сряда, 8 октомври 2014 г.

Пай със сини сливи и карамел



Продукти:

Брашно - 300 г
Царевично нишесте - 100 г
Прясно мляко - 200 мл
Яйца - 4 бр.
Захар - 250 г
Разтопено масло - 100 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Сини сливи - 600 г
Боровинки за украса - 100 г
Карамелизирани и смлени орехи за поръсване - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Сливите се разполовяват, костилките се изваждат, поръсват се със 150 г захар и се слагат в съд на котлона. Варят се 5-6 минути, сокът се прецежда и се запазва за сиропиране на кекса.
2.Сливите се нареждат с отрязаната част към основата на покрита с кухненска хартия тава. Поръсват се с царевично нишесте и карамелизирани орехи.


3.Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбъркват със 100 г захар до побеляване, добавят се маслото, млякото, сухите съставки и внимателно се смесват с белтъците. Изливат се върху наредените сливи.
4.Паят се пече 45 минути на 180 градуса. След охлаждане се обръща върху поднос и се украсява с боровинки. Сиропира се с топъл сок от сливите и се поръсва с орехи и пудра захар.


Кексът е изпечен в тава с диаметър 30 см.


Няма коментари:

Публикуване на коментар