петък, 4 юли 2014 г.

Рикота по домашна рецепта






Продукти:

Пълномаслено прясно мляко - 2 л
Морска сол - 20 г
Сок от 1/2 лимон
Кисело мляко - 400 г

Начин на приготвяне:

1.Прясното мляко се сварява и се премества от котлона. Разбърква се с кисело мляко, лимонов сок и сол, за да се пресече.




2.Излива се върху цедка със сгънат 3-4 пъти тензух или памучна кърпа.




3.Изцежда се добре и се прехвърля в подходящ съд.
Рикотата наподобява структурата на прясно сирене, тя е мека и плътна. Суроватката може да замести прясното мляко в питки, кексове, торти и др.
Рикотата съдържа голям процент витамини - К, В6,, В12, А и др. Нейните полезни свойства се дължат на съдържанието на калций, желязо, цинк, селен, мед, както и на много аминокиселини.
Чудесно се комбинира със сладки и солени ястия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар