събота, 31 май 2014 г.

Цветя от репички



Начин на приготвяне:

1.Репичките се изрязват фуниевидно. Стъбло от цвекло се нарязва на малки парченца и в единия край се правят тънки нарези. Пускат се в студена вода, за да се извият. Така се правят тичинките на цветята.


2.Друг вид цветя от репички могат да се направят, като се настъргват по дължина и от тях се изрязват тънки резени. Те се забождат на дървено шишче.


3.От репички могат да се направят различни фигури, които да украсят зелени, млечни и други салати.


петък, 30 май 2014 г.

Локумки



Продукти:

Брашно - 350 г
Мас - 200 г
Пудра захар - 100 г
Яйца - 1 бр.
Бакпулвер - 5 г
Настъргана лимонова кора - от 1/2 лимон
Локум - 150 г
Бадеми - 50 г

Начин на приготвяне:

1.От посочените продукти се замесва тесто (без локум и бадеми), което трябва да престои на хладно за 30 минути. Маста прави локумките по-пръхкави.
2.Разточва се тънка кора и с формичка се изрязват цветята. Листата се оформят с остър нож.


3.В средата се слага парченце локум и ядка. Покрива се с по-голямата форма на цветето. Краищата леко се притискат.


4.Пекат се на 180 градуса за десетина минути. При поднасяне се поръсват с пудра захар.

четвъртък, 29 май 2014 г.

Цветя от краставица и морков



Начин на приготвяне:

1.Краставицата и морковът се измиват и се настъргват с ренде по дължина. Кората на краставицата се реже фуниеобразно.


2.Морковът се нарязва на тънки колелца, които се нанизват на дървено шишче. В средата се забожда парченце от червена чушка.


3.Подреждат се според фантазията на този, който ги прави.



вторник, 27 май 2014 г.

Шарена питка



Начин на приготвяне:

1.Рецептата за бялото, червеното и зеленото тесто е описана в "Питка с цветя". Бялото тесто се разточва, правят се нарези и върху тях се слага фитил от зеленото тесто. Краищата се захлупват и леко се притискат.


2.Завиват се в кръг и се слагат в намаслена тава.
3.Червеното тесто се разточва и от него с метален ринг се изрязват кръгчета, които запълват вътрешната част. Така оформена, питката се обикаля с фитил от останалото червено тесто. Трябва да втаса за около 1 час.
4.За да се запазят цветовете, питката се покрива с алуминиево фолио и се пече на 180 градуса за 40 минути. Изважда се от фурната, намазва се с разбит белтък за лъскавина и се пече още 5 минути.



понеделник, 26 май 2014 г.

Сос Винегрет




Продукти:

Яйца - 2 бр
Зехтин - 60 мл
Винен оцет - 20 мл
Горчица - 10 г
Кисели краставички - 1 бр.
Чесън - 1 скилидка
Сол, черен пипер
Магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Яйцата се сваряват. Жълтъците и зехтинът се разбиват с миксер. Добавят се по малко оцет, горчица, настърган чесън и ситно нарязана кисела краставичка. Белтъците също се нарязват и се разбъркват със соса, който може да се разреди с малко преварена и охладена вода. Овкусява се със сол и черен пипер.
Този сос е подходящ за варено месо, салати и печени зеленчуци.

неделя, 25 май 2014 г.

Цвете от фондан



Начин на приготвяне:

1.Фонданът се разточва върху поръсена с пудра захар повърхност. От него с формичка се изрязват листенцата на цветето. С дръжката на четка за рисуване или  друг предмет с леко натискане се изтъняват краищата на листата.


2.Всяка изрязана фигура трябва да изсъхне в малка чашка (или в опаковка от яйца). Това се прави с цел да нямат статичен вид, след като се наредят една върху друга и оформят цветето.
Това цвете може да украси торти, сладкиши и други сладкарски произведения.

събота, 24 май 2014 г.

Чушки с кайма, ориз и сос бешамел



Продукти:

Чушки - 1 кг
Кайма - 600 г
Ориз - 100 г
Моркови - 2 бр.
Лук - 1 глава
Домати - 2 бр.
Чубрица, дивисил
Сол, черен пипер
Брашно - 50 г
Яйца - 3 бр.
Прясно мляко - 200 мл
Кисело мляко - 200 г
Лимонов сок от 1/2 лимон
Масло - 40 г
Зехтин за готвене - 20 мл

Начин на приготвяне:

1.Тази рецепта е без запръжка на зеленчуците. Чушките се изчистват от семките и се пълнят с разбърканите: кайма, ориз, нарязани на ситно зеленчуци и подправки. Редят се в тава и се заливат с подсолена вода. Пекат се 1 час на 180 градуса.
2.Сосът се прави, като се запържва брашното в загрята мазнина от масло и зехтин. При непрекъснато бъркане се добавя затопленото прясно мляко и 3 разбити яйца.Сместа трябва да стане хомогенна. Овкусява се със сол и черен пипер и се разрежда с прецедената вода, останала от печените чушки. Разбърква се с кисело мляко и лимонов сок. При сервиране чушките се заливат със соса.

петък, 23 май 2014 г.

Питка с цветя



Продукти:

Брашно - 1 кг
Прясно мляко - 300 мл
Кисело мляко - 100 г
Мая - 40 г
Разтопено масло - 30 г
Разтопена мас - 30 г
Яйца - 3 бр.
Зехтин за готвене - 30 мл
Червени чушки - 2 бр
Магданоз - 1/2 връзка
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затопленото прясно мляко. Разбъркват се с малко пресято брашно до кашичка. Маята трябва да втаса за 30 минути. С изброените продукти, включващи 2 яйца и 1 белтък, се замесва меко тесто, което втасва за 1 час.
2.С миксер се смилат червените чушки и 15 мл зехтин. Магданозът също се смила с 15 мл зехтин. Те се добавят към две части от втасалото тесто и с малко брашно се замесват червената и зелената част на питката, която се оформя от бялото тесто. Поставя се в намаслена тава и от нея се изрязва една част, която ще бъде кошничката на цветята.


4.Тя се слага върху разточено червено тесто, което е изрязано с метален ринг.


5.Отстранява се излишната част и така оформената кошничка се връща в тавата. Цветята са изрязани с формичка, а листата - с остър нож от тънко разточено зелено тесто.
6.Питката се намазва с разбит жълтък, втасва за 1 час и се пече на 180 градуса за 45 минути.



четвъртък, 22 май 2014 г.

Пудинг от картофи, зеленчуци и свежи подправки



Продукти:

Картофи - 600 г
Пресни картофки - 150 г
Яйца - 2 бр
Рикота (пълномаслена извара) - 150 г
Настъргана лимонова кора
Царевично нишесте - 40 г
Масло - 60 г
Вегета - 10 г
Готварска сметана - 50 мл
Червени чушки - 2 бр.
Моркови - 2 бр.
Лук - 1 глава
Сол и черен пипер
Дивисил и джоджен - по 2-3 листа
Магданоз - 1/2 връзка
Зехтин за готвене - 30 мл

Начин на приготвяне:

1.Картофите се сваряват, обелват се и се пасират заедно с 2 яйца, рикота, вегета, настъргана лимонова кора, нишесте, разтопено масло, сметана, сол и черен пипер.
2.Морковите, чушките и лукът се нарязват  и се запържват в загрят зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер.
3.Във форма с кухненска хартия се редят: пасираните картофи, сварените и овкусени пресни картофки и изпържените зеленчуци.


4.По краищата се поръсва с нарязаните свежи подправки.


5.Последният слой е от пасирани картофи.



Пудингът се пече на 180 градуса за 25 минути. След охлаждане се обръща върху поднос и хартията се отстранява.

сряда, 21 май 2014 г.

Торта с орехов блат и карамел



Продукти:

Орехи - 100 г
Брашно - 50 г
Сол - 1 щипка
Какао - 30 г
Ванилия - 1 бр.
Разтопено масло - 30 г
Олио - 30 мл
Яйца - 9 бр.
Сладкарска сметана - 50 мл
Прясно мляко - 1 л
Захар - 240 г
Бакпулвер - 10 г
Настъргана кора от 1 портокал
Ром - 10 мл

Начин на приготвяне:

1.Разбиват се 7 яйца, 70 г захар, 1 литър прясно мляко и 1 ванилия.
2.100 г захар се карамелизира в подходящ съд, който се поставя в тава с вода. След охлаждане на карамела, яйчената смес се излива върху него. Пече се на водна баня за 40 минути на 180 градуса.
3.Орехите и 70 г захар се смилат с миксер. Добавят се брашното, бакпулверът,солта, какаото, маслото, олиото, 2 яйца, сметаната, настърганата кора от 1 портокал и ромът. След като добре се разбърка, сместа се излива в намаслена и поръсена с брашно форма. Нейният диаметър трябва да е еднакъв с този, в който е изпечена яйчената смес, тъй като тя се обръща върху охладения (изпечен на 180 градуса за 35 минути)  орехов блат.
Карамелената фигура върху тортата е направена със силиконова форма.


вторник, 20 май 2014 г.

Сладкиш с локум и стафиди за детски празник



Продукти:

Брашно - 400 г
Яйца - 3 бр.
Захар - 200 г
Разтопено масло - 80 г
Кисело мляко - 200 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Карамфил на прах - 1 щипка
Локум - 100 г
Стафиди - 50 г
Портокалов сок - 50 мл
Пудра захар за поръсване
Разноцветен локум за украса

Начин на приготвяне:

1. Локумът се нарязва на парченца, които се овалват в брашно. Стафидите се накисват в портокаловия сок за 15 минути.
2.Белтъците и 100 г захар се разбиват на сняг. Жълтъците - с другата половина от захарта, маслото, киселото мляко и сухите съставки. Двете смеси се разбъркват, добавят се локумът и стафидите. Изливат се в намаслена форма.


3.Сладкишът се пече на 180 градуса за 40 минути.


понеделник, 19 май 2014 г.

Кекс с череши и черешов сос



Продукти:

Брашно - 300 г
Яйца - 3 бр.
Захар - 150 г
Олио - 40 мл
Разтопено масло - 40 г
Прясно мляко - 250 мл
Ванилия - 1 бр.
Бакпулвер - 10 г
Череши - 200 г
Сладко от череши - 100 г
Мента - 2-3 листа
Лимонов сок - 10 мл
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и 70 г захар се разбиват на сняг. Жълтъците - с 80 г захар, олио, масло, мляко, брашно, бакпулвер и ванилия. Внимателно се разбъркват двете смеси.
2.Черешите се изчистват от костилките и се овалват в брашно. Разбъркват се с яйчената смес и цялото количество се излива в намаслена форма.


3.Кексът се пече на 180 градуса за 45 минути. Преди поднасяне се поръсва с пудра захар.
4.Сладкото от череши се излива в съд и се слага на котлона да заври. Добавят се 50 мл преварена вода, лимонов сок и няколко листа от мента. Сместа се прецежда и така полученият сироп се сервира заедно с кекса.

понеделник, 12 май 2014 г.

Питка с коприва и сирене



Продукти:

Бяло брашно - 500 г
Пълнозърнесто брашно - 500 г
Мая - 40 г
Прясно мляко - 300 мл
Кисело мляко - 100 г
Яйца - 3 бр.
Коприва - 300 г
Сирене - 200 г
Разтопено масло - 50 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затопленото прясно мляко. Разбъркват се с яйцата и се овкусяват със сол.Малка част от сместа се отделя и се замесва само с бяло брашно, като полученото тесто се разточва и от него се изрязват цветята. Към по-голямото количество се добавят киселото мляко, маслото, бланшираната и смляна коприва, натрошеното сирене, 2 яйца и 1 белтък, брашното и солта. Замесва се меко тесто, което се покрива и трябва да увеличи своя обем около 3 пъти.
3.Оформят се топки от тестото и в средата се украсяват с направените цветя.


4.Питката се намазва с разбит жълтък и малко кисело мляко. Отново трябва да втаса за 1 час и се пече на 180 градуса за 45 минути.


събота, 10 май 2014 г.

Малки рулца с топено сирене



Продукти:

Брашно - 100 г
Яйца - 5 бр.
Разтопено масло - 30 г
Бакпулвер - 5 г
Топено сирене - 200 г
Краве сирене - 100 г
Кисело мляко - 20 г
Кимион - 5 г
Кардамон - 1 щипка
Куркума - 10 г
Чесън - 2 скилидки
Сол, черен пипер
Маслини за украса

Начин на приготвяне:

1.Белтъците на 3 яйца се разбиват на сняг. Маслото,брашното, бакпулверът,кимионът, кардамонът и 3 разбити жълтъка внимателно се разбъркват с белтъците. Сместа се овкусява със сол и черен пипер и се излива в широка тава с хартия за печене. Пече се 15 минути при 180 градуса.
2.С миксер се смилат 2 варени яйца и сиренето. Добавят се киселото мляко, куркумата, настърганият чесън, солта и черният пипер.
3.Изпеченият блат се намазва с получения крем и се завива на руло, от което се режат части на около 5 см. Те се изправят на отрязаната страна. С метален ринг се режат вертикално и така се получават шарките на малките рулца.


сряда, 7 май 2014 г.

Сладки със смокини и орехи



Продукти:

Кора от бутер тесто
Брашно - 200 г
Масло - 100 г
Яйца - 2 бр.
Захар - 50 г
Сладко от смокини - 50 г
Смлени орехи - 50 г
Настъргана кора от 1 лимон
Ванилия - 1 бр.

Начин на приготвяне:

1.Тестената кора се нарязва на правоъгълници и в средата се правят прорези.


2.С брашно, размекнато масло, 50 г захар, 1 яйце и 1 белтък, смлени орехи, сладко от смокини, настъргана лимонова кора и 1 ванилия се замесва меко тесто. То трябва да престои в хладилник 15 минути. Правят се фитилчета, които се слагат в средата на кората.


3.Противоположните краища на тестото се притискат и сладките се усукват като латинската буква S. Намазват се с разбит жълтък и се пекат на 200 градуса за 15 минути.

вторник, 6 май 2014 г.

Кошничка от патладжан



Продукти:

Патладжани - 2 бр.
Домати - 2 бр.
Моркови - 2 бр.
Червени чушки - 2 бр.
Резене - 1/2 глава
Лук - 1 глава
Кимион - 10 г
Дивисил - 2-3 листа
Кашкавал - 50 г
Сол, черен пипер
Див лук за украса

Начин на приготвяне:

1.Патладжаните се измиват и се настъргват с ренде по тяхната дължина.


2.Нарязват се на шайби с дебелина около 3 см. Поставят се в студена подсолена вода за 30 минути, след което се издълбават и се овкусяват със сол, черен пипер и олио. Изпичат се от двете страни в тиган под капак. Нареждат се в тава с кухненска хартия.
3.Зеленчуците се нарязват и се изпържват в загрята мазнина. Разбъркват се с подправките и с лъжичка се слага от зеленчуковата смес във всяка кошничка от патладжан. Поръсват се с настърган кашкавал.


4.Пекат се на 180 градуса за десетина минути до златисто. Готовите кошнички се украсяват с цвят от див лук и ситно нарязан дивисил.



понеделник, 5 май 2014 г.

Крем с манго



Продукти:

Прясно мляко - 500 мл
Жълтъци - 4 бр.
Захар - 150 г
Нишесте - 30 г
Манго - 1 бр.
Ванилия - 1 бр.
Настъргана кора от 1/2 лимон
Ягоди за украса

Начин на приготвяне:

1.Прясното мляко се излива в подходящ съд, като се добавя и захарта. Съдът се слага на котлона и млякото трябва да ври до разтваряне на захарта.
2.Жълтъците и нишестето се разбиват с малко студено мляко. При непрекъснато бъркане се изливат към останалото количество мляко на котлона. Кремът трябва да се сгъсти.
3.Мангото се нарязва, обелва се и се смила с миксер. Разбърква се с горещия крем. Добавят се ванилията и лимонената кора.