четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Пълнена зелка с кайма и ориз



Продукти:

Зелка - 1 бр.
Кайма - 400 г
Ориз - 150 г
Лук - 1 глава
Моркови - 2 бр.
Домати - 2 бр.
Кимион - 1 щипка
Кервиз - 1 стрък
Дафинов лист
Бахар - 2-3 зрънца
Сол, черен и червен пипер

Начин на приготвяне:

1.Нарязаните лук, моркови и домати се запържват в мазнина, добавя се оризът, който трябва да стане прозрачен. Сместа се овкусява със сол, кимион, черен и червен пипер и се залива с вода, тъй като оризът трябва да се свари. В края на готвенето се добавя и каймата. Ястието може да се приготви и с кисела зелка, но в нея не се слагат домати.
2.Кочанът на зелката се изрязва.


 3.Поставя се в тенджера с подсолена вода, в която има дафинов лист, кервиз, бахар и черен пипер. Зелката трябва да ври около 20 минути до омекване, изважда се и се слага в тава с кочана надолу. Разлиства се и се поръсва с червен пипер и олио.


4.С лъжица се взима от сместа с кайма и ориз и постепенно се завива със зелеви листа. Зелката се пече в тава с малко подсолена вода под алуминиево фолио около 40 минути. След като фолиото се отстрани, по желание може да се запече допълнително.






3 коментара:

  1. Изглежда уникално вкусна!
    Поздравления, Таня!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно! Знам рецептата с кисело зеле, сега научих как да се приготви и с прясно!
    Хубав ден, Таня!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за поздравленията, приятели!

    ОтговорИзтриване