г

За крема:
Прясно мляко - 400 мл
Захар - 100 г
Яйца - 3 бр.
Брашно - 20 г
Нишесте - 20 г
Масло - 30 г
Настъргана лимонова кора от 1/2 лимон
Сок от 1/2 лимон
Есенция от ром

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко. Разбъркват се с малка част от брашното. Сместа втасва за 30 минути. С останалите продукти се замесва тесто. Взима се малка топка, която леко се натиска върху дъска и с кръгла формичка се изрязва дупка в нейния център. Пуска се в силно нагорещена мазнина и се изпържва до готовност.
2.Прясното мляко за крема се слага в тенджера да заври. Добавя се и захарта, която трябва да се разтвори.
3.Яйцата се разбиват с брашното и нишестето, разреждат се с малко студено мляко и при непрекъснато бъркане се добавя от горещото мляко. Яйчената смес се връща в тенджерата и кремът трябва да се сгъсти. Разбърква се с масло, есенция, настъргана лимонова кора и сок от лимон.
4.Готовите понички се разрязват хоризонтално на две части и върху основата се шприцова от крема.


понеделник, 23 юни 2014 г.

Задушена риба в лозови листа



Продукти:

Филе от риба - 600 г
Масло - 40 г
Дивисил - 2-3 листа
Лозови листа
Чесън - 2-3 скилидки
Лимонов сок от 1/2 лимон
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.В тава се нареждат лозови листа и се излива малко подсолена вода.. Върху тях се поставя рибата, овкусена със сол, черен пипер и нарязан дивисил. Полива се с разтопено масло. Рибата се покрива с лозови листа, а върху тавата се слага алуминиево фолио.
2.Пече се на 180 градуса за 15 минути. Задушената риба се поръсва с настърган чесън и лимонов сок. Поднася се с картофена салата.

неделя, 22 юни 2014 г.

Пай с бекон



Продукти:

Брашно - 500 г
Мая - 20 г
Прясно мляко - 100 мл
Готварска сметана - 100 мл
Яйца - 2 бр
Жълтъци - 2 бр.
Масло - 50 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Бекон - 200 г
Сусамено семе за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплените мляко и сметана. Разбъркват се с малко количество пресято брашно и сместа трябва да втаса за 30 минути. С изброените продукти (без бекон) се замесва меко тесто. То втасва 1 час.
2.Форма за пай се намазва с разтопено масло и се поръсва със сусамено семе.


3.Тестото се разделя на две части. От първата се разточва кора, която трябва да покрие формата за пая.


4.Другата част от тестото също се разточва и с формичка се изрязват кръгчета, които се подреждат ветрилообразно. Върху тях се нареждат кръгчета от тънко нарязан бекон.


Процедурата се повтаря и цялото пространство на пая се покрива с тесто и бекон, като паят трябва да втаса за 1 час.


5.За да не изгори беконът, паят се пече покрит с алуминиево фолио на 180 градуса за 30 минути. В края на печенето фолиото се отстранява, за да може паят да придобие златиста коричка.






Тарта с тиквички



Продукти:

Брашно - 250
Мая - 10 г
Разтопено масло - 20 г
Прясно мляко - 100 мл
Захар - 5 г.
Яйца - 2 бр.

За плънката:

Готварска сметана - 100 мл
Яйца - 3 бр.
Разтопено масло - 30 г
Брашно - 30 г
Червена чушка - 1 бр
Моркови - 1 бр.
Лук - 1 глава
Тиквички - 2 бр.
Магданоз - 1/2 връзка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено мляко. Разбъркват се с малко брашно и сместа трябва да втаса за 30 минути. Добавят се 1 яйце и 1 белтък и останалите продукти, от които се замесва меко тесто. То се разточва и се слага в съд с кухненска хартия. Намазва се с жълтък, поръсва се със сусам и в средата върху кухненска хартия се слагат зърна от зрял фасул, за да не се надигне тестото при печенето, което става за 15 минути на 180 градуса.


2.Нарязаните зеленчуци се задушават за няколко минути в мазнина и малко вода. Разбъркват се с останалите продукти за плънката и се изливат в средата на изпеченото тесто.


3- Пече се на 180 градуса за около 15 минути, като се покрива с алуминиево фолио, за да не изгори.


петък, 20 юни 2014 г.

Сладко от ревен



Продукти:

Ревен - 500 г
Захар - 500 г
Вода - 300 мл
Сок от 1/2 лимон
Индрише - 2-3 листа

1.Стъблата от ревен се обелват.


Нарязват се на парченца.


2.Прави се сироп от 500 г захар и 300 мл вода, който трябва да заври. Ревенът и индришето се пускат в него и сладкото ври до сгъстяване. Добавя се лимоновият сок и се излива горещо в стъклени буркани. Съхранява се в хладилник.
Учените са доказали, че ревенът има положително въздействие върху храносмилателния тракт на човешкия организъм. Влияе благоприятно и върху сърдечно-съдовата система.

Предястие с печени тиквички




Продукти:

Тиквички - 600 г
Вегета, сол, черен пипер
Зехтин за готвене
Лимонов сок от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

1.Тиквичките се обелват и се нарязват.


2.Овкусяват се със сол, черен пипер, вегета и зехтин.


 Поставят се в тава с кухненска хартия и се пекат на 180 градуса за 35 минути.
3.Изпечените тиквички се поръсват с лимонов сок и се украсяват с червена чушка.
Поднасят се с чеснов сос. Рецептата за него е с етикет "Солени сосове".





четвъртък, 19 юни 2014 г.

Торта с портокалов крем и кокосов блат



Продукти за блата:

Кокосови стърготини - 120 г
Белтъци - 4 бр.
Пудра захар - 100 г
Нишесте - 20 г
Брашно - 20 г
Ванилия - 1 бр.

Продукти за крема:

Сметана - 200 мл
Сок от портокал - 200 мл
Жълтъци - 4 бр.
Захар - 100 г
Брашно - 30 г
Масло - 30 г
Желатин - 30 г
Ром - 10 мл
Портокал - 1 бр.

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се разбъркват с останалите продукти. Пекат се два блата на 150 градуса до изсушаване.
2.Сметаната, захарта и портокаловият сок се изливат в съд на котлона. Захарта трябва да се разтвори.
3.Жълтъците се разбиват с брашно и малко студена сметана. Постепенно се добавя от горещите сметана и портокалов сок, връщат се на котлона и се бъркат до сгъстяване. Кремът се ароматизира с ром и се разбърква с масло. След като леко се охлади, се слага разтвореният желатин.
3.В съд за торта с кухненска хартия се поставя първият блат, като той не трябва да допира  до стените на формата. Върху него се нареждат малки парченца от нарязан портокал и се излива от крема. Слага се вторият блат и се излива останалият крем. Тортата се поставя на хладно да стегне и се украсява с парченца от портокал, които се намазват с разредено портокалово или друго сладко за блясък.




вторник, 17 юни 2014 г.

Цвете от червено зеле



Начин на приготвяне:

1.С метална формичка се изрязват листенцата на цветето.


2.Подреждат се ветрилообразно, като се прикрепят с дървено шишче.


3.За тичинки могат да се използват парченца от морков.


неделя, 15 юни 2014 г.

Цвете от лук



Начин на приготвяне:

1.Лукът се обелва и се слага във вряща подсолена вода за 5 минути. Така се отнема от неговата лютивина. След охлаждане с остър нож се реже на кръст, като не трябва да се стига до края.
2. Листенцата се разделят и се овкусяват със сол, черен пипер и зехтин. Сърцевината може да се отдели и в средата да се шприцова плънка. Тя може да съдържа крема сирене, извара и др. Така лукът може да се поднесе като предястие.
Цвете се прави и от суров лук:


Начин на приготвяне:

1.Лукът се обелва и се отрязва малка част от двете страни.


2.С остър нож се реже на кръст.


3.Слага се във вода с лед за около 1 час, за да се разтворят листенцата на цветето.
Това цвете от лук е подходящо за аранжиране на различни видове салати, след като се овкуси със сол, оцет и зехтин.


Усукана питка със спанак



Продукти :

Брашно - 600 г
Мая - 20 г
Прясно мляко - 200 мл
Вода - 60 мл
Яйца - 3 бр.
Олио - 30 мл
Разтопено масло - 30 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Оцет - 10 мл
Спанак - 200 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплените мляко и вода. Добавят се бланшираният и пюриран спанак, 2 яйца и 1 жълтък и останалите продукти. Замесва се меко тесто, което трябва да втаса за около 1 час.
2.Оформят се 2 фитила, които се усукват.


3. Навиват се в кръг и така се оформя питката.


4.Намазва се с белтък, втасва за 1 час и се пече на 180 градуса за 40 минути.

събота, 14 юни 2014 г.

Пържени розички от тесто



Продукти:

Брашно - 500 г
Мая - 20 г
Прясно мляко - 200 мл
Яйца - 2 бр.
Олио - 30 мл
Сол - 5 г
Захар - 50 г
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено мляко и се разбъркват с част от брашното. Сместа втасва за 30 минути.
2.С останалите продукти се замесва меко тесто, което също трябва да втаса за около 1 час.
3.Взима се малка част от тестото, изтегля се на фитил, леко се усуква и се връзва на възел. Пуска се в силно нагорещена мазнина. Розичките се пържат до готовност.
4.Поръсват се с пудра захар. В рецептата са поднесени със сладко от череши.